Bayer, İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (İHBİR) “Lezzeti Dünyaya Taşıyanlar: İHBİR 2023 Yılı İhracat Öncüleri Ödül Töreni”nde “hububat-bakliyat-baharat” ihracatı yapan şirketler arasında altın ödül almaya hak kazandı.
2024 yılında büyük bir başarıya imza atarak 58 yeni şube açan Terra Pizza, toplamda 47 ilde 200 restorana ulaştı. Yıl boyunca gerçekleştirdiği stratejik büyümeyle daha fazla tüketiciyle buluşan firma, birçok ürününü geniş kitlelere sunarak pazardaki etkisini artırmayı hedefliyor. Yeni yılda 250 şubeye ulaşmayı planlayan markanın büyüme stratejisinin odağında lezzet, müşteri memnuniyeti, kalite ve güvenilirlik bulunuyor.
Günümüzde çiğ süt tüketimi yaygınlığını koruyor. Ne var ki bazı hijyenik koşullara uyulmadığında tüketilen çiğ süt ciddi enfeksiyonlara hatta hayati riske yol açabiliyor. Acıbadem Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Acıbadem Altunizade Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Sesin Kocagöz, herhangi bir ısıl işlem uygulanmadan satılan sütlerin tüketimi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı, bazı önemli uyarı ve önerilerde bulundu.
McDonald’s Türkiye, yeni yıl hediyesi olarak 1-7 Ocak tarihleri arasında restoranlarına gelen kahve tutkunlarına küçük boy filtre kahve veya küçük boy Americano ikram ediyor. “İyi kahve iyi fiyata” mottosuyla yüzde 100 Arabica çekirdeklerden hazırlanan yumuşak içimli kahveler, 07.00-12.00 saatleri arasında tüm misafirlere ücretsiz olarak sunulacak.
CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman, Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, TÜİK’in Tarım ve Orman Bakanlığı verileri üzerinden yaptığı bitkisel üretimde tahıl üretiminde 2024 yılında %7,5 oranında üretim düşmesi tahmin edildiğini belirtti.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2 Ekim tarihinden itibaren gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş yapan firmaları online olarak kamuoyuyla paylaşmaya başlaması Türkiye gündemine oturmuştu. Yurttaşın ne yediğine ve içtiğine dair kafası karışırken, yapılan açıklamalar da soru işaretlerini artırdı. Ülkemizde en fazla hile yapılan gıda ürünlerinin başında bitkisel yağlar, et ve süt ürünleri geliyor. Bitki Bazlı Gıdalar Derneği’nden (BİTKİDEN) Gıda Yüksek Mühendisi Batuhan İnanlar 5 soruda bitkisel yağlarda en çok yapılan hileleri, tağşişin tüketiciler tarafından anlaşılıp anlaşılamayacağını, tağşişin anlaşılmasında kullanılan ve gelecekte kullanılacak gıda güvenliği sistemlerini ve tüketicilerin sorumluluklarını anlattı.
* Bu makale, Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Kasım - Aralık 2024 sayısında yayımlanmıştır.
Et ürünlerinde yapılan taklit ve tağşişin gıda güvenliği ve halk sağlığını tehdit ettiğini belirten Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. İsa Coşkun, “Hileli üretim yapan firmalar hem kaliteyi düşürmekte hem de işini düzgün yapan firmalar için olumsuz rekabet koşulları yaratmaktadır. Bunun engellenmesi hem kamu otoriteleri hem de sektörümüzün sorumluluğudur” diyor.
Röportaj: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
* Bu röportaj, Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Kasım - Aralık 2024 sayısında yayımlanmıştır.
Türkiye’nin en büyük un üreticilerinden ve ihracatçılarından Ulusoy Un, uluslararası standartlara uygun olarak hazırladığı ilk “entegre faaliyet raporunu kamuoyuyla paylaştı. “Gelecek İçin Değer Üretiyoruz” temasıyla yayımlanan bu rapor, Ulusoy Un’un finansal başarılarının yanı sıra uzun vadeli değer yaratma hedeflerini ve stratejilerini ayrıntılı bir şekilde ortaya koyuyor.