Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Elso Kimya’dan Yüksek Kalite Standardı güvencesi

Türkiye’deki yerel aroma üretiminin  son 5 yıl içerisinde teknolojik açıdan ciddi gelişme gösterdiğini belirten Elso Kimya Genel Müdürü Ali Bello, “Türkiye’de konumlanmış yerel üreticiler giderek yerel ve bölgesel olarak kendilerini kanıtlamaya başladı.  Elso Kimya gibi kalite standartları yüksek, ISO ve GMP denetimi yapılan firmaların kendilerini daha da geliştirmeleri için devlet destekleri faydalı olacaktır” dedi.





elso_kimya.jpg

Türkiye’deki aroma ve gıda katkı maddeleri pazarının ulaştığı büyüklük nedir? Siz şirket olarak bu büyüklükten nasıl bir pay aldınız?

Türkiye’deki gıda firmalarının yerel üretim kapasitelerini arttırmaları ve uluslararası alanda ihracata odaklanmalı sonucunda son senelerde aroma ve gıda katkı maddeleri pazarı bu hamlelere paralel olarak büyümektedir.  Pazar içinde aroma yurtdışı ithalatı halen önemli bir yüzde oluştursa da Türkiye’deki yerel aroma üretimi son 5 yıl içerisinde teknolojik açıdan ciddi bir gelişme göstermiş, aroma kullanım alanları ve çeşitlilik artmış, yurt dışındaki firmalar ile rekabet edecek seviyelere ulaşmıştır.  Türk aroma üreticileri artık dünyanın birçok ülkesine yüklü miktarda ihracat yapmaya başlamıştır. Elso Kimya olarak biz de uluslararası denetim kuruluşlarından alınmış ISO 9001–22000 ve GMP kalite sertifikalı üretim tesislerimizde üretim yapmaktayız.  Son ürün ve aroma kreasyon laboratuvarlarımızda dünya çapında aroma üreticisi firmalarda kullanılan son teknoloji ekipmanlar ile çok hassas bir anlayış ile çalışıyoruz. Pek yakında özellikle Ortadoğu’da istenen Helal sertifikalı ürünleri üretmek için de belge vermeye hazır olacağımızı duyurmak isteriz.  Şu an itibariyle Elso Kimya yerli aroma üreticilerinin içinde orta büyüklükte ancak hızla büyüyen ve çok saygın bir yere sahiptir. 

ELSO Kimya’nın çikolata ve şekerli mamuller sektörüne yönelik ürünlerini tanıyabilir miyiz? 

Fransa’dan gelen 160 yıllık bilgi birikimi ile yola çıkan Elso Kimya Türkiye’de 62 yıllık tecrübesini geliştirmeye devam ettirmektedir.  Ar-Ge ve laboratuara verdiğimiz önem doğrultusunda firmamızın kadrosunun yarısı tecrübeli gıda ve kimya mühendislerinden oluşmaktadır.  Ar-Ge ve aplikasyon çalışmalarımızda çikolatalı ürünlerde sütlü- bitter-karamel- az ve çok kavrulmuş fındık-badem- fıstık ve çeşitli meyve tatlarından farklı aromalar yaratarak her yaş grubuna hitap edecek ürünler yapmaktayız. Şekerli ürünlerde ise yumuşak şekerler, dondurma, çiklet, hazır puding ve tatlılarda son ürünlere uyabilecek aromaların yanı sıra ikili-üçlü karışımlar yaratarak birbirinden özel tatları duyumsatmak becerisine de sahibiz.

Yürün geliştirme süreciniz hakkında bizi bilgilendirir misiniz?

Elso Kimya pazar araştırma departmanının oluşturduğu trend raporları doğrultusunda yerel ve bölgesel tatları analiz etmektedir. Bu raporlar doğrultusunda laboratuarımızda yeni aromalar hazırlanmakta ve aplikasyon laboratuarlarımızda bu ürünler koku ve tat açısından değerlendirilmektedirler.   Hazırlanan ürünler çalıştığımız firmalar ile ortak panel ve sunumlar sırasında paylaşılıp görüş alışverişlerinde bulunularak onların isteklerine paralel olarak geliştirilmektedirler.  Ürün geliştirme sürecimiz rakip firmalardan daha kısa olduğundan bu yurtiçi ve yurtdışında müşterilerimize rekabette ilk olma avantajını sunuyor.

Sektörün içerisindeki deneyimlerinize dayanarak, Türkiye çikolata ve şekerli mamuller sektörünün gıda sektörü içindeki yeri hakkından neler söylersiniz?

Türk gıda sektörü dünyada çok takdir edilen ve beğenilen standartlarda büyük hacimlerde üretim yapmaktadır.  Hatta giderek artan bir şekilde uluslararası firmalarla yapılan anlaşmalar sonucu yabancı markalı ürünlerin Türkiye’de üretilmesi başarılarının göstergesidir. Gerek kalite ve çeşitlilik, gerekse ambalaj tasarımları dünyadaki emsalleriyle gerçekten boy ölçüşebilir seviyededir.  Çikolata ve şekerli mamul üreticileri sadece İstanbul’da değil bugün tüm Anadolu’ya yayılmış olup ihracatta da önemli bir paya ulaşmışlardır.

Gıda endüstrisinde ihtiyaç duyulan katkı maddeleri kullanımı, tüketicilerde rahatsız edici bir faktör olarak göze çarpabiliyor. Bu algı sizce nasıl giderilir?

Gıda endüstrisinde kullanılan aroma ve katkı maddelerinin belli başlı üreticileri üretim safhalarında ciddi bir prosedürle denetlenmekte olup kullanılan tüm hammaddeler doğada bulunan veya bulunabilecek maddelerden oluşmaktadırlar.  Gerek aromalarımız gerekse de hammaddelerimiz sertifikaları ile birlikte Bakanlık izni ve denetimi altında ithal edilir.  Gelen maddelerin numunesi ile sertifikalar karşılaştırma analizleri sonucu ile yurda sokulur.   Bu bilgiler ışığında sektörümüzün tüketici yönünden rahatsızlık yaratmaması gerekir, ancak tüketicinin de bilinçlendirilmesi de çok önemlidir.   

Tüketiciyi yeterince bilinçli buluyor musunuz?

Tüketicinin daha çok bilinçlenmesi için sanırım basın ve eğitim kurumları ile tıp ve eczacılıkla ilgili bilim insanlarının biraz daha fazla çalışması faydalı olur.  Özellikle geleceğimiz olan çocuk yaştakilerin bilinçlenmesine dikkat etmemiz gerekir. 

 

Hammade temininde ithale bağımlıyız

Gelişmiş ülkelerle kıyasladığınızda Türkiye'deki hammadde girdileri sektörü nasıl etkiliyor?

Ne yazık ki kullandığımız hammaddelerin hiçbiri ülkemizde üretilmemektedir ve hepsini ithal etmek zorundayız.   Bu da ciddi miktarlarda stok yükü oluşturmakta ve sektörümüz için yatırımlara ayırabileceğimiz kaynaklarımızı azaltmaktadır.  Hammadde tedarik sürelerinin uzunluğu da yeni gelebilecek siparişlere verilen termin sürelerini uzattığından gelişmiş ülkelerde bulunan rakip firmalarla rekabet gücümüzü zayıflatmaktadır.  Elso Kimya olarak bu olumsuzlukları yüksek müşteri memnuniyeti ve ürün geliştirme hızımızla bertaraf etmekteyiz.

Hammadde tedarikini nereden karşılıyorsunuz?

Türkiye’de natürel aromatik hammadde ve sentez hammadde üretimi maalesef yok denecek kadar azdır. Bu hammaddelerin tamamı yurtdışından ithal edilir.  Elso Kimya olarak hammaddelerimizi Avrupa’dan direkt gerçek üreticisi veya toptancı aracılardan belirlemiş olduğumuz ve sürekli kontrol ettiğimiz standartlara uygun olarak temin ediyoruz.   Hammadde değişiklikleri son üründe farklılıklar yaratabileceğinden daha düşük kalite veya menşei farklılıklarına kesinlikle tolerans göstermiyoruz.  

Sektörün en önemli sorunlarından birini dile getirmenizi istesek. İlk aklınıza gelen sorun ne olur?

Markasız ve düşük kalitede satılan ürünler tüketiciyi ürkütür ve diğer firmaların üretimini ve tüketici talebini azaltır. En önemlisi Türkiye’nin de imajını bozar diye düşünürüm.  Bu konuda güven, teknoloji-tecrübe ve bilgi birikimi bizi avantajlı kılmaktadır.  Ülke ve sektör olarak üst kalitede ve standarttan ödün vermeden üretim yapmamızın uzun vadede bize yüksek kazançlar sağlayacağına inanıyorum.

Türkiye'nin aroma ve katkı maddesi geliştirme konusunda bulunduğu nokta nedir?

Aroma sektöründe ülkemizde hizmet veren ve global büyüklükte birçok firma bulunmaktadır.  Türkiye’de konumlanmış yerel üreticiler giderek yerel ve bölgesel olarak kendilerini kanıtlamaya başlamışlardır.  Türkiye konumundan dolayı hızla ihracatta büyüdüğünden gıda sektörüne hizmet veren aroma ve katkı maddeleri firmaları da kendilerini geliştirme imkânı bulmaktadırlar.  Elso Kimya gibi kalite standartları yüksek, ISO ve GMP denetimi yapılan firmaların kendilerini daha da geliştirmeleri için devlet destekleri faydalı olacaktır. 

2012 yılında şirketinizi nerede görüyorsunuz? Bize büyüme hedefleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Firmamız son 8 yıldır gerek teknoloji yatırımları gerekse yetişmiş vasıflı personel gelişimine çok önem vermektedir.  Firmaca artan talebi karşılamak için üretim ve ürün geliştirmeye yönelik önemli yatırım kararları almaktayız.  Yerel ve bölgesel piyasalarda adımızı daha çok duyurup sektörümüzde bölgesel öncü bir firma olmak amacındayız.  Bu heyecanımızın geri dönüşümünün önümüzdeki yıllarda görüleceğini ve ihracatımızın artacağını bekliyoruz.

 

Sektörün ilerlemesine hizmet ediyoruz

Geniş bir ürün yelpazesine sahip olduklarını vurgulayan Elso Kimya Genel Müdürü  Ali Bello, şunları söyledi: “Üretim çeşitliliği olarak çiklet, çikolata, unlu mamuller, ilaç, tütün, alkollü ve alkolsüz içecekler, çay ve kahveler, sodalı ve enerji içecekleri, gazlı içecekler, soslar, hazır çorba ve pudingler, hardal, ketçap ve mayonezler, füme aromaları, peynirler, süt ve yoğurtlar, kedi-köpek hazır mamaları, margarin ve baharatlar, dondurmalar gibi birçok ürün aromaların güzelliği ile değer bulur.  Zira aromalar bu gibi ürünlerin olmazsa olmalarıdır.  Elso Kimya bütün bu alanlarda müşterilerine en iyi hizmeti sağlamaya çalışır.  Bunun için AREP (Türk Esans ve Aroma Sanayicileri Derneği) yönetim kurulunda,  Sanayi Odası Meslek Komitesi Yönetim Kurulu ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu’nda danışman olarak çalışarak Türkiye’de de sektörümüzün ilerlemesine hizmet ediyoruz.  İhtiyaç duyulan her türlü analiz ve sağlık belgeleri ile IFRA/EOFI ye uygunluk belgelerini verebiliyoruz.  Ayrıca üniversitelerde Gıda mühendisliği - Gastronomi kürsülerinde sunular vererek bu özel meslek grubunda yeni yetişecek arkadaşlara da pratik bilgiler sunup gelişimlerine yardımcı olmaya çalışıyoruz.”