Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Sebzeciden destek talebi

İhracatta sıkıntılı bir dönem yaşayan Antalyalı örtü altı sebze üreticileri geçtiğimiz yıl domates, kabak, biber ve salatalığa ton başına verilen 50 dolarlık desteğin bu yıl 75 dolara çıkarılmasını talep ediyor.





sebze.jpg

Son dönemde nakliye ve gümrük maliyetlerindeki artış nedeniyle ihracatları durma noktasına gelen Antalyalı örtü altı sebze üreticileri umutlarını ürün desteğine bağladı.

 

Sebze üretiminin Antalya'da 60 bini üretici 100 bin kişiye istihdam sağladığını vurgulayan sektör temsilcileri, geçtiğimiz yıl domates, kabak, biber ve salatalığa ton başına verilen 50 dolarlık desteğin bu yıl 75 dolara çıkarılmasını istiyor. Sektör temsilcileri narenciyeye tonda 200 TL, üzüme 80 TL olarak yansıyan desteklerin bu ürünlerin ihracatını da artırdığına dikkat çekiyor.

 

Antalya'nın sebze ihracatında yaşanan sıkıntıların en çok 192 bin dekarlık ekim alanına, yıllık 2 milyon 272 bin tonluk üretime sahip olan domatesi etkilediği bildirildi. Tedarik zincirinde yarattığı ek istihdam ve katma değer büyüklüğü ile dikkat çeken domates ürünü kentteki yaş meyve ve sebze sektörünün lokomotifi konumunda.

 

Antalya İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, Türkiye'nin dünya yaş meyve sebze üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, "Öte yandan yaş meyve sebze üretimi yapan ülke sayısı da her geçen gün artıyor. Pazara yeni rakiplerimiz dahil oldu.

 

Bu sektör Antalya'ya istihdam, ihracat ve gelir bakımından önemli katkılar sağlıyor. Antalya'da birçok aile geçimini örtü altı sebze üretiminden elde ediyor. Ancak bu yıl sebze ürünlerinde keyifsiz bir sezon geçiriliyor. Üreticiden alış fiyatları üretim maliyetinin de altına düştü. Bu nedenle, sebze üreticileri büyük mağduriyet yaşıyor.

 

Diğer taraftan nakliye ve gümrük maliyetlerinde yaşanan artışlar da ihracatımızda ciddi fiyat baskısı yaratıyor Bu durum yurtdışında rekabet edebilirliğimizi de olumsuz etkiliyor. Üretimin sigortası konumunda olan ihracatımızın yurtdışı piyasalarda rekabet gücünü artırmak ve üreticilerimizin bu sıkıntılı dönemlerini atlatmalarını sağlamak için yaş meyve sebze ürünlerin desteklenmesi oldukça önemli" diye konuştu

 

Antalya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan da domates, salatalık, biber ve kabağın para etmediğini ifade ederek, "Sebzede keyifsiz bir sezon geçirdik. Havaların sıcak gitmesi, hal ve çek yasasının yürürlüğe girmesi ve Ziraat Bankası'nın kredileri çekmesi sektörü sıkıntıya düşürdü.

 

Bu ürünlere teşvik verilmeli. Geçen yıl domates, kabak ve bibere 50 dolar teşvik verildi. Ama bu yıl sadece narenciyeye tonda 200 TL, üzüme ise 80 TL destek verildi. Bu durum, narenciye ile üzüm üretici ve ihracatçılarını memnun etmiş ve mali açıdan rahatlamalarını sağlamıştır.

 

Nitekim, söz konusu desteklerle birlikte bu ürünlerin üretici fiyatları yükseldi. Hem üretici iyi bir sezon geçirdi hem de ihracat arttı. Henüz sebzeye verilecek olan teşvik açıklanmadı. Sebze ürünlerine teşvik olunca pazarın daha canlı olacağını düşünüyorum. Sebzeye 75 dolar destek verilmesini istiyoruz. Destek daha umutlu çalışmamıza neden olacak" şeklinde konuştu.

 

Üretici maliyetin altında satış yapmak zorunda kaldı

 

Muşlu Kardeşler Genel Müdürü Ümit Çavuşoğlu, bu yıl havaların olduğundan sıcak gitmesinden dolayı yaş sebze ve meyve üretiminde artış yaşandığını ifade ederek, "Maliyetler yükseldiği halde üretici maliyetlerin altından satış yapmak zorunda kaldı. Bu nedenle üretici teşvik istiyor. Üretimin satışla baş başa gelmesi için üreticiye teşvik verilmesi gerekiyor. Fiyatlar yukarı çıkarsa üretici para kazanır duruma gelir" dedi.

 

Çek ve hal yasalarından dolayı esnafın sıkıntılar yaşamaya başladığını dile getiren Çavuşoğlu, "Ödemelerde düzensizlikler oldu ve çiftçinin esnafa güveni kalmadı. İhracatta da sıkıntı yaşanıyor. Ürünlerde hala kalite sorunu var. Ürünlerin dayanıklılığı sorunu yavaş yavaş düzelmeye başladı" diye konuştu.

 

Kaynak: Dünya