Ebru BAYRAM
Aromsa Kalite Güvence Müdürü
Türkiye’de hanelerin yıl boyunca soğuk içeceklere harcadığı paradan 2020 yılında en yüksek payı gazlı meşrubatların aldığını belirten IPSOS Tüketici Panelleri Direktörü Ceyhan Demiray, “Fakat bu kategorinin içecek harcamasından aldığı pay azalıyor. Harcamanın ’u ise meyve suyuna gitmekte. Meyve suyu kategorisinin de harcamadan aldığı pay azalırken, toplam harcamada pay kazanan içecekler maden suyu ve buzlu çaylar oldu” diyor.
Teksüt, yöresel lezzetlerine bir yenisini daha ekleyerek Antep Peyniri’ni satışa sundu.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Ramazan ortasında markette 27, üreticide 13 üründe fiyat artışı; markette 12, üreticide 7 üründe fiyat düşüşü oldu. Ramazan ortasında fiyatı en fazla artan ürün market ve üreticide patates oldu" dedi.
Türkiye’nin ilk ve tek Uluslararası Zeytinyağı Kalite Yarışması Anatolian IOOC, yedi ülkeden yirmi dört jüri üyesinin katılımıyla, Oleolog Birsen Can Pehlivan’ın direktörlüğünde, Edremit Ticaret Odası ve Edremit Ticaret Borsası’nın katkılarıyla 29 Mayıs-1 Haziran arasında Edremit’te düzenleniyor. Yarışmanın panel liderliğini İtalyan Antonio Giuseppe Lauro yapıyor.
Ezgi DEDEBAŞ UĞUR
DQS Türkiye Genel Müdür Yardımcısı
Gıda Müh. - Baş Denetçi
Türkiye’nin önde gelen süt ve süt ürünleri markalarından Eker, farklı bölgelerdeki tüketicilere ulaşmak amacıyla açtığı bölge deposu sayısını artırıyor. Merkezi Bursa’da bulunan Eker, nisan ayı içerisinde önce Şanlıurfa’da, ardından da Diyarbakır’da hizmete açtığı yeni bölge depolarıyla dağıtım ağını genişletiyor.
TSKB Ekonomik Araştırmalar tarafından Yeşil Kuğu Platformu kapsamında üç ayda bir yayımlanan “İklime Dair”in üçüncü sayısında “Gıda Güvenliği” teması ele alındı. Bu çerçevede, iklim krizi gündemine ilişkin haber akışının yanı sıra gıda güvenliği gündemi masaya yatırıldı. Raporda, gıda fiyatlarındaki dalgalanmanın enflasyonla mücadeledeki önemi sebebiyle gıda güvenliğinin makro ve kalkınma politikalarının öncelikli konuları arasında yer alması gerektiğine işaret ediliyor.
Ulusal Hububat Konseyi’nin raporuna göre, bu yıl yetersiz yağış nedeniyle yüzde 5 rekolte kaybı olacağı tahmin ediliyor. Buğdayda bu sezon rekoltenin 19 milyon ton olması bekleniyor.
Başta gıda sektörü olmak üzere birçok endüstri kuruluşuna ve akredite laboratuvara analiz, hijyen ve ürün güvenliğiyle ilgili ihtiyaç duyulan ürün ve bilgiyi sunduklarını belirten DiaTek Diagnostik Ürünler ve Teknik Danışmanlık Genel Koordinatörü Aslı İlgin, “Ürettiğimiz, geliştirdiğimiz ve ithal ettiğimiz ürünler ile Türk sanayinin daha hijyenik ve güvenli ürünler üretmesini hedefliyoruz” diye konuşuyor.