Tahıl üretimi azaldı sebze ve meyve arttı
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bugün açıklanan 2012 yılı Bitkisel Üretim İstatistiklerine göre, bu yıl geçen yıla göre tahıllarda azalma, sebze ve meyve ürünlerinde artış gerçekleşti.
Türkiye'de bu yıl, geçen yıla göre üretim miktarları, tahıl ürünlerinde yüzde 5,2 azaldı, sebzelerde yüzde 0,7 ve meyvelerde yüzde 4,8 oranında artış oldu.
2012 yılında geçen yıla göre üretim miktarları, tahıl ürünlerinde yüzde 5,2 azalış, sebzelerde yüzde 0,7 ve meyvelerde yüzde 4,8 artış gösterdi. Bu yıl üretim miktarları tahıl ürünlerinde 33,4 milyon ton, sebzelerde 27,8 milyon ton ve meyvelerde 18 milyon ton olarak gerçekleşti.
Tahıl ürünleri üretim miktarları bu yıl, geçen yıla göre yüzde 5,2 azalarak yaklaşık 33,4 milyon tona, buğday üretimi yüzde 7,8 azalarak 20,1 milyon tona, arpa üretimi yüzde 6,6 azalarak 7,1 milyon tona, çeltik üretimi yüzde 2,2 azalarak 880 bin tona geriledi. Dane mısır üretimi ise yüzde 9,5 artarak 4,6 milyon tona yükseldi.
Baklagillerin önemli ürünlerinden nohut yüzde 6,3 artarak 518 bin tona, kırmızı mercimek yüzde 7,9 artarak 410 bin tona, yumru bitkilerden patates yüzde 3,9 oranında artarak yaklaşık 4,8 milyon tona çıktı.
Sebze ve meyve üretimi arttı
İstatistiklere göre, yağlı tohumlardan ayçiçeği üretimi yüzde 2,6 artarak yaklaşık 1,4 milyon tona yükseldi.
Tütün üretimi yüzde 76,1 artarak 80 bin tona çıkarken, kütlü pamuk üretimi yüzde 10,1 azalarak yaklaşık 2,3 milyon tona, şeker pancarı üretimi yüzde 7 oranında azalarak 15 milyon tona geriledi.
2012 yılında sebze ürünleri üretim miktarı geçen yıla göre yüzde 0,7 oranında artarak yaklaşık 27,8 milyon tona yükseldi. Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde yumru ve kök sebzelerde yüzde 11,2 azaldı, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerde yüzde 0,6, meyvesi için yetiştirilen sebzelerde ise yüzde 2,6 artış gerçekleşti.
Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domateste yüzde 3,1, havuçta yüzde 18,6, sivri biberde yüzde 3,5, dolmalık biberde yüzde 5, salçalık biberde yüzde 2,5, kavunda yüzde 2,5, karpuzda yüzde 4,1 oranında artış, kuru soğanda yüzde 22,1, patlıcanda yüzde 2,7 ve sakız kabakta yüzde 4,8 azalma görüldü.
2012 yılında meyve üretimi geçen yıla göre yüzde 4,8 artarak yaklaşık 18 milyon ton olarak gerçekleşti. Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, geçen yıla göre elma yüzde 7,8, kayısı yüzde 16,9, şeftali yüzde 12, erik yüzde 11,7, kiraz yüzde 7,4, nar yüzde 44,8 ve zeytin yüzde 4 arttı. Turunçgil meyvelerden portakal yüzde 4, limon yüzde 10,1 oranında azaldı.
Sert kabuklu meyvelerden fındık yüzde 53,5 ile antep fıstığı yüzde 33,9 artarken, üzüm üretiminde yüzde 2,6 geriledi. İncir üretiminde ise yüzde 5,6 artış gerçekleşti. Yaş çay üretimi yüzde 1,5 artarak yaklaşık 1,2 milyon tona yükseldi.
Kesme çiçek üretimi arttı
İstatistiklere göre, 2012 yılında kesme çiçek üretim miktarı geçen yıla göre yüzde 3,2 oranında arttı.
Karanfil, gerbera ve gül (kesme) üretimi toplam kesme çiçek üretiminin yüzde 79,8'ini oluşturdu. Kesme çiçek üretimi içindeki payları incelendiğinde karanfil yüzde 57,8, gerbera yüzde 11,6 ve gül (kesme) yüzde 10,4 ilk üç sırayı aldı.
Bu sene geçen yıla göre karanfil üretimi yüzde 5,8, gül (kesme) üretimi yüzde 6,1 artarken, gerbera üretimi yüzde 8,3 azaldı.
Türkiye'de yetiştirilen tarımsal ürünlerin üretim miktarlarına ilişkin tahminler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan (GTHB) alınıp Resmi İstatistik Programı kapsamında TÜİK tarafından yayımlanıyor. Ayrıca, şeker pancarı üretim miktarı Şeker Kurumu, tütün üretim miktarı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, haşhaş (kapsül, tohum) üretim miktarı Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü, çay üretim miktarı ise Rize Ticaret Borsası ve Çaykur Genel Müdürlüğü'nden derleniyor.
TÜİK verilerine göre bazı tarımsal ürünlerin üretimine ilişkin 2011 yılı ile 2012 yılı rakamları (ton) ve değişim oranları şöyle:
ÜRETİM MİKTARI DEĞİŞİM
ÜRÜN 2011 2012 (yüzde)
----- ------------- ---------- --------
Buğday 21.800.000 20.100.000 -7,8
Mısır(dane) 4.200.000 4.600.000 9,5
Çeltik 900.000 880.000 -2,2
Arpa 7.600.000 7.100.000 -6,6
Çavdar 365.750 370.000 1,2
Yulaf 218.040 210.000 -3,7
Patates 4.613.071 4.795.122 3,9
Nohut 487.477 518.000 6,3
Fasulye (kuru) 200.673 200.000 -0,3
Mercimek(kırmızı) 380.000 410.000 7,9
Mercimek (yeşil) 25.952 28.000 7,9
Soya 102.260 122.114 19,4
Yerfıstığı 90.416 122.780 35,8
Ayçiçeği 1.335.000 1.370.000 2,6
Aspir 18.228 19.945 9,4
Haşhaş (tohum) 44.000 3.844 -91,3
Tütün 45.435 80.000 76,1
Şeker pancarı 16.126.489 15.000.000 -7
Pamuk (kütlü) 2.580.000 2.320.000 -10,1
Haşhaş (kapsül) 40.979 3.497 -91,5
Soğan (kuru) 2.141.373 1.668.356 -22,1
Sarımsak (kuru) 79.203 79.433 -0,3
Havuç 602.078 714.280 18,6
Domates 11.003.433 11.350.000 3,1
Biber (sivri) 879.846 910.725 3,5
Fasulye 614.948 621.036 1,0
Kavun 1.647.988 1.688.687 2,5
Karpuz 3.864.489 4.022.296 4,1
Üzüm 4.296.351 4.185.126 -2,6
İncir 260.508 275.002 5,6
Portakal 1.730.146 1.661.111 -4,0
Elma 2.680.075 2.888.985 7,8
Kayısı 650.000 760.000 16,9
Kiraz 438.550 470.887 7,4
Zeytin 1.750.000 1.820.000 4,0
Badem 69.838 80.261 14,9
Fındık 430.000 660.000 53,5
Antep fıstığı 112.000 150.000 33,9
Çay (yaş çay) 1.231.141 1.250.000 1,5
Gerbera 136.012 124.723 -8,3
Gül (kesme) 105.364 111.764 6,1
Karanfil 588.456 622.581 5,8