Türk kuruyemişi dünya sofralarında
Artan çeşitliliği ve modern üretim teknolojileri ile Türkiye, kuruyemiş ihracatındaki yerini sağlamlaştırıyor.
Bulunduğu coğrafi konum itibariyle Türkiye’de birçok kuruyemişin üretilebildiğini, bununla birlikte fındık, üzüm, kayısı ve incirde dünyada söz sahibi olduğumuzu aktaran Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Başkanı Muammer Çaputçu, sektörün son beş yılda gerek üretim gerekse ihracatta büyük mesafeler kaydettiğinin altını çizdi. “Sektörün yıllık büyüme hızı yüzde 10 seviyesinde” diye konuşan Çaputçu, bu rakamın iç pazar büyümesi ve ihracatla meydana geldiğine değindi.
Çaputçu, önemli bir kısmı çikolata, pastacılık ürünleri ve diğer endüstrilerde kullanılmak üzere ihraç edilen fındık hariç olmak üzere Türkiye'nin kuruyemiş ihracatının yaklaşık 650 milyon dolar olduğunu açıkladı. İhracatın büyük bir kısmının 50 gramdan 1 kilograma kadar tüketiciye yönelik katma değeri yüksek ürünlerden oluştuğunu kaydeden Çaputçu, sektörün ithalatının da 150-200 milyon dolar seviyesinde olduğunu, dolayısıyla sektörün dış ticaret fazlası verdiğini belirtti. Çaputçu, en çok ihracatın AB ülkeleri ve Amerika'ya yapıldığını ifade ederek, bu ülkeleri Rusya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin takip ettiğini dile getirdi.
Dünyada kuruyemişin 100 milyar dolarla ifade edilen bir pazar olduğunu bildiren Çaputçu, “Bu ürünlerin içinde fındık üretiminde dünyada ilk sıradayız ve dünya ihtiyacının yüzde 75'ini karşılıyoruz. Ayrıca üzüm, kayısı ve incirde de dünyanın önde gelen üretici ve ihracatçı ülkesi konumunda bulunuyoruz” şeklinde konuştu.