Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Balık bolluğu, tavuk eti fiyatında indirim yaptırdı

Bu yıl özellikle palamut, lüfer, istavrit, çinakop ve hamsi bolluğu, tavuk fiyatlarını düşürdü. Kurban Bayramı’ndan sonra kırmızı etin dolaplarda yer almasının da düşüşte etkili olduğu belirtiliyor. Sektör temsilcileri, fiyatların yeni yıldan sonra toparlanacağını tahmin ediyor. İhracatta ise herhangi bir aksama olmadığı kaydedildi.





et_urunleri.jpg

Marmara ve Karadeniz’de son yılların en bereketli balık sezonu yaşanıyor. Özellikle palamut, lüfer, istavrit, çinakop ve hamsi bolluğu fiyatları düşürdü. Denizdeki bereket sayesinde vatandaş ucuz balık yemenin keyfini çıkarırken beyaz et sektörü olumsuz etkilendi. Tavuk eti üreticileri, tüketimdeki düşüşü durdurmak için fiyatlarda yüzde 15’e varan oranlarda indirime gitti. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-Bir) Başkanı Sait Koca, fiyatların düşmesindeki etkenlerden birinin de balıkta yaşanan bolluk olduğunu belirterek, “Sezon olarak bu aylar beyaz et fiyatları biraz daha düşük seyreder. Tüketicilerin tavuk yerine balığı tercih etmesi ve kış aylarında masrafların artmasından dolayı beyaz et fiyatları kasım ve aralık aylarında düşer.” dedi. Bir ay önce 5,5 TL’ye satılan bütün tavuğun kilo fiyatı 4,5 TL’ye, but 5,25 liradan 4,25 liraya, kanat 8 TL’den 7 TL’ye, göğüs 6,75 TL’den 6 TL’ye, pirzola 8 liradan 7 liraya düştü. Beyaz et fiyatlarındaki gelişmeleri değerlendiren BESD-Bir Başkanı Koca, fiyatların aralık ayının ortalarından itibaren normale dönmesini beklediklerini söyledi. Şu an zararına satış yaptıklarını iddia eden Koca, “İhracat devam ediyor. Üretimlerimizi ihracata göre ayarlıyoruz. Kasım ayında 27 bin ton ihracat yaptık.” diye konuştu. Resmî rakamlara göre geçen ay tavuk eti tüketiminin yüzde 5 düştüğünü, bu ayda aynı oranda azalma beklediklerini dile getiren Koca, şunları kaydetti: “Tavuk eti, ucuzluğu sebebiyle tüketicinin vazgeçemeyeceği bir besin maddesi haline geldi. Yüksek kârlarla çalışan bir sektör değiliz. Ürettiklerimizi tükettirmeye çalışıyoruz. Her sene ciddi bir üretim artışı oluyor. Bu da tüketiciler açısından iyi.” Sait Koca, ihracatın düzenli olmasının iç piyasa fiyatlarının daha da düşmesini engellediğini aktardı.

 

Fiyatlar yılbaşından sonra toparlanır

Lezita markasıyla üretim yapan Abalıoğlu Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ender Abalıoğlu da, “Bu sene balık bol. Vatandaş tavuk eti yerine balık yiyor. Bundan dolayı fiyatlar biraz düştü. Kırmız etin ucuz olması ve Kurban Bayramı’nda çok fazla kurban kesilmesi de fiyatların düşmesinde etkili oldu.” dedi. Abalıoğlu, son bir aydır tavuk etinde yüzde 10-15 civarında düşüş söz konusu olduğunu belirterek, “Yavaş yavaş canlanma gözleniyor ama istediğimiz düzeyde değil.” ifadelerini kullandı. Gedik Piliç Genel Koordinatörü Kaya Gülaçtı ise tavuk etindeki düşüşün mevsime bağlı sebeplerden kaynaklandığı görüşünde. Gülaçtı, “Kış sezonu, satışların çok düşük olduğu bir dönem. Türkiye’de balık tüketimi, tavuk etine göre çok fazla değil. Ulaşılabilirlik anlamında balık ile tavuk etini aynı kefeye koymamak lazım.” diye konuştu. Şeker Piliç Genel Müdür Yardımcısı Emre Bor da fiyatlarla ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Bu yıl balık bol. Ayrıca Kurban Bayramı’ndan sonra kırmızı etten dolayı bir düşüş söz konusu. Herkesin evinde et ve kıyma var. Palamut ucuz, millet palamut yiyor. Fiyatlar yeni yıldan sonra toparlanır.”