Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Yüzde 100 sığır gıda jelatini SelJel üreticiye çok yönlü destek sunuyor

Sel Sanayi tarafından sertifikalı sığır derilerini kullanılarak üretilen 0 sığır gıda jelatini SelJel, aralarında şekerleme, fırın, pastacılık, et ve süt ürünlerinde yaygın olarak kullanılıyor.




selin_bagdat_seljelTezman Holding A.Ş. bünyesinde 50 yılı aşkın süredir sığır derilerinden hayvansal menşeli tutkal ve teknik jelatin üretimi yapan Sel Sanayi, kolajende edindiği tecrübe ve know-how ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek 2010’dan itibaren sertifikalı sığır derilerini kullanarak 0 sığır gıda jelatini SelJel’i üretiyor.

Balıkesir Gönen’de 25 bin m² üzerine 9 bin 500 m² kapalı alana sahip fabrikada izlenebilirliği özel bilgisayar programı ile sağlanmış ve Avrupa Birliği gıda normlarına uygun olarak özenle üretilen SelJel, sıhhi koşullara uygun olarak kesilen sığır derilerinden A tipi ve B tipi olarak imal ediliyor. SelJel’in AB normlarına, EC No853/2004 ve EC No2073/2005 Yönetmelikleri’ne uygun olarak el değmeden üretildiğini söyleyen Sel Sanayi Genel Müdürü Selin Bağdat şu bilgileri verdi: “SelJel ülkemizde İslami koşullara uygun olarak kesimi gerçekleştirilmiş, insan tüketimine elverişli ve sertifikalı sığır derilerinden üretilir. Üretim fabrikaya gelen hammaddelerin kesilip ön işleme alınması ile başlar. Olgunlaşma döneminin ardından hammaddeler yıkanır, kaynatılır, üç farklı filtreden geçirilip, sterilize edilir. Sterilizasyon AB normlarının zorunlu kıldığı gibi UHT tekniği ile gerçekleştirilir. Sterilize edilen jelatin kurutmaya aktarılır ve kurutma işleminin ardından ara mamul olarak stoklanır. Müşterilerimizin talepleri doğrultusunda özel karışım listeleri hazırlanarak ihtiyaçlarını karşılayacak özel ürünler hazırlanır.”

Balıkesir’deki fabrikanın altyapısının yılda 5 bin tonluk gıda jelatini üretimine göre dizayn edildiğini ileten Genel Müdür Bağdat, şu anki üretim kapasitemiz yıllık 2 bin 100 ton civarında gerçekleştiğini söyledi. Türkiye’de 2012 yılında 6 bin ton gıda jelatini tüketildiğini bilgisini veren Selin Bağdat, “Ülkemizdeki ihtiyacın daha büyük bir kısmını karşılayabilmek adına, üretim kapasitemizi artırmak için teknik çalışmalara da başlamış bulunmaktayız” diye konuştu. Üretimlerinde ISO 9001, ISO 22000, FSSC 22000 standartları uyguladıklarını, kalitenin kendileri için vazgeçilmez bir unsur olduğuna değinen Sel Sanayi Genel Müdürü Selin Bağdat, AR-GE ile ilgili olarak SelJel ve kullanım alanlarının geliştirilmesi için fabrika bünyesinde bulunan laboratuvarlarda çalışmalar yaptıklarını aktardı.
Sel Sanayi olarak geçtiğimiz yıl ekim ayında CNR Expo Fuar Merkezi’nde yapılan Helal ve Sağlıklı Ürünler Fuarı’na katıldıklarını belirten Bağdat, 7-9 Mayıs 2013 tarihlerinde gerçekleştirilecek Fi İstanbul 2013 Fuarı’na katılacakları bilgisini verdi.

JELATİN NERELERDE KULLANILIYOR?
Jelatinin kıvam artırma, jelleştirme, durultma, dengeleme, köpükleştirme, emülsiyon oluşumu ve stabilizasyon, film oluşumu gibi özelliklerinden ötürü gıda sektörünün çeşitli alanlarında yaygın olarak kullanıldığını dile getiren Selin Bağdat şöyle devam etti: “Jelatin, domuz, sığır, kümes hayvanları ve balıkların deri ve/veya kemiklerinde bulunan kolajenin hidrolize edilmesiyle elde edilen saf bir proteindir. Avrupa Birliği ve Türk Gıda Kodeksi’nde katkı maddesi olarak kabul edilmez, bu nedenle E kodu jelatine verilmemiştir. Ağırlıklı olarak şekerleme sektöründe marshmallow, jelly ve toffee tarzı şekerlemelerde kullanılır. Ayrıca fırın ve pastacılık ürünlerinde, meyve sularının durultulmasında, et ve süt ürünlerinde ve saf bir protein olduğu için, sporcuların destek olarak kullandığı içecek ve gıda ürünlerinde kullanılır.”