Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Kadınlar, ekmeğini zeytinden kazanıyor

Bu yıl 20 bin tonun üzerinde zeytinyağı üretiminin beklendiği Edremit Körfezi'nde kadınlar, zeytin hasadı ve işlemesinde günlük 25 lira yevmiyeyle çalışarak aile bütçelerine katkı sağlıyor.

 





zeytin_2.png

Bu yıl 20 bin tonun üzerinde zeytinyağı üretiminin beklendiği Edremit Körfezi'nde kadınlar, zeytin hasadı ve işlemesinde günlük 25 lira yevmiyeyle çalışarak aile bütçelerine katkı sağlıyor.

 

Dünyaca ünlü yüksek kalitede zeytin ve yağlarının üretildiği Edremit Körfezi'nde hasat sürüyor.

 

Bahçelerden özenle toplanan zeytinlerden, fabrikalarda işleme tabi tutularak, farklı asitliklerde zeytinyağı üretiliyor.

Tarladan sofraya zeytinin bu yolculuğunda en büyük payı kadınlar üstleniyor. Hasadından, fabrikadaki işleme öncesindeki çalışmalarına kadar birçok kadın, günlük 25 lira yevmiyeyle çalışıyor.

 

Yüz yıllardır zeytin ve yağının üretildiği Edremit Körfezi'ndeki birçok kadın, şubata kadar sürecek hasat ve işleme mevsiminde ekmeğini zeytinden çıkarıyor. Evlilik hazırlığı yapan çok sayıda genç kız da çeyizini buradan kazandığı parayla hazırlıyor.

 

İşçilerden Sabiha Yıldırım (32), çocukluğundan bu yana zeytin işine gittiğini belirterek, "Günlük yevmiye alıyoruz. Genç kızlarımız bu paralarla çeyiz hazırlıyorlar. Zor ve meşakkatli bir iş. Tarlarda, bayırda zeytin toplayan kardeşlerimiz soğukta, yağmurda, çamurda erkekler kadar çalışıyorlar. Geçici ve yorucu bir iş ama biz severek yapıyoruz" dedi.