Türkiye ekonomisindeki olumlu gelişmelere bağlı olarak ihracatın artması ve AB’de malların serbest dolaşımı çerçevesinde laboratuvar hizmetlerinin önemi arttığını açıklayan Kalibrasyon ve Deney Laboratuvarları Derneği – TURKLAB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ömer Güzel, Türkiye’deki akredite gıda analiz laboratuvarları ile AB ülkelerindeki laboratuvarlar arasında hizmet sunumu açısından genel anlamda bir farkın olmadığını ifade etti. Derneğin ulusal ve uluslararası arenadaki faaliyetlerini, Türkiye’de faaliyet gösteren gıda analiz laboratuvarlarının sahip olduğu koşulları, derneğin gündemindeki konuları TÜRKLAB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ömer Güzel’e sorduk.
46 milyonluk nüfusuyla Doğu Avrupa’nın kalabalık ülkelerinden biri olan Ukrayna, pek çok sektörde olduğu gibi gıda ihracat açısından da önemli bir potansiyel oluşturuyor. Türkiye’den ağırlıklı olarak narenciye, fındık, domates ve kuru üzüm ithal eden ülkede, büyük perakende zincirleri güçlerini her geçen artırıyor. Bu sebeple Türk gıda üreticileri, perakende kanallarında yapacakları etkili tanıtım faaliyetleriyle satışlarını daha da artırabilir.
Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) tarafından bu yıl 3. düzenlenen Ambalaj Ay Yıldızları Yarışması’nın sonuçları belli oldu. 12 farklı kategoride 170 ambalajın başvuru yaptığı yarışmada, 14 Altın, 16 Gümüş, 20 Bronz ve 77 Yetkinlik Ödülü düzenlenen törenle kazanan firmaların yetkililerine takdim edildi.
Abalıoğlu Grubu’nun 2006 yılı itibariyle ülkemize kazandırdığı Türkiye’nin en büyük ve modern et entegre tesisi Lezita Fabrikası’nın 110 milyon TL’lik büyük bir yatırım ile en son teknolojiye sahip yenilikçi makine ve ekipmanlarla donattığı yeni tesisini hayata geçirdi.
Gıda sanayi içinde yüzde 15 üretim değerine sahip süt ve süt ürünleri sektörü temsilcileri, kayıtdışı üretimden şikayetçi. Üreticiler, hijyenik olmayan koşullarda gerçekleşen ve denetlenmeyen süt üretimi ve bu üretimin kayıt dışı olmasını, süt üretim zincirinin en temel sorunu olarak görüyor. Kayıtdışılığın azaltılması için de mutlaka ambalajlı üretim yapılması gerektiğini ifade ediyor.
Son 10 yılda organik gıdaya karşı giderek artan bir tüketici ilgisi söz konusu. Organik Ürün Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (ORGÜDER) Başkanı Ayhan Sümerli, organik ürünlere olan eğilimde vatandaşların sağlıksız ve hileli gıda korkusunun etkili olduğunu söyledi. Ülkemizde henüz organik hayvancılık yapan 137 üretici bulunduğunu belirten Sürmeli, bu rakamın 2012 yılı sonunda binleri aşacağına dikkat çekti.
Günümüzde tüketici alışkanlıklarında yaşanan büyük değişiklikler, obezite, diabet, kalp ve damar hastalıklarının yaygınlaşması, insanların sağlıklı ve dengeli beslenme tercihleri gibi faktörlerin doğrudan etkilediği alanların başında un ve unlu mamuller sektörü geliyor. Pek çok firma yeni ürün geliştirirken bu unsurları göz önünde bulundururken, bazı firmalar yaptıkları araştırmalarla tüketici beklentilerini ve önerilerini saptayarak belirlemeye çalışıyor. Gıda Teknolojisi olarak UNO ve İstanbul Halk Ekmek gibi sektörün iki önemli kuruluşunun yetkililerine, geliştirdikleri yeni ürünler için baz aldıkları trendleri sorduk.