
Et sektörünün lider markalarından Namet, üretimini, 68 milyon dolarlık yatırımla 2010 yılında devreye aldığı Çayırova tesislerinde gerçekleştiriyor. Çayırova Fabrikası’nın, Türkiye’nin AB hijyen standartlarına uygun ilk gıda üretim tesisi olduğunu vurgulayan Namet A.Ş. Genel Müdürü N. Tarık Kayar, açılışından bu yana tesise 15 milyon doların üzerinde ek yatırım yaptıkları açıkladı.

Bal sektörünün önemli aktörlerinden biri olan Altıparmak Gıda, yapımı devam eden yeni tesisinin faaliyete başlamasıyla birlikle analiz ve paketleme süreçlerini daha entegre ve güçlü kılmayı hedefliyor. Altıparmak Gıda AR-GE ve Kalite Direktörü Aslı Elif Sunay, “Yeni tesisimize taşındığımızda kalite kontrol sistemlerimizi daha da otomatik hale getireceğiz. Üretim hattı sayısı ve çalışma alanlarındaki artış nedeniyle de manuel temizlik yerine otomatik temizlik sistemleri daha etkin olacak” dedi.

Avrupa’da gelecek dönemde kullanıma girecek, yiyecek ve içecek numunelerindeki mikrobiyal bulaşıları otomatik olarak saptayan Green Light (Yeşil Işık) bulaşı dedektörü ve gıda ürünlerinin temas ettiği yüzeyleri dezenfekte etmek amacıyla geliştirilen Excelyte isimli çözeltinin gıda endüstrisinde hijyenin sağlanmasına önemli katkılar sağlayacağı bildiriliyor.

A. Edip Uğur - Yönetim Kurulu Başkanı, Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği

Murat Yörük - Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR)

Petek Ataman - Yönetim Kurulu Başkanı, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca yapılacak değişiklikle, beyaz ekmek içindeki kepek oranı yüzde 35'ten en az yüzde 65'e çıkartılacak ve tuz miktarı azaltılacak.

Gıda işletmelerinin AB hijyen kriterlerini yakalaması yönündeki modernizasyonuna ve sürecin takibine ilişkin Ulusal Eylem Planı’nın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından henüz hazırlanmadığını anımsatan AB Bakanlığı, Tarım ve Balıkçılık Başkanı Gökhan Aralan, yine de Türkiye’nin bu alanda önemli sayılabilecek adımlar attığını, mevzuat uyumunun sağlanmış olmasının bu adımların en önde geleni olduğunu söyledi.

Bandırma’da üretim yapan Şeker Piliç, çoğunluk hissesinin satışı için Torunlar Gıda ile masaya oturdu.

17 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe giren Gıda Hijyeni Yönetmeliği kapsamında, gıda güvenilirliğinin birincil üretimden başlayarak son tüketiciye kadar gıda zinciri boyunca sağlanmasının amaçlandığını vurgulayan Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kavak, “Gıda güvenliği ve hijyen gerekliliklerinin sağlanması konusunda işletmelerimizin büyük oranda AB ile uyumlu olduğu görülmüştür” dedi.