Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS

TİGEM, 2023 yılında kârını 1,6 milyar TL’ye çıkardı



Başta tohumculuk sektörü olmak üzere safkan at, damızlık hayvan yetiştiriciliği ile sürdürülebilir tarım uygulamalarında öncü kurumlardan olan TİGEM, 2023 yılı kârını bir önceki yıla göre 2 katına çıkararak 1,6 milyar TL ye ulaştığını ve 2024 hedeflerini duyurdu.

“Atatürk’ün Ziraat Mühendisi: Ali Numan Kıraç” kitabı çıktı



Suna ve İnan Kıraç Vakfı Yayınları’nın yeni kitabı Atatürk’ün Ziraat Mühendisi: Ali Numan Kıraç yayımlandı. Hulûsi Turgut’un kaleme aldığı biyografide, Atatürk’ün isteğiyle Amerika Birleşik Devletleri’nde modern tarım eğitimi alan, Türkiye’nin ilk ziraat mühendislerinden olan ve tarımda “Türk Mucizesi”nin öncülüğünü yapan, ünlü iş insanları İnan Kıraç ile Can Kıraç’ın babası Ali Numan Kıraç’ın hayat öyküsü, dönemin siyasi ve ekonomik manzarasıyla ilişkilendirilerek anlatılıyor.  

Fersan ve TAGEM'den endüstriyel bal sirkesi üretimi için iş birliği



Türkiye’nin önde gelen sirke üreticilerinden Fersan, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) bünyesindeki Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile bal sirkesi üretimi konusunda önemli bir iş birliğine gidildiğini duyurdu. İki kurum arasında imzalanan Kamu Özel Sektör İş Birliği protokolü kapsamında ülkemizde ilk kez endüstriyel bal sirkesi üretimi gerçekleştirilecek.

Doruk Un, Fortune 500 listesinde 261. sıraya yükseldi



Doruk Un, Fortune Dergisi’nin hazırladığı Fortune 500 listesinde 261. sırada yerini aldı. Finansal kurumlar ve holdingler dışındaki tüm sektörleri kapsayan, Türkiye’nin katma değer yaratan 500 güçlü şirketini sıralayan listede Doruk Un, net satışlarını yüzde 102 artırarak geçtiğimiz yıla göre 43 sıra yükseldi. En fazla ihracat yapan şirketler sıralamasında ise 107 sıra birden yükselerek 103. sıraya yerleşen Doruk Un, “Türkiye’nin en büyük 2. un şirketi” ünvanını 2023 yılında da korumayı başardı. 

Taşıt kantarlarında dayanıklı METTLER TOLEDO çözümleri



Günümüz rekabetçi iş dünyasında, şirketlerin verimli ve kârlı olmaları, operasyonlarını ne kadar etkin yönettiklerine bağlıdır. Taşıt tartımı, özellikle lojistik ve taşımacılık sektörlerinde, bu etkinliği sağlamak için kritik bir rol oynuyor. METTLER TOLEDO taşıt kantarları, bu alanda sunduğu üstün güvenilirlik ve doğruluk ile işletmelerin güvenle tercih ettiği çözümler arasında yer alıyor.

Chobani, afet zamanları için uzun ömürlü Süper Süt’ü üretti



Hamdi Ulukaya’nın kurucusu ve CEO’su olduğu Chobani, afet bölgelerinde uzun ömürlü ve zengin besin değerlerine sahip beslenme ürünü ihtiyacından yola çıkarak geliştirdiği “Süper Süt” üretimine başladı. Chobani “Süper Süt”ü, sadece ihtiyaç sahipleri için üretirken, ABD çapında doğal afetlerden etkilenenlere ve Chobani'nin faaliyet gösterdiği bölgelerdeki ihtiyaç sahiplerine destek olmak üzere her ay 65 ton zengin besin değerlerine sahip “Süper Süt” bağışlayacak.

F İstanbul bugün kapılarını açtı



So Fuar Grubu bünyesinde yer alan Federal Fuar ve Kongre Yönetimi şirketi tarafından düzenlenen F İstanbul Gıda İhracat Fuarı, 10-13 Temmuz 2024 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi, Yeşilköy’de gerçekleştirilecek. Katılımcı firmaları dünyanın dört bir yanından gelen binlerce uluslararası alıcıyla buluşturmayı hedefleyen fuar, bu yıl değişen dünya koşullarıyla birlikte sektörün bugünü ve geleceğini ele alarak sürdürülebilirlik ve dijitalleşme gibi konu başlıklarıyla alanında uzman kişiler tarafından çeşitli konuşmalara, sunumlara ve oturumlara ev sahipliği yapacak.

ETi Burçak ve WWF-Türkiye, tarım topraklarının iyileştirilmesi için Anadolu'da çiftçilerle çalışacak



2008 yılından bu yana Türkiye’de tarımsal sürdürülebilirliğe katkıda bulunmak amacıyla iş birliği yapan, bu alanda birçok önemli projeyi hayata geçiren ETi Burçak ve WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), ortak çalışmalarına bir yenisini ekledi. Türkiye’deki tarım topraklarının yüzde 88’inin sağlıksız olduğu tespitinden hareketle tarım topraklarının iyileştirilmesi amacıyla 2020 yılında “Sağlıklı Toprak Hareketi” projesini başlatan ETi Burçak & WWF-Türkiye, projeyi yeni dönemde “Toprak Gönüllüleri” açılımıyla devam ettirecek. İlk aşamada İç Anadolu bölgesinde Konya, Ankara, Eskişehir, Çorum, Yozgat ve Sivas illerine giderek çiftçileri tarlalarında ziyaret edecek olan “ETi Burçak & WWF-Türkiye Toprak Gönüllüleri”, çiftçilere toprak koruma yöntemlerini uygulamalı olarak anlatacak.

Puratos Türkiye’de atama



Ekmekçilik, pastacılık ve çikolata alanındaki bir asrı aşan tecrübesiyle artizan, yiyecek ve perakende sektörüne yenilikçi ürünler sunan Puratos Türkiye’de önemli bir atama gerçekleşti. Puratos Türkiye’nin Pazarlama Başkan Yardımcılığı görevine Eyüp Türkoğlu atandı.

SETBİR Başkanı Dr. İsa Coşkun: “Kaliteli ve güvenli süt üretimi için yapısal sorunlar çözülmeli”



Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR ) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. İsa Coşkun ile süt sektöründeki durumu, sektörde yaşanan sorunları, çözüm önerilerini ve sektörün geleceğini konuştuk. Türkiye’de kaliteli ve güvenli süt üretiminin yanı sıra sektörde üretim potansiyelinin artırılabilmesi için bazı yapısal sorunların çözülmesi ve istikrar sağlayıcı tedbirlerin alınması gerektiğini kaydeden Coşkun, taklit ve tağşişi engellemenin yolunun etkin denetimden geçtiğini vurguluyor.
 
Röportaj: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
 
* Bu röportaj Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Mayıs - Haziran 2024 sayısında yayımlanmıştır.