Çukurova'da buğdaylar çimlenmeye başladı
Çukurova'da bu yıl yaklaşık 2 milyon dekar alanda ekilen buğdayların çimlenmeye başladığı ve dekarda 550-600 kilo ürün beklendiği açıklandı.
Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, yaptığı açıklamada, Türkiye üretiminin yüzde 10'unun karşılandığı Çukurova'da geçen yıl yaklaşık 2,5 milyon dekar alanda buğday üretimi yapıldığını söyledi.
Yöre üreticisinin geçen yıl ektiği buğdayın rekolte ve fiyatından memnun kalmasına karşın, bu ekim döneminde ilginin azaldığını bildiren Tezcan, bunun, mısıra olan ilginin artmasından kaynaklandığını ifade etti.
Tezcan, Çukurova yöresinde bu sezon yaklaşık 2 milyon dekar alanda buğday ekildiğini belirterek, şöyle konuştu:
''Geçen ayın ortasında ekimi başlayan ve ay sonunda biten buğdaylar, yer yer 5 ve 10 santimetre arasında çimlendi. Havaların soğuk gitmesi de ürünü olumlu etkiledi. Buğday tarlalarında kardeşleme dönemi çok iyi oldu. Kardeşleme ürünü yoğunlaştırır ve bu da rekolte açısından avantaj oluşturur. Bu tabloya göre, üreticilerin dekarda 550-600 kilo buğday alması bekleniyor. İnşallah olumsuz hava koşullarının etkisiyle bu tablo değişmez. Yörede buğday hasadına ise mayıs ayı sonlarında başlaması bekleniyor.''
Soya ve pamukta kararsızlık var
Tezcan, buğdayda hava koşulların elverişli geçmesine için dua eden üreticilerin, özellikle mart ve nisanda ekilecek soya ve pamuk konusunda ise kararsız olduklarını söyledi.
Çiftçilerin, tarlalarının bir bölümüne buğday ektiğini, dünya borsaları ve Türkiye'deki fiyatlara bakarak soya ve pamukta karar vereceklerini anlatan Tezcan, ''Bunlar Türkiye'nin ithal ettiği iki ürün. Soya ihtiyacının yüzde 80'i, 1,5 milyon ton pamuğun da 800-850 bin tonu ithal ediliyor. Bu koşullar dikkate alınarak fiyatların belirlenmesi ve üreticilerin desteklenmesinde yarar var'' diye konuştu.