Enflasyonu gıda frenledi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'in açıkladığı rakamlara göre Tüketici Fiyatları Endeksi Ekim ayında 1.96, Üretici Fiyatları Endeksi ise 0.17 arttı. Piyasa beklentisi TÜFE'deki artışın yüzde 2.17 olması yönündeydi.
Gelen son verilerle Ekim ayı itibariyle yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 7.80, ÜFE'de yüzde 2.57 oldu.Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 6,81 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti. Ekim ayında endekste yer alan gruplardan konutta yüzde 3,31, ulaştırmada yüzde 2,06, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1,66, haberleşmede yüzde 1,30, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,78, lokanta ve otellerde yüzde 0,67, ev eşyasında yüzde 0,50, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0,48, eğitimde yüzde 0,28, sağlıkta yüzde 0,04 artış gerçekleşti.
Düşük gelmesinde gıda etkili
Oyak Yatırım Başekonomisti Mehmet Besimoğlu, zamlara rağmen beklentilerin altında gelen enflasyon rakamını düşük çıkan gıda fiyatlarında bağladı.Besimoğlu, "Enflasyon beklenenin hafif altında geldi. Bunda yüzde 1.6 olarak gerçekleşen gıda talebinin önceki yıllara göre düşük çıkması etkili oldu. Bu dönemde önemli zamlar yaşanmıştı. Merkez Bankası geçtiğimiz enflasyon raporunda TÜFE'de yıllık tahminini yüzde 7 civarına yükseltmişti. Biz de yüzde 8 civarında bir oran bekliyoruz. Diğer taraftan üretici fiyatlarında kur haraketlerinin önemli olduğunu biliyoruz. Kurda önemli bir hareketlilik yok. Çünkü yurtdışında Türkiye'ye yönelik pozitif algılama var. Bu da kuru aşağıda tutuyor. Dolayısıyla kurda bir değişiklik olmadığı sürece Merkez Bankası'nın faizdeki rahat tavrı devam edecektir" dedi.