Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Bentley-Merkim süt sektörüne çözüm sunuyor

Son yıllarda gelişen ve ilerleyen laboratuvar teknolojisinde çok hızlı bir şekilde büyüme kaydettiklerini ifade eden Bentley-Merkim Genel Müdürü Muhammed Demir, çiğ sütte yağ, protein, laktoz, kuru madde, donma noktası, toplam canlı bakteri ve somatik hücre sayısının ölçümü için her özelliğiyle alternatifi olmayan cihaz sistemlerini sektörün kullanımına sunduklarını söyledi.   





bentley_merkim.jpg

ABD’den Bentley Instruments ile Türkiye’den Merkim Ltd. Şti. tarafından 2006 yılında %50 ortaklıkla kurulan Bentley-Merkim, dünya süt ve süt ürünleri sektörüne analiz konusunda yeni alternatifler sunuyor. Firma tarafından çiğ sütte yağ, protein, laktoz, kuru madde, donma noktası, toplam canlı bakteri ve somatik hücre sayısının ölçümü için sunulan Bentley Süt Analiz Cihazları, İstanbul, Ankara ve Erzurum Üniversiteleri’nin ziraat ve veterinerlik fakültelerinin yanı sıra RK peynirleri ve Yörükoğlu Süt gibi sektörde bilinen firmalar tarafından kullanılıyor.

 

Süt üreticilerine önemli katkı

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin ‘Döl Kontrol Projesi’ kapsamında belirlemiş olduğu 24 ilde bulunan Damızlık Birliği’ne ait seçili hayvanların süt verimleri Bentley cihazları ile saptanırken, bu kapsamda İzmir, Balıkesir ve Uşak Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği çiğ süt analiz laboratuvarları Bentley-Merkim tarafından kuruldu. Söz konusu laboratuvarlarda çiğ sütte yağ, protein, laktoz, kuru madde, donma noktası ve somatik hücre sayısı analizleri yine Bentley cihazları ile yapılıyor. Firma olarak üniversiteler, sektördeki firmalar, damızlık birlikleri gibi birçok alanda aktif olduklarını belirten Bentley-Merkim Genel Müdürü Muhammed Demir, kalkınma ajanslarının projelerinde de yer aldıklarını söyledi. İzmir Kalkınma Ajansı’nın projesi ile Ödemiş ilçesi Süt Üreticileri Birliği’ne çiğ sütte yağ, protein, laktoz, kuru madde, donma noktası analizi yapan Bentley B150 ve toplam canlı bakteri ve somatik hücre sayımında kullanılan Bentley IBC-m cihazlarının içinde olduğu ‘Çiğ Süt Laboratuvarı’nı kurduklarını anlatan Demir, “Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Laboratuvarları çiğ sütte toplam canlı ve somatik hücre sayımı için Bentley IBC-m cihazını tercih etmiştir. Burdur ve Balıkesir Gıda Kontrol Laboratuvarları Bentley IBC-m cihazıyla ölçümlere başlamıştır” dedi.

 

Bentley Nexgen ile saatte 400 çiğ süt numunesi analiz ediliyor

Türkiye’de ilk kez İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin ortak protokolüyle oluşturulan Çiğ Süt Laboratuvarı’nda saatte 400 çiğ süt numunesinin analizini yapan Bentley Nexgen cihazı tercih edildiği bilgisini veren Muhammed Demir, laboratuvarın açılışını Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yaptığını ve Bentley Nexgen cihazıyla ilk analizi de gerçekleştirdiğini belirtti. Demir, “Bentley-Merkim Ltd. Şti. anlaşmalı olduğu İtalya Akredite Çiğ Süt Laboratuvarı A.I.A’dan getirttiği sertifikalı referans süt numuneleriyle kullanılan süt analiz cihazlarının kalibrasyonunu gerçekleştirmekte ve akredite olmak isteyen süt laboratuvarlarının sonuçlarını kontrol etme ve doğrulama imkanı sağlamaktadır” diye konuştu.   

 

8 firmanın türkiye distribütörlüğü

Bentley-Merkim ABD’den Bentley Instruments, İngiltere’den Waste Spectrum ve Don Whitley Scientific, Yeni Zelanda’dan Tru-Test, Danimarka’dan Poul Tarp ve Danish Clean Water, Bruins ve Zee Tags firmalarının dünya çapında tanınan 8 büyük firmanın Türkiye distribütörlüğünü yürütüyor. Firma olarak Zee Tags ile Türkiye’de ortak bir firma kurmak için anlaşma yaptıklarını ve küpe üretim fabrikası için araştırmalara başladıklarını açılayan Bentley-Merkim Genel Müdürü Muhammed Demir, tek parça, iki parça kulak küpesi, küçük baş hayvanlar için pedigree küpe, hayvan takibi için HDX veya FDX olmak üzere elektronik RFID küpe ve küpelerin uygulanması için kullanılan dünyanın en iyi aplikatörünün satışını sağladıklarını kaydetti. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından Dünya Bankası’nın desteklediği ihaleyle 8 ilde bulunan Veteriner Araştırma Enstitüleri’ne özel olarak üretilen mobil yakma fırını olan Waste Spectrum Hurikan 150 modelini firma olarak sunduklarını vurgulayan Demir, fırınların DEFRA onaylı olup, gaz emisyon değerlerinin ise Avrupa Birliği standartlarına uygun olduğunu vurguladı. Bentley-Merkim Genel Müdür Muhammed Demir sözlerini şöyle sürdürürdü:

“Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından Konya Başarıkavak ve İzmir’e bağlı Kaklıç Köyü’nde farklı tarihlerde ‘Gerçek Zamanlı Kuş Gribi Tatbikatı’nda hastalıklı hayvanların imhasında firmamızın sağlamış olduğu HURİKAN 150 yakma fırını kullanılmıştır. Tatbikatta Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü ekibiyle birlikte sadece firmamız bulundu. Bunun yanında firmamız NIR sistemle yem analizi yapan Bruins firmasının da Türkiye distribitörüdür. Agri Check, Multi Check gibi yemde hızlı ve güvenilir analiz yapan cihazların sağlayıcısıdır. Ayrıca fuar, medya, eğitim, seminer gibi gerek yurtiçi gerekse yurtdışı organizasyonlara da başarılı bir şekilde imza attık.”

 

Alternatifi olmayan cihaz sistemleri

Bentley-Merkim olarak cihaz portföyünü geliştirirken kalite, tasarım ve fiyat yönünden alternatifi olmayacak isimlerle çalışmaya önem verdiklerini söyleyen Genel Müdür Muhammed Demir, gelişen ve ilerleyen dünya teknolojisini en iyi şekilde etüd etmeyi başararak her özelliğiyle alternatifi olmayacak cihaz sistemlerini Türkiye’ye getirdiklerini vurguladı. Bu cihaz sistemlerinde üretici firmalarla özellikle her cihaz için tek bir üretici ilkesi ile çalıştıklarını kaydeden Demir, “Bu çalışmalarla beraber Dünya Bankası kredisiyle hayata getirilen ve Türkiye için bir ilk olan ‘Gezici Süt Laboratuvarı’ ve ‘Gezici Toprak Laboratuvarı firmamız tarafından faaliyete geçirilmiştir. Burdur Köy Kooperatifi ve Çanakkale Köy Kooperatifi’nde Gezici Süt Laboratuarı, Burdur Ziraat Odası’nda ise Gezici Toprak Laboratuvarı aktif olarak kullanılıyor” diye konuştu.

 

Akademisyenlerden bilimsel destek

Firma olarak özellikle son yıllarda gelişen ve ilerleyen laboratuvar teknolojisinde çok hızlı bir şekilde büyüme kaydettiklerini ifade eden Bentley-Merkim Genel Müdürü Muhammed Demir, bu gelişimle birlikte 2004 yılında KAS Kalite Yönetim Sistemi Belgesi’ni aldıklarını dile getirdi. Yüksek eğitim görmüş, akademik kariyer yapmış bilinçli ve analitik düşünebilen uzman bir kadroyla çalışmalarını hızla sürdürdüklerini anlatan Demir, “Firmamıza danışmanlık yapan ve bilimsel açıdan destek olan alanında uzman çok sayıda akademisyen bulunuyor” dedi.