Sebze ve meyvede barkod dönemi başlıyor
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Yeni Hal Yasası ile birlikte 1 Ocak’tan itibaren sebze ve meyvede barkodlu sisteme geçmeyi planlıyordu. Ancak altyapıdan kaynaklı gecikmeler nedeniyle henüz uygulamaya geçilemedi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada ise altyapı eksikliklerinin giderildiği, en kısa sürede Hal Kayıt Sistemi’nin tamamen aktif hale geleceği bildirildi. Altyapının tamamlanmasının ardından ise künye bölümüne ürünün barkod numarası yazılarak sorgulama yapılacak. Böylece üretim yeri, cinsi, miktarı, üreticisi/işletmecisi, varsa sertifika bilgileri, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca uygun görülecek diğer hususlar görülebilecek.
Zaman’a konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, vatandaşı barkodsuz ürün almama konusunda uyardı. Bu uygulama ile beraber kayıt dışılığın önüne geçeceklerini ifade eden Altunyaldız, tarladan başlayarak üreticiye gelene kadarki süreçte olan herkesin kayıt altında tutulacağını söyledi. Her ürün için zorunlu hale gelen barkodlu etiketin kullanılmaya başlanılmasıyla birlikte, bu etiketlerin sebze ve meyvelerin üzerinde, kap veya kasalarda bulundurulması gerekiyor. Pazar ya da manava giderek meyve ve sebze satın alan vatandaşlar, etiket üzerindeki künye numarasıyla “www.hal.gov.tr” internet sayfası veya çağrı merkezi (444 0 425) üzerinden ürün bilgilerine ulaşabiliyor. Barkod uygulamasını ihlal edenler hakkında ise 10 bin TL’ye kadar idari para cezası ve toptancı hallerinde, pazaryerlerinde faaliyet gösterenlerin faaliyetlerinin durdurulmasını içeren yaptırımlar uygulanacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın resmi internet sayfasında Hal Kayıt Sistemi yer alıyor ancak henüz aktif değil.
İstanbul Bayrampaşa Sebze ve Meyve Hali Müdürü Bayram Ali Çakıroğlu ise süreç içerisinde bu fiyat farklarının eriyeceğini ve halkın daha uygun fiyata meyve sebze tüketeceğini savundu. 5957 sayılı Hal Kanunu kapsamında denetimler belediye sınırları ve mücavir alanlar içerisinde ilgili belediyeler tarafından yapılacak. Toptancı hali bulunan belediyeler il merkezlerinin giriş ve çıkışlarında kontrol ve denetim noktaları kuracak. Ayrıca belediyeler işyerlerinde ya da pazaryerlerinde seyyar denetim ve kontroller de yapacak.