Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Arosel’den gıda sanayine sağlıklı çözümler

Arosel Gıda, “gıda sektöründe sağlıklı çözümler” sloganıyla 17 yıldır ürün portföyünü fonksiyonel ve doğal katkı maddelerinden oluşturarak gıda sektörüne hizmet veriyor.   




sandvicİlk yıllarda sektöre konusunda lider firmalardan Herbafood Ingredients GmbH’in diyet liflerini tanıtarak bu konuda öncü firmalardan biri olmayı başaran Arosel, üreticileri diyet liflerinin hem insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri hem de ürüne kattığı teknolojik etkileri hakkında bilgilendirdi. Günümüzde diyet lifleri tüketiminin insan sağlığı üzerindeki önemi göz önüne alındığında, firmanın sunduğu ürünlerin toplum sağlığı açısından ve de üreticileri bilgilendirme konusunda önemli bir rol oynadığı bir gerçek. 
                                                                                                                                                                                                                                   
2003 yılında ürün portföylerine pektin üretiminde dünya lideri firmalardan biri olan Alman Herbstreith & Fox KG’nin pektinlerini ekleyerek hemen hemen tüm sektörlere hizmet vermeye başladıklarını söyleyen Arosel Gıda Genel Müdürü Serapm Telci, “Bilindiği gibi pektinler gıda sanayinde jel yapma, kıvam-yapı verme, su bağlama gibi işlevsel kullanımlarının yanı sıra insan sağlığı için çok önemli maddelerdir. Kalp-damar sağlığı, şeker metabolizması ve aynı zamanda 0 çözünen lif olduğu için sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunuyor. Bunun yanı sıra bazı kanser türlerinin önlenmesindeki olumlu etkileri hakkında sayısız bilimsel araştırma mevcuttur. Pektinler gıdaların yanı sıra gıda takviyeleri, ilaç ve kozmetiklerin üretiminde başarı ile kullanılmaktadır” diyor. 
 
TÜKETİCİLER LİFLİ GIDALARA YÖNELİYOR
Liflerin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinin günümüzde bilim insanlarının dışında normal tüketiciler tarafından da gayet iyi bilindiğini belirten Serap Telci, lifli ürünlerle beslenme alışkanlığımım gün geçtikçe çoğaldığını söylüyor. Buna bağlı olarak da piyasada lifli ürün talebi arttığına dikkat çeken Telci, “Geçmişten gelen alışkanlıklara bağlı olarak, pek çok üretici hala lifli ürünlerin rafine ürünler kadar lezzetli olmayacağı ve tüketiciler tarafından beğenilmeyeceğini düşünmektedir. Oysa günümüzde çok çeşitli kaynaklardan üretilen farklı özelliklerde pek çok çeşit diyet lifi mevcut. Diyet liflerinin farklı çözünürlük oranları, menşei (meyve, sebze, tahıl, vs.) gibi özellikleri onları çok faklı uygulamalar için uygun kılar. Üretilecek ürüne uygun olabilecek lifi ya da lif karışımlarını belirlediğinizde hem ürününüz tüketiciler tarafından beğenilen tat ve lezzette olabilir hem de hiçbir katkı maddesi kullanmadan doğal liflerle pek çok teknolojik avantaj elde edilebilir. Örneğin; kepekler ya da bazı tahıl lifleri unlu mamullerde fazla sertlik verip tadını olumsuz etkilerken, bazı meyve lifleri belli bir çözünen-çözünmeyen lif oranına sahip oldukları için tahıl liflerine göre daha fazla suyu bünyelerinde tutarak ürünün bayatlamasını engeller, randımanını artırır, aynı zamanda lifçe zenginleştirir ve meyveden gelen renk ve hoş lezzet ürüne ekstra bir albeni kazandırır” diye konuşuyor. 
 
Liflerin başarılı bir şekilde kullanılmasının sadece unlu mamullerle sınırlı olmadığını açıklayan Arosel Gıda Genel Müdürü Serap Telci, yeni teknolojiler uygulanarak bazı liflerin fonksiyonelliği artırıldığını şöyle anlatıyor: “Örneğin; ürünlerimizden Herbacel AQ Plus Citrus F limon lifi klasik anlamda bir lif olmayıp aynı zamanda yüksek oranda su bağlayıcı ve stabilize edici doğal bir üründür. Bu özelliği sayesinde dondurmalarda stabilize etme amaçlı kullanılmasının yanı sıra, randımanı artırır ve dondurmaya ekstra bir sertlik kazandırarak, özellikle sorbe denilen sütsüz meyveli dondurmaların yaz aylarında erimesini geciktirmektedir. Meyveli yoğurtlarda kullanılan meyve pürelerini Herbacel AQ Plus citrus limon lifi kullanarak doğal ve katkısız üretmek mümkündür. Bu ürünümüz nötr tat ve lezzette olduğu ve soğuk-sıcak suda kolaylıkla çözündüğü, ortamın ph değerinden etkilenmediği, yüksek işlem sıcaklıklarda da etkili olduğu için pek çok üründe kullanımı mevcuttur.”
 
AR-GE DESTEĞİ SUNAN BİR FİRMAYIZ
Ürünlerinin tüm uygulama alanlarıyla ilgili olarak tedarikçilerine ve üreticilere satış öncesi ve sonrası kesintisiz teknik destek sağladıklarını vurgulayan Serap Telci, bu anlamda klasik tedarikçi olma yerine gelişen piyasa ve tüketici taleplerini karşılamaya yönelik AR-GE desteği sunan bir firma konumunda olmayı tercih ettiklerini kaydediyor.                                                                                                                                                             Telci ayrıca üniversiteleri tarafından diyet lifleri ve pektinlerle yapılan çalışmalara numune, reçete ve teknik bilgi göndererek destek verdiklerini anlatıyor. 
 
Ürün portföylerinde bulunan diğer bir ürün olan Herbarom’un doğal bir elma ekstresi olduğunu açıklayan Genel Müdür Serap Telci, elma posasından hiçbir kimyasal prosesten geçmeden elde edilen bu ürünün karamel yerine kullanabilecek doğal bir alternatif olduğunu ifade ediyor. Ürünün farklı şeker oranına ve renk skalasına sahip değişik tiplerinin mevcut olduğunu aktaran Telci, “Ayrıca tamamen meyve şekerinden arındırılmış (toz ve sıvı olarak) çeşidi de var. Herbarom elma ekstresini karamel kullanılan her yerde kullanabileceğiniz gibi, meyve sularında renk standardizasyonu amaçlı da kullanabilirsiniz. Unlu mamullerde, özellikle ekmeklerde kullanıldığında ekmeğe doğal esmerlik vermesinin yanı sıra hoş bir lezzet verir ve bayatlamasını geciktirir” şeklinde konuşuyor.
 
Arosel’in gücünü ürünlerinin değerinden ve bunların kendi sektöründe lider firmaların ürünleri olmasından aldığını dile getiren Serap Telci, ürünlerinin kalitesinin firma olarak sektörde her zaman kaliteleriyle rekabet etmelerini sağladığını söylüyor. Ürün ve üretici seçiminde titiz ve seçici davranarak, çözümlerini gelişen piyasa ihtiyaçları ve tüketici eğilimleri doğrultusunda geliştirmeye devam ettiklerini ifade eden Telci,                                                                                                         “Önce insan sağlığı dediğimiz ve sağlıklı beslenme hakkını savunduğumuz için her zaman sloganımız  ‘Gıda sektöründe sağlıklı çözümler’ oldu. Ürünlerimizle ağırlıkla unlu mamuller, süt ürünleri, et ürünleri, şekerleme, reçel, marmelat, soslar, pastacılık ürünleri, hazır yeme-içme sektörü, dondurma, toz ürünler, içecekler, ara ürün üreticileri için çözümler sunuyoruz.
Günümüz tüketicilerinin katkı maddelerini çok daha fazla irdeledikleri bu dönemde, diyet lifleri, doğal elma ekstresi ürün grubumuz ve pektinler temiz etiketli ürünler için ideal seçenekler oluşturmaktadır” diyerek sözlerine son veriyor.
 
ÜRÜN GAMI ve HİZMET VERİLEN SEKTÖRLER
Diyet Lifleri: Limon lifi, Elma lifi, Bezelye lifi, Yulaf lifi
Uygulama Alanları: Lifçe zenginleştirme, yapı ve kıvam verme, bayatlamayı  geciktirme, stabilize etme, randımanı arttırma, besin kalitesini arttırma, sindirime yardımcı olma, temiz etiketli ürünler sunma
Unlu mamüller, Et ürünleri, meyve suyu, içecekler, süt ürünleri, şekerleme, gıda takviyeleri 
Pektinler: Yüksek metoksilli, düşük metaoksilli, amide edilmiş, instant(kolay çözünür) ve kombi(karışım) pektinler;
Reçel, marmelat, meyve preparasyonları, pişmeye dayanıklı soslar, şekerleme, pastacılık jöleleri, meyve suyu, ekmek,fermente süt ürünleri, sütlü mamüller, gıda takviyeleri, kozmetik, ilaç sektörü
Herbarom – Elmadan elde edilen doğal renk verici:
- Karamel yerine kullanılır,
- Ekmekte bayatlamayı önler,
- Unlu mamüllere renk ve lezzet verir,
- Meyve suyunda renk standardizasyonu sağlar.
Herbasweet – Elmadan elde edilen doğal tatlandırıcı
- Şeker, glikoz ve fruktoza alternatif olarak; 0 meyveli ve doğal ürünlerde tatlandırma amaçlı kullanılır.
- Dengeli glikoz-fruktoz profili ürüne parlaklık verir (şekerlemeler), 
- Yumuşaklık verir, bayatlamayı önler(unlu mamülller), 
- Düşük asit oranı pek çok kullanım alanı için uygunluk sağlar, 
- Meyveden elde edildiği için temiz etiketli ürünler sağlar.
 
“Geçmişten gelen alışkanlıklara bağlı olarak, pek çok üretici hala lifli ürünlerin rafine ürünler kadar lezzetli olmayacağı ve tüketiciler tarafından beğenilmeyeceğini düşünmektedir. Oysa günümüzde çok çeşitli kaynaklardan üretilen farklı özelliklerde pek çok çeşit diyet lifi mevcut. Diyet liflerinin farklı çözünürlük oranları, menşei (meyve, sebze, tahıl, vs.) gibi özellikleri onları çok faklı uygulamalar için uygun kılar. Üretilecek ürüne uygun olabilecek lifi ya da lif karışımlarını belirlediğinizde hem ürününüz tüketiciler tarafından beğenilen tat ve lezzette olabilir hem de hiçbir katkı maddesi kullanmadan doğal liflerle pek çok teknolojik avantaj elde edilebilir.”