Et sektöründeki tek kadın üst düzey yönetici olan Bahar Özürün, sektöre girişimci ve kendi işinin patronu olarak geri döndü. ÖzDöner markasını yaratan Özürün, en kaliteli döneri üretme iddiasının yanında kadın istihdamını artırma ve yerel hayvancılığı destekleme projeleriyle sektörde farklılık yaratmayı hedefliyor.
Yazın tatlı mı tatlı meyvelerinden olan ve lezzetli olduğu kadar sağlığımıza da birçok fayda sağlayan incir, artık son demlerini yaşıyor. Peki incirin sağlığa faydaları neler?
Mevsim geçişleriyle birlikte beslenme, uyku düzeni ve vücut direnci gibi pek çok alışkanlık değişiyor. Mevsim geçişlerinde sık yaşanan mide ve bağırsak sorunları, mutfaklarda da değişime yol açıyor. Türkiye’nin ilk gastronomi keşif platformu Gastronometro’nun Pastane Eğitmen Şefi Mert Eker, mevsim geçişlerine uyum sağlamaya destek prebiyotik muhallebi tarifini paylaştı.
Bağışlık sistemini kuvvetlendirmeden, zihinsel ve fiziksel gelişimi desteklemeye kadar birçok faydası bulunan süt, uygun koşullarda üretilmediği ve yeterli ısıl işlem görmediğinde sağlık için tehlikeli hale geliyor. Açıkta satılan ve kaynağı belli olmayan sütlerin insan sağlığı açısından taşıdığı risklere dikkat çeken uzmanlar, hijyen ve gıda güvenliği bakımından ambalajlı sütün tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Gazlı içeceklerin aşırı tüketimi bir dizi sağlık problemine yol açıyor. Beykoz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Y. Birol Saygı, “Gazlı ve şekerli içecekler obezitenin önde gelen nedenlerinden biridir. Dahası, aşırı kalori alımı, kalp hastalığı ve diyabetle ilgili bir dizi semptom olan kilo almaya ve metabolik sendroma yol açıyor” diyor.
Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri olan Balıkesir, Ağustos ayında Burhaniye zeytinyağını tescilleterek coğrafi işaretli ürünler arasına kattı. Burhaniye zeytinyağının eklenmesiyle birlikte Balıkesir’in Marmara mermerinden kuzu etine, höşmerimden Gönen iğne oyasına coğrafi işaretli ürün sayısı 12’ye ulaştı.
Müşterilerinin hayatını kolaylaştıran yenilikler sunan Migros, bir ilki daha gerçekleştirdi. Müşterilerinin sofralarına her zaman sağlıklı, güvenli ve kaliteli ürünler ulaştıran Migros, Migros Ev Lezzetleri markasını kurdu. Migros müşterileri bundan sonra Türk sofralarının vazgeçilmez lezzetlerini dakikalar içerisinde sofralarına koyabilecek.
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Terci, 2020 yılının ilk yarısını değerlendirdi. Egeli ihracatçılar olarak 2020’deki 500 milyon dolarlık ihracat hedeflerine ilk yarıda ulaştıklarını açıklayan Terci, “İhracatımızdaki bu hız devam ederse bu sene 600 milyon doları hedefliyoruz" dedi.
Ülkemizde yeni vaka sayıları gün geçtikçe artarken karantinadaki Covid-19 hastalarının doğru beslenmesi ve tükettikleri besinlerin niteliği büyük önem taşıyor. Karantina sürecinde stresle birlikte uyku bozukluklarının görülebileceğini söyleyen uzmanlar, bu sorunun önüne geçmek için köklü sebzeler, koyu yeşil yapraklı sebzeler, badem, muz, kiraz ve yulaf gibi besinler tüketilmesini tavsiye ediyor. Balık ve Omega 3 ise uzmanların karantinada depresyona karşı paylaştığı öneriler arasında yer alıyor.
TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, "Islah çalışmaları daha fazla desteklenmeli, küçükbaş hayvan varlığımızın tamamı ıslah edilmeli, et ve süt verimliliği artırılmalıdır." dedi.