‘İzmir, uluslararası gıda merkezi olmalı’
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye’de süt ve süt ürünleri, kuru meyve ve su ürünlerindeki üretim kapasitesi, işleme ve pazarlama imkanlarının yüksekliği nedeniyle İzmir’in ulusal ve uluslararası gıda merkezi olması gerektiğini savundu.
Türkiye ikincisi
İzmir’in tarım açısından son derece verimli toprak ve iklim yapısına sahip olduğunu kaydeden Yorgancılar, şu bilgileri verdi: “İlimizde organik tarım alanlarının toplam tarım alanlarının içindeki oranı hem Türkiye hem Ege Bölgesi’nin üzerindedir. Bu oran Türkiye’de yüzde 0.54, Ege’de yüzde 1.63 iken İzmir’de yüzde 7.65’tir. İlimizde gıda ve imalat sektöründe kuru meyve işleme, süt ve süt ürünleri ve su ürünleri potansiyel açıdan öne çıkan sektörlerdir. İzmir ilinde, 174 adet küçük ve orta ölçekte 10 adet büyük ölçekte süt işletmesi, 37 adet kuru meyve (incir, üzüm ve kayısı) işletmesi, 16 adet de su ürünleri işletmesi bulunmaktadır. Bu tesisler Avrupa Komisyonu sağlık ve DG SANCO Gıda uzmanlarınca Avrupa Birliğine yapılacak ihracatlar için denetlenmektedirler.”