Proje bazlı çalışmalarla içecek endüstrisinin çözüm ortağıyız
Kapsamlı proje, tasarım ve mühendislik hizmetleriyle meyve suyu ve içecek endüstrisine tam otomasyonlu modern tesisler ve üretim hatları kurulumu yaptıklarını belirten Stok Endüstriyel Yönetim Kurulu Başkanı Ayvaz Şenol, tek noktadan kapsamlı hizmetler sunan bir firma olarak sektörün güvenilir çözüm ortağı olduklarını söylüyor.
Üretimde verimliliğin arttırılması, maliyetlerin düşürülmesi ve insan gücüne dayalı üretimin azaltılması gibi nedenlerden dolayı otomasyon sistemleri hemen hemen her sektörde yaygın olarak tercih ediliyor. Endüstrisinin belli başlı markalarının özellikle yaptıkları otomasyon yatırımlarıyla bugün önemli noktalara ulaştığını söylemek yanlış olmaz. Stok Endüstriyel’in Yönetim Kurulu Başkanı Ayvaz Şenol, sektörde faaliyet gösteren firmalara, öncelikle gerekli yatırımları bir an önce yaparak çağımızın gereği modern üretim tekniklerinin nimetlerinden daha fazla yararlanmaları konusunda uyarıyor.
Stok Endüstriyel ’in meyve suyu ve meşrubat sektörlerine sunduğu ürün ve hizmetleri anlatır mısınız?
Kapsamlı proje, tasarım ve mühendislik hizmetlerimizle başta meyve konsantresi üretim tesisi, meyve suyu, nektar ve meşrubat üretim tesisi, gazlı içecek ve meyveli soda üretim tesisi olmak üzere tam otomasyonlu modern tesisler ve üretim hatları kurulumu yapıyoruz. Bunun yanında, modernizasyon ve kapasite artışı için, reçete bazlı çalışan, tam otomasyonlu; şurup hazırlama ve dozaj sistemi, pastörizasyon ünitesi, CIP ünitesi gibi modüler proses üniteleri imalatı, satışı ve kurulumunu gerçekleştiriyoruz. Ayrıca hijyenik proses ekipmanları olarak distribütörü olduğumuz Alfa Laval marka; pompalar, vanalar, plakalı ısı değiştiriciler, tank ekipmanları, karıştırıcılar, CIP başlıkları ve fittings malzemelerini stoklarımızda tutuyor ve satışını gerçekleştiriyoruz. Sıcaklık, basınç, akış, seviye, iletkenlik sensörü, flowmetre, Load Celler, endüstriyel bilgisayarlar, PLC ve I/O kartları, network adaptörleri gibi proses enstrumanları ve otomasyon malzemelerinin de satışını yapıyoruz. Bu ürünleri “STOK’tan Adrese Derhal Teslim” sloganı ile en hızlı ve en ekonomik koşullarda müşterilerimize sunuyoruz. Ayrıca yine stoktan orijinal yedek parça satışı, 7/24 teknik servis ve eğitim hizmetleri de sunuyoruz. Kısacası Stok Endüstriyel olarak, meyve suyu ve meşrubat üreticilerine, temiz, sağlıklı ve kaliteli ürünler üretebilmeleri için gerekli olan teknolojik çözümlerin tamamını tek noktadan ve profesyonel bir anlayışla sunuyoruz.
Proses otomasyonu ve mühendislik hizmetlerini tek noktadan sunmanız, hizmet verdiğiniz meyve suyu ve meşrubat üreticilerine ne türden avantajlar sağlıyor?
Stok Endüstriyel, içinde meyve suyu ve meşrubat üreticilerinin de bulunduğu gıda sektörüne kapsamlı çözümler sunmak üzere kurulmuş ve tamamen buna odaklanmış bir mühendislik şirketi. Sadece gıda sektörüne odaklanmış olduğumuz için ileri düzeyde hakim olduğumuz gıda işleme teknolojilerini, mühendislik hizmetleri ve en modern otomasyon teknolojileriyle entegre ederek, maksimum fayda sağlayacak şekilde müşterilerimizin hizmetine sunabiliyoruz. İşini çok iyi bilen, titiz ve deneyimli ekiplerimiz tarafından hazırlanan, yönetilen ve uygulanan projelerimizle, proje hedeflerine öngörülen süre ve bütçe içinde ulaşmayı ve kesin başarıyı garanti ediyoruz. Ayrıca süt ürünleri üretiminin gerektirdiği yüksek otomasyon ve hijyenik standartları aynen, taviz vermeden ve titizlikle, meyve konsantresi, meyve suyu ve meşrubat üretim tesisleri kurarken de uyguluyoruz. Bu da müşterilerimize, yüksek teknoloji kullanımı, ürün kalitesinde artışı, kaynak optimizasyonu, düşük maliyet ve yüksek karlılık gibi rekabet üstünlükleri getiriyor.
İçecek sektörüne önemli projelerle hizmet
İçecek endüstrisinde çözüm sunduğunuz firmalardan bahsederek proje örneklerine ilişkin detaylı bilgi aktarır mısınız?
İçecek sektöründe bitmiş ürünün kalitesini belirleyen en büyük faktör hammadde kalitesidir. Bu nedenle örnek verirken Döhler Karaman Meyve Konsantresi İşleme Tesisi’nden başlamak istiyoruz. Proje, otomasyon ve kurulumu şirketimiz tarafından yapılarak devreye alınan tesis en ileri teknolojileri ve hijyenik standartları bünyesinde barındıracak şekilde tasarlanıp kurgulandı. Bilgisayar ekranından bir düğmeye basılarak; hammadde girişinden itibaren, konsantre çıkışına kadar “hiçbir yerde kör nokta kalmayacak şekilde” otomatik CIP sistemi ile temizlik ve sanitasyon yapılıyor olması benzerleri arasında en öne çıkan üstünlüğü. Ayrıca tesiste kurulan gelişmiş otomasyon sistemi ile pompa, vana ve proses kontrolü, hiçbir manuel işleme gerek kalmadan otomatik olarak yapılabiliyor. En önemlisi de gıda güvenliğini ve izlenebilirliği sağlamak için gerekli tüm emniyet ve denetimler, gelişmiş endüstriyel bilgisayarlar tarafından kontrol ve kayıt altına alınıyor. Buna benzer daha pek çok teknolojik üstünlükleri bünyesinde barındıran bu işletme, işlenmek üzere gelen meyve kalitesini, tazeliğini rengini ve doğal lezzetlerini bozmadan işleyip, konsantre haline getiriyor ve soğuk oda depolama tanklarında güvenli bir şekilde muhafaza edebiliyor.
Örnek olarak verebileceğimiz ikinci işletme ise yine kurulumunu yaparak devreye aldığımız Aslanoba Juss Bursa Meyve Suyu İşleme tesisi. Başlangıçta konsantre alıp, meyve suyu üretmek üzere kurulan tesise sonradan meyve işleme ve uzun ömürlü süt ürünleri üretim bölümleri de ilave edildi. Yine kullanılan ileri otomasyon teknolojileri, yüksek hijyenik standartlar, tam otomatik CIP ve sanitasyon sistemleri ve reçete bazlı tam otomatik meyve suyu hazırlama sistemlerine sahip olması bu tesisi benzerleri arasında öne çıkardı. Ayrıca benzerleri arasında bir ilk olarak bu işletmede üretim ile laboratuvar arasındaki entegrasyon endüstriyel bilgisayarlar üzerinden gerçekleştirildi ve bu sayede gıda güvenliği, kalite sağlama ve izlenebilirlik konularındaki standartlar teknolojinin imkan verdiği en ileri noktalara taşındı. Bu tesisleri gören bağımsız uzmanların, bunları dünya çapında benzerleri arasında en modern ve en ileri otomasyon teknolojilerine sahip tesisler olarak nitelendirmeleri bizleri gururlandırıyor. Bundan sonra yapacağımız çalışmalar için bizlere azim ve cesaret veriyor.
Fırsat treni kaçtı
Meyve suyu ve meşrubat sanayinin genel durumu hakkında değerlendirme yapar mısınız?
Ülkemiz, iklim koşulları, verimli toprakları ve stratejik konumu nedeniyle meyve üretiminde büyük bir potansiyele sahip. Ancak ne yazık ki endüstriyel tesislerde meyve işleyen işletmelerin büyük bir kısmı henüz uluslararası büyük oyuncular ülkemizde bu alana yatırım yapmamışken, meyve üretimine uzun yıllar yeterli önemi vermemişler, fırsat trenini kaçırmışlar. Meyve üreticilerini organize etmek, teşvik etmek, destek olmak, plantasyon yaparak örnek üretim alanları tesis etmek, AR-GE çalışmaları yaparak hammadde kalitesi ve verimini artırmak, iyi tarım uygulamaları ve modern teknikler uygulayarak kendi hammadde ihtiyaçlarının bir kısmını üretmek adına pek bir şey yapamamışlar, tabir yerinde ise her şeyi devletten beklemişler. Buna ilave olarak, işletmeleri için gerekli teknolojik yatırımları zamanında yapamayan, yüksek katma değerli ve aynı zamanda kaliteli ürünler geliştirmeyi başaramayan, ürünlerini uluslararası pazarlarda yüksek fiyatlarla satmak için profesyonel bir satış ve pazarlama organizasyonu kuramayan, yeterli donanıma ve profesyonel anlayışa sahip olmayan yöneticiler tarafından yönetilen bazı işletmeler maalesef sıkıntılı bir süreç içinde kendilerini bulmuşlar.
Diğer taraftan aseptik ambalaj ve dolum makinesi üreticilerinin ısrarlı teşviki ve cazip ödeme koşulları sunmaları ile konsantreden meyve suyu ve meyveli içecek üreten yeni firmalar kurulmuş, büyük bir atıl kapasite oluşmuş. Sonrasında büyük bir rekabet başlamış, fiyatlar ve karlılık çok düşmüş. Bu durum karşısında, teknolojik yatırımlar yapıp otomasyona geçmek yerine, kolaycılığa kaçıp düz mantıkla hareket eden bazı üreticiler ise, maliyetlerini düşürmek için kullandıkları meyve oranlarını azaltmak, doğal olmayan katkılar ve koruyucular kullanmak ve kaliteyi düşürmek yoluna başvurmuşlar. Bir dönem, ürün kalitesi ve fiyatlar öyle düşmüştür ki aseptik bir ambalaj içindeki içeceğin fiyatı ambalajının fiyatının bile çok çok altında kalmıştır. Bunun sonucu olarak da bazı içecek üreticileri adeta ambalaj satan firmalar haline gelmiş ve sadece ambalaj üretici firmaların ticari amaçlarına hizmet eden bir konuma düşmüşlerdir. Bunların doğal sonucu olarak da çeşitli sektörel yayınlarda ve araştırmalarda sıkça dile getirilen yıllık kişi başı tüketim oranlarında beklenen artış yeterli düzeyde gerçekleşmedi. Meyve suyu ve meşrubat üreten firmaların önemli bir kısmı ise aşırı rekabet ve düşük karlılıktan dolayı büyüyememiş, pazar payları azalmış, finansal olarak güçlü diğer firmaların etkisinde yaşam alanları gittikçe daraldı.
Manüel tesisler kurma yanılgısına düşülmesin
Meyve suyu ve meşrubat sektöründe faaliyet gösteren firmalara ne gibi önerilerde bulunursunuz?
Sektörde faaliyet gösteren firmalara, öncelikle gerekli yatırımları bir an önce yaparak çağımızın gereği modern üretim tekniklerinin, otomasyon ve bilgi teknolojilerinin nimetlerinden daha fazla yararlanmalarını tavsiye ediyoruz. Ayrıca, ülkemizdeki kişi başına düşen meyve suyu ve meşrubat tüketimini artırıp, Avrupa ülkelerindeki seviyelere çıkarmak için, meyve üreticilerine, meyve konsantresi üreticilerine ve içecek üreticilerine çok önemli görevler düşüyor. Meyvelerin iyi tarım uygulamalarıyla daha verimli üretilip, kalitesi bozulmadan konsantre işleme tesislerine ulaştırılması, konsantre işleme tesisine gelen meyvelerin yine kalitesi ve besin değerleri muhafaza edilerek, gereğinden fazla aşırı bir ısıl işlem kullanılmadan modern ve hijyenik tesislerde işlenip konsantre haline getirilmesi, meyve suyu ve meşrubat üreticilerinin ürün kalitesini düşürmeden maliyetlerini düşürebilecekleri otomasyon teknolojilerine yatırım yapmaları, tüketici beklentilerini doğru analiz edilip karşılamaya çalışmalarının son derece önemli olduğuna inanıyoruz. Bu alanlarda yeni yatırımlar yapacak olan girişimcilere içinde bulunduğumuz bilgi ve teknoloji çağında, yeterli deneyime ve donanıma sahip olmayan firmalarla yola çıkıp manüel tesisler kurma yanılgısına düşmemelerini, doğru mühendislik firmalarını tercih edip, en ileri teknolojilere yatırım yapmalarını tavsiye ediyoruz.
Meyve suyu ve meşrubat sektörlerine yönelik olarak 2012 ve sonrasında gerçekleştirmeyi hedeflediğiniz yeni projeler hakkında bilgi verir misiniz?
Stok Endüstriyel olarak, meyve suyu ve meşrubat üreticilerine tek noktadan kapsamlı çözümler sunan güvenilir bir çözüm ortağı ve tedarikçi olma misyonumuzu toplumsal sorumluluk bilinciyle bundan sonra da sürdüreceğiz. Doğru bilgi ve ileri teknolojileri araştırıp geliştirmeye, eğitim faaliyetleri ile sektörün ihtiyaç duyduğu kalifiye personelin yetişmesine katkı sağlamaya, gelişmiş makine, ekipman ve imalat teknolojilerini kullanarak yüksek kalite ve hijyen standartları konusunda uluslararası düzeyde rekabet yaratıp en iyiyi en ekonomik fiyatlarla müşterilerine sunmaya devam edeceğiz.
2012 sonuna kadar geçerli olacak kampanyalar
Stok Endüstriyel, 2012 yılı sonuna kadar geçerli olacak iki önemli kampanyayı hayata geçirecek. Birinci kampanya ile müşterilerinin 2012 yılı sonuna kadar yapacakları yatırımlarda kendilerini tercih etmeleri halinde otomasyon yazılımı ve projelendirme bedeli almayacak. İkinci kampanya kapsamında ise işletmelerinden temizlik ve sanitasyon ihtiyaçlarını karşılamak için CIP40L2 Modüler CIP üniteleri tercih eden müşterilerimize bu kampanyaya özel indirim yapılacak. Her iki kampanya hakkında daha detaylı bilgi için www.stokltd.com adresi ziyaret edilebilir.