Güvenilir Ürün Platformu tarafından her yıl düzenlenen Güvenilir Ürün Zirvesi'nin ev sahipliği yaptığı, alanının gıda ve tarım alanının prestijli ödülleri arasında gösterilen Feed the Future yarışması için başvuru tarihi 23 Eylül 2024 tarihine uzatıldı.
Türkiye’de cam ambalaj sektörünün öncülerinden olan GCA, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) açıkladığı ihracat şampiyonları listesinde cam ambalaj sektöründe, “En Fazla İhracat Gerçekleştiren Firma” kategorisinde ikincilik ödülünün sahibi oldu.
* Bu haber Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Temmuz - Ağustos 2024 sayısında yayımlanmıştır.
Türkiye ambalaj sektörünün hem miktar hem de değer bazında 2023 yılında yüzde 8’lik kayıp yaşadığını belirten Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, “İhracatta ilk hedefimiz Avrupa. Türkiye ambalaj sektörü olarak, henüz ihtiyacının yüzde 10-15’ini karşıladığı Avrupa ülkelerine daha fazla ihracat yapmalıyız. Ayrıca ABD’nin de Türkiye ambalaj sektörümüz için büyük fırsatlar barındırdığını düşünüyoruz. 2024 yılı için ihracat hedefimiz 8 - 8,5 milyar dolara ulaşmak” diyor.
Röportaj: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
* Bu röportaj Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Temmuz - Ağustos 2024 sayısında yayımlanmıştır.
Son dönemde artan maymun çiçeği olarak bilinen Mpox virüsünün hızlı yayılmasıyla halk sağlığı açısından önemli bir endişe kaynağı haline geldi. Maymun çiçeği virüsüyle ilgili merak edilenler ve dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili olarak İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Servet Öztürk bilgi verdi.
Türk Gıda Kodeksi (TGK) Peynir Tebliği Taslağı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü web sitesinde yayımlandı. Buna göre eritme peynir yöresel peyniri çağrıştıracak şekilde ve kaşar peyniri adıyla satılamayacak. Bakanlık konuyla ilgili taslağı kamuoyunun görüşüne açtı. Gelen görüşler değerlendirilerek taslağa son hali verilecek. Taslağa görüş verilmesi için son tarih 6 Eylül 2024 olarak belirtildi. Gıda Teknolojisi Dergisi olarak peynir tebliği taslağıyla ilgili sektörden ve konunun uzmanı olan isimlerden değerlendirmeler aldık.
Haber: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
* Bu haber Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Temmuz - Ağustos 2024 sayısında yayımlanmıştır.
Türkiye’de buğday hasatının bitmesiyle birlikte buğdaya erişim yavaşladı, fiyatlar zaten yüksek olan dünya fiyatlarının çok üzerine çıktı. Bu süreçte getirilen ithalat yasağıyla birlikte un sanayicileri ihracat pazarlarındaki rekabet gücünü ve liderliğini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Yıllık 350 bin ton un üretimiyle Türkiye’nin önemli un ihracatçılarından Doruk Un’un Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Gürsel Erbap, ithalatın yasaklanmasının ardından geçen yılın haziran ayına göre %34,26, temmuz ayına göre ise %31,78 düşüş olduğunu ifade etti.
TAB Gıda; Burger King, Popeyes, Arby’s, Subway, Sbarro, Usta Dönerci ve Usta Pideci’de sunduğu tüm ürünlerin içeriğini, tüm şeffaflığıyla paylaşan “Ne Yediğini Bil” platformunu yenilediğini duyurdu. Platform yenilenen arayüzüyle, tüketici bilinci oluşturmayı hedefliyor.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, hava sıcaklıkların artmasıyla birlikte vatandaşları dondurma alırken ve tüketirken gıda güvenliği risklerine karşı uyarıda bulundu.
Karacabey Ovası'nda salçalık domatesleri ellerinde kalan üreticiler, Bursa-İzmir Karayolu'nda eylem başlattı. Jandarma ve çevik kuvvet ekiplerinin müdahale ettiği üreticiler, "çiftçiye uzanan eller kırılsın", "hükümet istifa", "çiftçi mahsulüne sahip çık" sloganları attı.
Kurulduğu 1975 yılından bugüne sadece Türkiye’de değil, dünyanın dört bir yanındaki sofraları lezzetli ve kaliteli et ve et ürünleriyle buluşturan Danet, Türkiye şarküteri pazarında sucuğun yerini değerlendirdi. Şarküteri tüketiminde yüzde 39’luk bir tonaj payına sahip sucuğun toplam kırmızı et kategorisindeki yeri yüzde 75’e yakın. Danet, şarküterinin lideri sucuk seçiminde önemli olan noktaları tüketiciler için özetledi.