Yerli paketleme makinelerinden memnunuz
Tarım Ürünleri Hububat İşleme ve Paketleme Sanayicileri Derneği (PAKDER) Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı İsmet Aral
Tarım Ürünleri Hububat İşleme ve Paketleme Sanayicileri Derneği (PAKDER) olarak en önemli gündemlerimizden biri açıkta satılan pirinç bulgur ve bakliyat konusudur. Türkiye’nin ambalajlı bakliyatla tanışmasının geçmişi çok da eskiye dayanmamaktadır. Sektörün gelişimi, gıda-ambalaj makinelerinin ve perakendenin ülkemizdeki gelişimiyle ivme kazanmıştır. Gıda ile ilgili mevzuatlara bakıldığında; “Pazar yerleri hariç açıkta gıda maddesi satılamaz “ demektedir. Perakende sektöründe ise, maalesef sektör ürünlerimiz olan pirinç, bulgur ve bakliyat açıkta sergilenmekte ve satışa sunulmaktadır.
Kaliteli ürün her zaman paketli üründür
Kuru bakliyat, bir kuruyemiş, kuru meyve veya ekmek gibi doğrudan tüketilen ürünler değildir. Kuşkusuz ürün alındıktan sonra yıkama ve pişirme işlemlerine tabi olmaktadır. Fakat burada önemli olan izlenebilirliği ve içine yabancı maddelerin girmemesidir. Paketli ürün tüketilmesi o ürün ile ilgili izlenebilirliği ortaya çıkarmakta ve paket dışarıdan gelecek toz ve yabancı maddeleri engellemekte gıda güvenliğine hizmet etmektedir.
Açıkta satışların şekli genelde bidonlarda ve/veya teşhir kutularında yan yana sergilenmektedir. Kimin üretimi olduğu belli olmayan yan yana konan bu tür bir sunumda mallar birbirine de karışabilmektedir. Markalı standardı belli, kaliteli ürün her zaman paketli üründür. Gıda ürünü olduğu için saklama koşulları çok öne çıkmaktadır. Güneş ışığından uzak, serin ve kuru ortamda saklandığı zaman bakliyat, pirinç ve bulgur ürünleri uzun zaman dayanabilir.
Tüketicilerin lehine mücadele ediyoruz
Aksi halde nemli ve güneş ışığına maruz kalan ürünler bozulabilir. Uzun süreli saklama istenir ise, Bez torbalarda veya kavanozlarda saklanması gerekmektedir. Dernek olarak yaptığımız açıkta satışlara karşı mücadele ambalaj sektörünün ve tüketicilerin lehine bir mücadeledir.
Makine ithalatı gitgide azalıyor
Günümüzde yerli paketleme makineleri son derece verimli ve uygun makinelerdir. 1000 gram ve 2 bin 500 gram büyük ambalajda ise 5 - 10 kilogram paketleyecek teknolojiye sahip bulunmaktayız. PAKDER üyeleri yerli paketleme makinelerinden genel olarak memnundur ve bu konuda ithalat gitgide azalmaktadır. Yalnız ürün eleme, işleme ve sortex makinelerinin yerli üretimde sıkıntı görülmektedir. Genelde İngiliz, Alman, Danimarka ve Hollanda yapımı makinelerin hızı ve kalitesi çok daha iyi bulunmaktadır.