Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Hamsinin pabucunu dama attılar

Palamut, ardından gelen çinekop, istavrit ve sardalyada yaşanan bolluk, hamsiye ilgiyi azalttı. Hamsinin toptan kilosu 1 liranın altına düştü.





hamsi_gorsel.jpg

Balıkesir Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Kenan Çınar,  yaptığı açıklamada. bu yıl balık bolluğu açısından oldukça farklı bir sezon yaşadıklarını söyledi.

Denizin palamutta inanılmaz bereketli olduğunu vurgulayan Çınar, fiyatıyla hem balıkçıyı hem de vatandaşları sevindiren palamuttan sonra hamsi, çinekop, sardalya ve istavritin de bol miktarda çıktığını anlattı.

İstavrit ve sardalyanın ortalama 15 kilogram gelen toptan kasasının 20 lira olduğunu vurgulayan Çınar, şöyle devam etti:

''Hamsi de bol ancak para etmiyor. Vatandaş, diğer balıkları tercih ediyor. Geçen yıl bu dönemlerde 4 lira olan hamsinin toptan kilogram fiyatı, bu dönem çok az tüketilince düştü. Hamsi, her zaman dar gelirli ailelerin balığı oldu. Bu yıl ise palamut, çinekop, istavrit de dar gelirlilerin sofrasını süsledi. Şimdilik hamsinin pabucu dama atıldı. Diğer balıklar azalınca hamsi tekrar kıymete biner.''

Gemlik Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Dalarel ise Marmara'nın bu yıl bereketli olduğunu, balık çeşitlerinin bol miktarda çıktığını bildirdi.

Diğer çeşitlerin tercih edilmesi nedeniyle hamsinin yüzüne bakılmadığını dile getiren Dalarel, ''Yaklaşık 12-13 kilogramlık kasaları 10 liradan satılıyor. Pazar tezgahlarında hamsi ile sardalya ve istavrit, kilosu 5 liradan alıcı buluyor. Çinekopun fiyatı ise en fazla 10 lira. Böyle olunca hamsi bu dönemde çok tüketilmez oldu'' dedi.

Dalarel, bir süre önce Anadolu Ajansı'nın (AA) gündeme getirdiği ''hamside katliam'' haberinin etkili olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''Tüketilmeyecek kadar küçük boyutta hamsiler tutuluyor, hayvan yemi fabrikalarına satılıyor, adeta katliam yapılıyordu. Haber geniş yankı uyandırınca balıkçılar daha duyarlı hareket etmeye başladı. Sonuçta bu katliamın sonu, hamsinin kış aylarında daha az tutulmasına neden olacaktı ve bu durum balıkçıları olumsuz etkileyecekti. Vatandaş da kış aylarında hamsiyi sofrasına getiremeyecekti. Şimdi balıkçılar, hamsinin eski günlerine kavuşmasını, diğer balıkların azalmasını bekliyor. Hamsi daha az tutuluyor. Bir ay sonra hamsi yine kral olur.''

AA'nın, 25 Eylül 2012 tarihli ''Hamside katliamı durdurun'' başlıklı haberinde, ticari amaçlı su ürünleri avcılığını kontrol altında tutabilmek amacıyla 1 Eylül 2008'de başlayan ''hamside kota uygulamasının'' sona ermesinin ardından, 30 metrelik teknelerin bin 500 kasaya varan balıkla kıyıya geldiği ileri sürülmüştü.

Gemlik Balıkçılar Derneği ve Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Dalarel, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 4 yıl süreli olmak üzere 1 Eylül 2008'e yürürlüğe giren Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliği'nin, 31 Ağustos 2012'de sona ermesinin ardından ''hamside kota uygulamasının'' kalktığını belirterek, şunları söylemişti:

''İsteyen tekne, istediği kadar hamsiyle dönebiliyor. 30 metrelik tekneler bin 500 kasaya varan balıkla kıyıya geliyor. Tüketilmeyecek kadar küçük boyutta hamsiler tutuluyor ve hayvan yemi fabrikalarına satılıyor. Hamside adeta katliam yapılıyor. Böyle giderse birkaç ay sonra hamsiyi taneyle yakalarız. Hamside katliamı durdursunlar.''