Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS

Mersin tarımda bir ilke imza attı; 9 ulusal ürün konseyi bir araya geldi



Tarım Kanunu’na göre kurulan, Tarım ve Orman Bakanlığı görev alanında faaliyet gösteren 9 ulusal ürün konseyi ilk defa bir araya geldi. Çay, pamuk, hububat, baklagil, turunçgil, kırmızı et, zeytin ve zeytinyağı, süt ve fındık konseylerinin başkanları, bakanlıktan üst düzey yetkililerinin katılımıyla bir araya gelerek ilk ortak toplantıyı gerçekleştirdi.

Hayati Can: "Ucuz gıdaya ulaşmak için soğuk zincir yaygınlaşmalı"



Türkiye’de yılda üretilen 55 milyon meyve ve sebzenin %45’inin kayba uğradığını, bu oranın Avrupa’da ’lerde seyrettiğini açıklayan Soğutma Sanayi İş İnsanları Derneği – SOSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hayati Can, “Tarladan çatala geçen süreçte soğuk zincir uygulamalarında ülkemizde henüz olması gereken seviyede değiliz Ucuz gıdaya ulaşmak, gıda fiyatlarını yatay seyre almanın yolu iyi bir planlama, soğuk zincir uygulamalarının yaygınlaşması ve ihracatımızın artırılması sayesinde olacaktır” diyor.
 
Röportaj: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
 
* Bu röportaj Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Mayıs - Haziran sayısında yayımlanmıştır.

Türkiye'nin 500 büyük şirketinden 100'ü gıda sektöründen



İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından hazırlanan Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2023 Araştırması'nın sonuçlarına göre, en büyük 500 şirket 24 sektörde toplandı. Söz konusu araştırmada en fazla şirketin yer aldığı sektör 100 firmayla gıda ürünleri oldu. Gıda ürünleri sektöründeki şirket sayısı önceki yıla göre 6 adet artmış oldu.

Klima hastalıkları son günlerde yaygınlaştı... Peki nasıl korunabiliriz?



Bastıran yaz sıcaklarında klimalar hem evde hem araçta hem de ofiste adeta imdadımıza yetişiyor. Öyle ki ‘serinleyeceğim’ derken çoğu zaman yol açabileceği riskleri önemsemeyebiliyoruz. Ancak dikkat! Acıbadem Maslak Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gülcihan Özkan, klimaların yanlış ve bilinçsiz kullanımının soğuk algınlığı ve gripten klima zatürresine (lejyoner hastalığı) dek birçok ciddi akciğer enfeksiyonuna yol açabildiğini vurguluyor. Prof. Dr. Özkan, yaz aylarının masum görülen vazgeçilmezi klimaların yol açabileceği hastalıkları ve serinlerken hasta olmamak için alınması gereken 8 önlemi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. 

Bu yıl unda 1,5 milyar dolarlık ihracat hedefleniyor



Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkan Yardımcısı, Güneydoğu Un Sanayicileri Derneği (GUSAD) Başkanı ve Beşler Un Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mesut Çakmak, bu yılki rekolte, son açıklanan buğday taban fiyatları ve un ihracatı ile ilgili önemli öngörülerde bulundu.

Muratbey, MasterChef 2024’e sponsor oldu



Türkiye’nin önde gelen peynir markalarından Muratbey Peynircilik, ekranların sevilen programı MasterChef Türkiye'ye sponsor oldu. Heyecan ve lezzetin bir arada olduğu MasterChef Türkiye, 14 Haziran’da başlayan yeni sezonu için Muratbey Peynircilik ile anlaştı. 

İstanbul bayramda yine ‘kanatsız’ kaldı



Kırmızı et fiyatlarının yüksek oluşu vatandaşın beyaz eti tercih etmesine neden oldu. 9 günlük Kurban Bayramı tatilini İstanbul’da geçirenler tatilin son günlerinde kasap ve marketlerde tavuk kanadı bulmakta zorlandı. Kilogram fiyatı 270 lirayı bulan tavuk kanadının bulunamamasını değerlendiren İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, "Bayramda kesim olmadığı için şu anda tavuk ürünlerinin bulunmasında sıkıntı var. Arife gününden bir gün önce sevkiyat durdu, bugün sevkiyatlar tekrar başladı. Yarından itibaren normal sevkiyata döner" dedi.

Aromsa Genç Oda Orkestrası ile unutulmaz bir 2023 – 2024 sezonu geride kaldı



Üretimini yaptığı yüksek katma değerli ürünlerle Türkiye gıda endüstrisinin gelişimine öncülük eden kuruluşlardan Aromsa, sanat ve kültür alanındaki çalışmalarıyla da dikkat çekiyor. 2021 yılında sanat ve kültür camiasına merhaba diyen Aromsa Genç Oda Orkestrası’nın 2023-2024 sezonu boyunca gerçekleştirdiği konser serileri, klasik müzik müdavimlerinden tam not alıyor. 
 
Haber: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi

Gıda ve içecek endüstrisi F İstanbul’da buluşacak



F İstanbul Gıda ve İçecek Ürünleri ve Üretim Teknolojileri Fuarı, 10-13 Temmuz 2024 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek. 4 gün boyunca 5 eş zamanlı alt fuarla sektör liderlerini bir araya getirmeti hedefleyen F İstanbul, katılımcılara potansiyel yeni müşterilere ulaşma fırsatı sunacak. 

Eriş, Türkiye'nin vitamin destekli ilk probiyotikli noodle’ını üretti



11 yıldır yaptığı Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarıyla sektörde ön plana çıkan Eriş, geçen yıl Türkiye’nin noodle üzerine çalışan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı resmi ilk ve tek Ar-Ge merkezini kurdu. 22 kişilik ekipten oluşan Eriş Ar-Ge Merkezi, gıda alanındaki sanayi-üniversite iş birliği kapsamında Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Teknoloji Transfer Ofisi’nin (TTO) bilimsel çalışmaları sonucu Türkiye’nin fonksiyonel Vitamin Destekli ilk Probiyotikli Noodle ürününü geliştirdi. Cirosunun yüzde 5’ini Ar-Ge’ye ayıran Eriş’in inovasyon çalışmaları kapsamında geliştirdiği yeni fonksiyonel ürünü bağışıklık sistemini destekliyor ve sindirim sisteminin düzenlenmesine fayda sağlıyor.