Pirincin altın kadar kıymetli olduğu yer
Çorum'un 44 bin nüfuslu Osmancık İlçesi için pirinç ekonominin can damarı. Yılda 25 bin ton pirinç üretilen ilçede 1044 çiftçi ailesi, buradan kazandığı parayla geçimini sağlıyor.
Osmancık Belediye Başkanı Ak Partili Bekir Yazıcı, "Pirinç ilçemiz halkı tarafından 'beyaz altın' olarak ifade edilir" dedi.
Osmancık'ta 24 bin dekarlık tarım arazisinde 1044 çiftçi pirinç üretimi yapıyor. 9 pirinç fabrikası bulunan ilçe nüfusunun büyük çoğunluğunun ekonomisi, üretilen pirince bağlı durumda. İlçede yılda yaklaşık 25 bin ton pirinç üretimini yapılıyor. Kaymakam İbrahim Küçük, "Rize için çay, Ordu ve Giresun için fındık neyse Osmancık İlçesi içinde pirinç o anlama geliyor. Son yıllarda yeni yapılan barajlar ve göletler nedeniyle tarım arazilerinde biraz daralma oldu. Ancak yapımı devam eden sulama projeleriyle tarım arazilerinin ilerleyen yıllarda genişlemesini bekliyoruz. Pirinç, Osmancık İlçesi'nde sadece tarlalarda üretilen bir tarım ürünü değil. Ekonomik hayatı, kültürü, sosyal yapıyı son derece etkileyen bir ürün. Pirinç kültürü burada yerleştiği için, insanlar ödemelerini, düğünlerini, yapılacak işleri pirinç hasat döneminden sonraya bırakırlar" diye konuştu.
'Osmancık eşittir pirinç'
Belediye Başkanı Bekir Yazıcı ise ilçe ekonomisinde pirincin kilit bir noktaya sahip olduğunu söyledi. Osmancık'ın Türkiye'deki pirinç üretiminin yüzde 3.5'ini karşıladığını kaydeden Yazıcı, "İlçe ekonomisinin yüzde 20'si doğrudan, yüzde 40 ise dolaylı olarak pirince bağlı. Pirinç ilçemiz halkı tarafından 'beyaz altın' olarak ifade edilir. Çeltik tarlası olmayan aile yok gibidir. Osmancık eşittir pirinç desek yanlış bir ifade olmaz" dedi.
PİRİNÇ BORSASI
Pirincin kilosunun perakende de 2 ila 2.5 lira arasında satışa sunulduğunu söyleyen Osmancık Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Sakin Bilge, "Osmancık pirinç üretiminin merkezi olmasının yanında pirinç borsasıdır aynı zamanda" diye konuştu.