Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık gıda güvenliğinde ambalajın önemine dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Ambalajın sürdürülebilir gıda tüketimindeki rolünü aktaran Artık, “Bir bebek nasıl kundak ile dış etkilere karşı korunuyorsa, gıdanın da muhafaza tekniği açısından ambalajlı olması gıda güvenliği için en vazgeçilmez kriterdir” dedi.
Lezzeti, kıvamı ve kokusuyla pek çok insanın severek içtiği Türk kahvesinin yanında en çok bitter, meyveyi, karamelli, beyaz ve karışık çikolata tercih ediliyor.
Hızlı servis ve restoran sektöründe gıda güvenliğinin önemine dikkat çeken dünyanın önde gelen restoran zincirlerinden McDonald’s, yeni devreye aldığı iletişim kampanyasıyla tüketiciye “bu lezzete güven” çağrısı yapıyor.
16 Ekim’de düzenlenecek II. Uluslararası Güvenilir Ürün Zirvesi gıda ve tarım sektörüne farklı ülkelerin kapılarını açacak. Sınırları aşmak isteyen katılımcılar için 12 ülkenin temsilcileri ile gerçekleştirilecek ülke masaları toplantıları, kontenjan dahilinde herkesin katılımına açık olacak.
Türkiye’de tahıl üretiminin önemli merkezlerinden Karaman’da buğday hasat sezonu devam ediyor. Duru Gıda’nın Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ile ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında geliştirilen ve bu yıl ilk kez çiftçiyle buluşan ata tohumu Ahmet Buğdayı’nda da ilk hasat gerçekleştirildi. Bulgurluk olarak ekimi yapılan, susuzluğa dayanıklı, kaliteli, yüksek verimli yapısıyla Ahmet Buğdayı’nın Türkiye ekonomisine 750 milyon TL’lik katkı sağlayacağı tahmin ediliyor.
Türkiye’nin önemli restoran zincirlerinden Baydöner, borsada satış - sabit fiyatla talep toplama ve satış yoluyla halka arz ediliyor. Baydöner hisselerinin %21,43’ünü halka arz etmek üzere Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onaylandı. Halk Yatırım Menkul Değerler A.Ş aracılığında yürütülecek olan halka arz sürecinde borsada satış tarih ve saatleri 15-16 Ağustos 2023 10.30- 13.00, sabit fiyat ise 21 TL olarak belirlendi. Baydöner, ihraç edilecek paylar ile elde edilecek fonu ağırlıklı olarak şirketin faaliyetlerini büyütme ve yeni yatırımların finansmanı için kullanmayı hedefliyor.
Karma Grup tarafından organize edilen Kalite ve Ürün Deneyim Semineri bu yıl “Tüketici Eğilimleri ve Sürdürülebilirlik” bakış açısıyla “Rafta Kalite”yi ele alacak. 23-24 Kasım tarihlerinde İstinye Üniversitesi’nde gerçekleşecek seminerde, alanında uzman akademisyenler ve sektör liderleri tasarımın gücü ve tüketici davranışlarına etkisini, gıda işleme süreçlerinde geri kazanım stratejilerini ve sürdürebilirliği, rafta kaliteyi sürdürebilirlik bakış açısıyla değerlendirecek.
Tetra Pak, Momentum Atık Yönetimi şirketiyle yaptığı iş birliği kapsamında yeni ambalaj atığı toplama ve ayrıştırma tesisini faaliyete geçirecek. Günde 100 ton ambalaj atığını türlerine göre ayrıştıracak tesiste, Türkiye’de ilk kez içecek kartonlarını otomatik olarak diğer atıklardan ayıran bir teknoloji de kullanılacak. Yatırımın toplam değeri 2,5 milyon Euro olarak belirlenirken, Tetra Pak’ın projedeki desteği ise yaklaşık 1,5 milyon Euro olacak.
Anadolu Efes, dinamik faaliyet ortamı ve değişken makroekonomik göstergelerin olduğu ikinci çeyrekte de güçlü performansını sürdürdü. İkinci çeyrek konsolide net satış gelirleri, %54,9 oranında artış ile 38 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Bu çeyrekte elde edilen güçlü net karın etkisiyle şirketin ilk yarı konsolide net karı, 3,3 milyar TL seviyesine ulaştı.
McKinsey Küresel Enstitüsü yayınladığı raporunda yapay zeka teknolojileri ile 2030 yılına kadar ABD’deki toplam çalışma saatlerinin yüzde 30 oranında otomasyona aktarılacağını öngördü. Rapora göre değişim en çok kadın istihdamının yoğun olduğu sektörlerde olacak. Raporda düşük ücretli işlerde çalışan kadınların önümüzdeki 7 yılda mevcut işlerini değiştirmek zorunda kalma olasılığının erkek çalışanlardan 1,5 kat daha fazla olduğu belirtiliyor.