Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Gıda Bakanlığı: Üç gün hastalığı 2 bin hayvan öldürdü

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, "üç gün" hastalığından şu ana kadar 2 bin 200 hayvanın öldüğüne dikkat çekerek, bu hayvanların veteriner hekim kontrolünde imha edildiğini bildirdi. Bakanlık, hastalık belirtileri görülen ancak antibiyotik kullanılmadığı kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri ile resmi veteriner hekimlerin kontrolü ile kesinleşen 722 hayvanın ise kombinalarda kesildiğini açıkladı.





uc_gun_hastaligi.png

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay'da, kısmen de Şanlıurfa'da görülen 3 gün hastalığından şu ana kadar 2 bin 200 hayvanın öldüğüne dikkat çekerek, bu hayvanların veteriner hekim kontrolünde imha edildiğini bildirdi. Bakanlık, hastalık belirtileri görülen ancak antibiyotik kullanılmadığı kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri ile resmi veteriner hekimlerin kontrolü ile kesinleşen 722 hayvanın kombinalarda kesildiğini açıkladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, son günlerde bazı basın yayın organlarında ve internet medyasında "Üç gün hastalığı" ile ilgili yayınlanan çeşitli iddialar üzerine yazılı açıklama yaptı. "Üç gün hastalığı"nın Haziran-Eylül döneminde görülen ve sinekler aracılığı ile hayvanlara bulaşan mevsimsel bir hastalık olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Bu sene sıcakların Ekim ayı ortalamalarının üzerinde seyretmesi sonucu görülme süresi uzayan hastalığın görülme dönemi sona ermiştir. İnsan sağlığı için herhangi bir risk oluşturmayan "Üç gün hastalığı", ayrıca hayvandan hayvana bulaşmamaktadır" denildi. Açıklamada, sığırlarda yüksek ateş, titreme, iştahsızlık, göz-burun akıntısı, solunum güçlüğü, süt veriminde azalma, ilerleyen dönemde aksama ve ayakta kalamama şeklindeki klinik bulgularla kendini gösteren viral hastalık belirtilerinin, hayvanlar aynı anda başka hastalığa yakalanmamışlarsa birkaç gün içinde ortadan kalktığına vurgu yapıldı. Bakanlık, bazı hayvanların tedaviye gerek duyulmaksızın iyileştiğini bildirdi.

 

2 bin 200 ölüm vakası meydana geldi

 

Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay'da, kısmen de Şanlıurfa ilinde görülen ve haberlere konu edilen hastalıkla ilgili olarak; şu ana kadar 2 bin 200 ölüm vakasının meydana geldiğine dikkat çeken Bakanlık, şunları kaydetti:

"Bu hayvanlar veteriner hekim kontrolünde imha edilmiştir. Diğer yandan hastalık belirtileri görülen ancak antibiyotik kullanılmadığı kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri ile resmi veteriner hekimlerin kontrolü ile kesinleşen 722 hayvan kombinalarda kesilmiştir. Kesimhaneye kesim için gelen, ancak hastalık şüphesi taşıyan ve ikincil enfeksiyonlar için antibiyotik kullanılan canlı hayvanların ilaç atım sürelerinin dolmadığı tespit edilen hayvanların kesime gönderildiği iddiaları kesinlikle doğru değildir. Tüm dünyada zaman zaman görülen bu hastalıkla mücadelede koruyucu aşılama yöntemi uygulanmaktadır. Üç gün hastalığının gelecek yıl da görülmemesi için aşılama çalışmaları sürdürülmektedir. Sonuç olarak; Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı (OIE) tarafından bildirimi zorunlu olmayan üç gün hastalığından dolayı çok sayıda hayvanın telef olduğu ve bu hayvanlara ait etlerin tüketime sunulduğu şeklindeki açıklamaların gerçekle ilgisi bulunmamaktadır. Hastalıkla ilgili her türlü takip ve tedbirler Bakanlığımızca ivedilikle sürdürülmektedir."

Kaynak: ANKA