Hayvansal gıda üreten işletmeler modernize edilecek
Hayvansal gıda üreten işletmelerde modernizasyon yapılmasının zorunlu hale getirildiği.
13 Aralık 2010 tarihli ve 27 bin 610 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'na dayanılarak 17 Aralık 2011 tarihinde Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik ve Gıda Hijyeni Yönetmeliği ile 27 Aralık 2011 tarihinde Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları yönetmeliği yayımlandı. Bu kapsamda hayvansal gıda üreten işletmelerin (et, süt, yumurta, su ürünleri v.b), işletmelerini onay alacak hale getirmeleri için tanınan süre 31 Aralık 2012 tarihinde sona eriyor. Ancak işletmelerin tesisleri ile ilgili makul ve uygulanabilir bir modernizasyon planı sunmaları halinde bu süre, 31 Aralık 2013 tarihine kadar uzatılabilecek.
Nevşehir Gıda, Hayvancılık ve Tarım İl Müdürü Okan Yılmaz, hayvansal gıdalar için özel hijyen kuralları yönetmeliği kapsamında, hayvansal gıda üreten işletmelerin modernize edilmeleri ve bunu onaylatmaları için 31 Aralık 2012 tarihine kadar süre verildiğini belirtti. Yılmaz, işletmelerin tesisleri ile ilgili makul ve uygulanabilir bir modernizasyon planı sunmaları halinde bu süre, 31 Aralık 2013 tarihine kadar uzatılabileceğini de kaydetti.
Türkiye ile AB arasındaki katılım müzakerelerinin 12. maddesini 'Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı' faslının oluşturduğunu ve bu faslın müzakerelerinin Bakanlığın koordinatörlüğünde yürütülmekte olduğunu kaydeden Yılmaz, “Bu kapsamdaki en önemli başlıklardan birini gıda işletmelerinin AB mevzuatına uygun üretim yapmalarını sağlayacak çalışmaların yapılması oluşmaktadır. Bunun da yolu, mevcut işletmelerin uygulanacak modernizasyon yatırımları ile AB standartlarına ulaştırılmasından geçmektedir. Modernizasyon işlemi ile işletmelerde; AB ve diğer ticaret ortaklarının gıda güvenirliği ve çevre ile ilgili gerekliliklerine uyan ve aynı zamanda yurt içi talebi de karşılayan, katma değerli, kaliteli gıda ürünlerini sağlayan, uluslararası rekabet gücüne sahip, piyasa odaklı gıda işletmelerinden oluşan sağlam bir gıda işletme sektörünün geliştirilmesi ve yüksek düzeyde gıda kalitesi ile gıda güvenilirliğinin sağlanmasına yönelik düzeltmelerin yapılması amaçlanmaktadır. Bu çapta bir modernizasyonun yapılabilmesi için de, ilgili mevzuatın titizlikle ve ciddiyetle uygulanması gerekmektedir.” dedi.
Gıda işletmelerindeki eksikliklerin tespit edildiğini de ifade eden Yılmaz şunları söyledi: “Tespit edilen eksiklikleri; proses ve prosedürle ilgili eksiklikler, kalitesiz ve yeterli olmayan ekipmanın kullanılması, bina yerleşim planlarının ve fiziki koşullarının yetersizliği, personel eğitimi ve bilgi ve motivasyon eksikliği şeklinde belirtebiliriz. Bu eksikliklerin giderilerek, işletmenin istenilen şartlara ulaştırılabilmesi için her işletmenin kendi tespit ettiği eksikliklere dayalı ve kendilerine özgü modernizasyon öngörülerini ve yapılacak yatırımın başlangıç ve bitiş tarihlerini içeren çalışma takvimlerini de içeren modernizasyon planlarını, 31 Aralık 2012 tarihine kadar İl Müdürlüğümüze teslim etmeleri gerekmektedir. Modernizasyon planı mutlaka AB müktesebatı ile uyumlu hale getirilmiş mevzuat hükümlerine göre yapılmalı, işletmenin mevcut ve gelecekte kullanacağı muhtemel kapasiteler, ham madde tedarik zincirindeki ihtiyaçlar, gıda güvenilirliği ve çevre gereklilikleri göz ardı edilmemeli, zaman çizelgesi, finansal kaynaklar, kabul edilen yasal önlemler, insan kaynakları gibi hususlar dikkate alınmalıdır.”