Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Teksüt’ten yüzde 15’lik ciro artışı

Sektörde ilk 10 firma arasında yer aldıklarını belirten Teksüt Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Arınık yeni dönem projelerinin olumlu sonuç verdiğini,  ilk 8 ayda belirlediklere hedeflere ulaştıklarını, 2012 için yüzde 15 ciro artışı öngördüklerini söyledi. Arınık ayrıca, önümüzdeki günlerde Teksüt  markalı sütlerin market raflarında bulunacağını da sözlerine ekledi.

 




teksut.jpg

Yarım asırdan fazla bir süredir peynirin en doğal ve kaliteli halini sunan Teksüt, düzenlediği geziyle basın mensuplarını Gönen’de ağırladı. Firmanın yeni dönem projelerini açıklayan Teksüt Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Arınık 2013’te en çok satış alanlarını artırmak, ürün gamına yeni çeşitler eklemek, kapasiteyi artırmak ve UHT süt üretimine geçmek için çalışacaklarını söyledi. Teksüt markalı sütlerin önümüzdeki günlerde market raflarına gireceğini söyleyen Arınık, bu ürünleri ABD ve Irak’a da ihraç edebileceklerini ifade etti. Cevdet Arınık, önce 1 litrelik sütlerin satışa çıkacağını ardından ise 200 ml’lik kutularla devam etmek istediklerini belirtti.

UHT süt hattı için yeni bir tesis inşa ettiklerini ve 7-8 ay içinde tamamlanacağını sözlerine ekleyen Cevdet Arınık, sektörde ilk 10 firma arasında yer aldıklarını da ifade etti. Arınık, 2011 yılı cirolarını ise 153 milyon TL olarak açıkladı.

 

3,5 milyon dolarlik ihracat

İhracatla ilgili önemli rakamlar hakkında bilgi veren Arınık, “İhracat miktarımız 3,5 milyon dolar civarında. Bu rakam Irak ve ABD’ye yaptığımız ihracatın toplamıdır. Şu an Irak ve ABD’ye ihracını yaptığımız çeşitler, tercihlere göre farklılık gösteriyor.

 ABD, klasik koyun peynirini daha çok seviyor. Ayrıca ABD’de Türkler, “Türk usulü peynir”i daha çok aradığı için bu ürün tutuluyor. Irak’ta sürülebilir ürünler, beyaz peynir, kaşar türleri başta olmak üzere yoğurt, lor ve yöresel ürünler alıyor. Doğu ülkelerinde yağlı ürünler tercih edildiği için en çok kaymak, tereyağı, kaşar, gibi çeşitler ilgi görüyor” diye konuştu.

 

Süt ürünleri yeterince tüketilmiyor

Bayilik çalışmalarına ağırlık verdiklerini de söyleyen Teksüt Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Arınık, çalışma koşullarını ve kaliteyi yakalayan bayilerin kalıcı olacağını özellikle vurguladı. Arınık, “Ortalama 10 bin üreticiden süt alıyoruz. Gönen’de çok iyi süt üretiliyor. Genel olarak ise ülkemizde zaten süt ürünleri maalesef yeteri kadar tüketilmiyor” şeklinde konuştu.

 

Sektörün en önemli eksiği istikrar

Sektörün en büyük eksiğinin istikrarsızlık olduğunu da söyleyen Arınık, günde 350-400 ton süt işleme kapasitelerinin olduğunu söyledi. Teksüt’ün bünyesinde 280 kişinin çalıştığının bilgisinin de verildiği toplantıda, dolaylı yoldan 10 binin üzerinde kişiye iş imkanı sağlandığı ve böylece istihdam oluşturulduğu aktarılan konular arasında yer aldı.

 

Teksüt’den ultra yatırımlar

TEKSÜT 1956 yılında Balıkesir iline bağlı Gönen ilçesinde Recep Arınık tarafından kurulmuştur. Önceleri sadece beyaz peynir üretimi üzerine kurulmuş olan Teksüt mandırası 1990 yılında halen üretim yapılmakta olan modern tesislerine taşınmıştır. 50 yılı aşan üretim süresince kaliteyi her zaman ön planda tutan firma ürün yelpazesini de geliştirmeyi ihmal etmemiştir. Beyaz peynir ile başlayan serüveni bugün kaşar peyniri, krem peynir, tereyağ, sürülebilir beyaz peynir, labne, kaymak, yoğurt, ayran ve yöresel peynirler (mihaliç, çeçil, dil, çerkez, otlu, urfa, örgü, vb.) gibi farklı çeşit ve gramajlarda birbirinden leziz ürünler ile devam etmektedir. Yaklaşık 8 bin metrekare kapalı alanda hizmet veren TEKSÜT, son yıllarda yaptığı ultra modern teknolojik yatırımlar ile günlük 350 ton sütü işleyerek süt mamulü haline getirmektedir.  İhracat hedefleri doğrultusunda "Türk Malı" ibaresini dünyanın pek çok noktasına taşıyan Teksüt, ürünlerini ABD ve Irak’a kadar ulaştırmakta ve yeni ihracat planlamaları yapmaktadır.