Güvenilir Ürün Platformu tarafından 31. WorldFood İstanbul Fuarı kapsamında düzenlenen etkinlikte doğru bilinen yanlışlar masaya yatırıldı. Türkiye’nin dört bir yanından seçilen ve kırsal kalkınmaya katkı sağlayan kurumlara ise başarı ödülleri verildi.
Sektördeki son yenilikleri ve gıda trendlerini sergileme ve keşfetme imkanı sağlayan Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı – WorldFood İstanbul, 6 – 9 Eylül 2023 tarihlerinde Tüyap Kongre ve Fuar Merkezi’nde düzenlenecek.
Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) ve Sürdürülebilirlik Akademisi’nin düzenlediği ve gıda sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getirdikleri Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’nin 9.’su, bu sene 17-18 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü FAO’nun destekleriyle düzenlenecek zirvede, devlet ileri gelenleri, sektör liderleri, markaların temsilcileri, üniversiteler ve sivil toplum örgütlerinin bulunduğu dünyadan ve Türkiye’den alanın ileri gelenleri bir araya gelecek. Zirve bu yıl “Su Hayattır, Su Gıdadır - Kimse Geride Kalmasın” temasıyla düzenlenecek.
Gıda ve tarım sektörünü bir araya getiren Güvenilir Ürün Zirvesi 16 Ekim’de İstanbul’da yapılıyor. Bu yıl zirve kapsamında yapılacak Kariyer Toplantıları’nda ise kariyerine yön vermek isteyenlere bulunmaz fırsatlar var.
Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılı olan 2023 yılında ambalaj sektörünün pazar büyüklüğünü 30 milyar dolara, kişi başı ambalaj tüketimini 380 dolara ve ambalaj ihracatını ise 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirtiyor. Sarıbekir ile ambalaj sektöründe yaşanan son gelişmeleri konuştuk.
Röportaj: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
* Bu röportaj Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Temmuz - Ağustos sayısında yayımlandı
Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Serkan Filiz besin çeşitliliğine, hayatın ilk 4-6 ay içinde başlanmasının besin alerjisi gelişimini önleyebileceğine dikkat çekerek, tek tip beslenme yerine çeşitli ve dengeli beslenmenin, ileri yaşlarda astım, alerjik rinit ve besin alerjisi sıklığında azalmaya katkı sunacağını söyledi.
Gıda sektörünün Türkiye’deki uluslararası buluşma noktalarından biri olan WorldFood İstanbul Fuarı’nda Ak Gıda hem tüketim hem de ev dışı tüketim pazarına yönelik yenilikçi ürünleri ve lezzet sunumlarıyla yer alacak.
Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Sait Karaman, son yıllarda besin alerjisi olan çocukların sayısında artış olduğunu belirterek, “Sonbahar ve kış aylarında doğan bebeklerde besin alerji riski ilkbahar ve/veya yaz aylarında doğanlara göre daha yüksek. Sezaryen doğumlar da besin alerjisi riskini artırıyor. Bebeğinde besin alerjisini önlemek için anne adaylarının beslenme şekillerinde yapacakları değişiklik önemli. Gebelik ve emzirme döneminde meyve, sebze ve balık tüketiminin bebeklerde alerji gelişimini önlediğine dair bilimsel kanıtlar var” dedi.
Sağlığa ve çevreye zararlı 6 tarım zehrinin yasaklanmasıyla son 13 yılda yasaklanan tarım zehri aktif madde sayısı toplam 223’e yükseldi. Bu maddelerden 37'si Zehirsiz Kampanya sürecinde yasaklandı.