Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Buğday ve arpa azaldı mısır üretimi arttı!

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bugün açıklanan 2012 yılı bitkisel üretim 2. tahmini verilerine göre, bu yıl tahıl ürünleri üretim miktarının, geçen yıla oranla yüzde 5,2 oranında azalarak yaklaşık 33,4 milyon ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor.





misir.jpg

Türkiye'de, tahıl ürünlerinde üretim miktarının, geçen yıla göre yüzde 5,2 oranında azalarak yaklaşık 33,4 milyon ton olarak gerçekleşeceği öngörülüyor.

Geçen yıla göre buğday üretiminin yüzde 7,8 oranında azalarak 20,1 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 6,6 oranında azalarak 7,1 milyon ton, çeltik üretiminin yüzde 2,2 oranında azalarak 880 bin ton olması beklenirken, dane mısır üretiminin yüzde 9,5 oranında artarak yaklaşık 4,6 milyon ton olacağı tahmin ediliyor.

Geçen yıla göre tahıl ürünlerinde yüzde 5,2 oranında azalış, sebzelerde yüzde 0,5 ve meyvelerde yüzde 4,5 oranında artış bekleniyor. Bu yıl, üretim miktarları yaklaşık olarak tahıl ürünlerinde 33,4 milyon ton, sebzelerde 27,7 milyon ton ve meyvelerde 17,9 milyon ton olarak gerçekleşeceği öngörülüyor.

Baklagillerin önemli ürünlerinden nohutta yüzde 6,3, kırmızı mercimekte yüzde 7,9 oranında artış gerçekleşti. Yumru bitkilerden patatesin yüzde 3,9 oranında artış göstererek yaklaşık 4,8 milyon ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretiminin yüzde 2,6 oranında artarak yaklaşık 1,4 milyon ton olması öngörülüyor.

Tütün üretimi yüzde 76,1 oranında artarak 80 bin ton, kütlü pamuk üretimi yüzde 10,1 oranında azalarak 2,3 milyon ton, şeker pancarı üretimi yüzde 2,1 oranında azalarak 15,8 milyon ton olarak tahmin ediliyor.

 

Sebze ve meyve üretimi tahminleri

2012 yılının ikinci tahmininde, sebze ürünleri üretim miktarı geçen yıla göre yüzde 0,5 oranında artarak yaklaşık 27,7 milyon ton olarak tahmin ediliyor.

Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzelerin yüzde 12,3 oranında, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerin yüzde 0,3 oranında azalması, meyvesi için yetiştirilen sebzelerin ise yüzde 2,5 oranında artması bekleniyor.

Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domateste yüzde 3,1, havuçta 13,5, sivri biberde yüzde 3,5, dolmalık biberde yüzde 5, salçalık biberde yüzde 2,5, kavunda yüzde 1,7, karpuzda yüzde 4,1 oranında artış, kuru soğanda yüzde 22,4, patlıcanda yüzde 3, sakız kabakta yüzde 4,8 oranında azalış tahmin ediliyor.

Meyve ürünlerinin üretim miktarının geçen göre yüzde 4,5 oranında artarak yaklaşık 17,9 milyon ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bu yıl geçen yıla göre, elmada yüzde 7,2, kayısıda yüzde 16,9, erikte yüzde 10,8, kirazda yüzde 6,8, şeftalide yüzde 11,5, narda yüzde 44,8 ve zeytinde yüzde 4 oranında artış tahmin ediliyor.

Turunçgil meyvelerden portakalda yüzde 4,8, limonda ise yüzde 11,1 oranında azalış, sert kabuklu meyvelerden fındıkta yüzde 53,5, Antep fıstığında yüzde 33,9 oranında artış bekleniyor.

İncir üretiminde yüzde 5,2 oranında artış beklenirken, üzüm üretiminde ise yüzde 2,3 azalış tahmin edildi. Yaş çay üretiminin yüzde 2,5 oranında azalarak 1,2 milyon ton civarında gerçekleşmesi bekleniyor.

Türkiye'de yetiştirilen tarımsal ürünlerin üretim miktarlarına ilişkin tahminler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan (GTHB) alınıyor ve Resmi İstatistik Programı kapsamında TÜİK tarafından yayımlanıyor. Ayrıca, şeker pancarı üretim miktarı Şeker Kurumu, tütün üretim miktarı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, haşhaş (kapsül, tohum) üretim miktarı Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü, çay üretim miktarı ise Rize Ticaret Borsası ve Çaykur Genel Müdürlüğü'nden derleniyor.

 

TÜİK verilerine göre bazı tarımsal ürünlerin üretimine ilişkin 2011 yılı ile 2012 yılı 2. tahmin rakamları (ton) ve değişim oranları şöyle:

 Üretim miktarı değişim

ÜRÜN                        2011             2012             yüzde

-----                   ------------    ------------    --------

Buğday                  21.800.000     20.100.000        -7,8

Mısır(dane)               4.200.000      4.600.000         9,5

Çeltik                         900.000        880.000        -2,2

Arpa                        7.600.000      7.100.000        -6,6

Çavdar                       365.750        370.000         1,2

Yulaf                         218.040        210.000        -3,7

Patates                   4.613.071      4.791.960         3,9

Nohut                        487.477        518.000         6,3

Fasulye (kuru)             200.673        200.000        -0,3

Mercimek(kırmızı)         380.000        410.000         7,9

Mercimek (yeşil)          25.952         28.000         7,9

Soya                       102.260        120.000        17,3

Yerfıstığı                   90.416        122.000        34,9

Ayçiçeği                1.335.000      1.370.000         2,6

Aspir                         18.228         19.500         7,0

Haşhaş (tohum)          44.000          3.850       -91,3

Tütün                       45.419         80.000        76,1

Şeker pancarı       16.126.489     15.780.000        -2,1

Pamuk (kütlü)        2.580.000      2.320.000       -10,1

Haşhaş(kapsül)          40.979          3.500       -91,5

Soğan (kuru)         2.141.373      1.662.000       -22,4

Sarımsak(kuru)           79.203         79.449         0,3

Havuç                     602.078        683.646        13,5

Domates              11.003.433     11.350.000         3,1

Biber (sivri)              879.846        910.295         3,5

Fasulye                   614.948        620.070         0,8

Kavun                   1.647.988      1.676.452         1,7

Karpuz                  3.864.489      4.022.394         4,1

Üzüm                    4.296.351      4.195.469        -2,3

İncir                        260.508        274.179         5,2

Portakal                1.730.146      1.647.683        -4,8

Limon                      790.211        702.104       -11,1

Elma                     2.680.075      2.872.885         7,2

Kayısı                      650.000        760.000        16,9

Kiraz                       438.550        468.340         6,8

Zeytin                  1.750.000      1.820.000         4,0

Badem                      69.838         79.858        14,3

Fındık                     430.000        660.000        53,5

Antep fıstığı            112.000        150.000        33,9

Çay (yaş çay)       1.231.141      1.200.000        -2,5