Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
MOF Spiral Sistemleriyle unlu mamul üretiminde yüksek standart

Messan Soğutma’nın ürettiği MQF Spiral soğutma ve şoklama sistemleri, başta simit, pizza, börek, baklava ve kek türü ürünler olmak üzere birçok unlu mamul ürün gruplarında kaliteyi yükseltiyor.




erdinc_yapanSoğutma sektöründe 30 yıllık tecrübeye sahip Messan, gelişen gıda üretimi ve yükselen gıda güvenliği standartlarına paralel olarak portföyündeki cihaz ve teknolojileri güçlü AR-GE çalışmalarıyla geliştiriyor. Gıda hammaddelerinin tesise girişinden işlemesine, şoklanmasından muhafazasına kadar bütün süreçte ihtiyaç olacak soğutma sistemlerini sağlayan firma, İzmir/Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrikasında etkin personel ve son teknoloji makineleriyle gıda sanayine hizmet veriyor.
 
Üretimini yaptıkları MQF Spiral şoklama sistemlerinin Türkiye’de spiral freezer ile birlikte donmuş simit üretimine imkan sağlayan ilk ve tek marka olduğunun altını çizen Messan Soğutma Genel Müdürü Erdinç Yapan, başta simit, pizza, börek, baklava ve kek türü ürünler olmak üzere birçok unlu mamul ürün gruplarında spiral şoklama ve soğutma sistemlerinin kullanılabileceğini açıkladı. Öncelikle müşterilerinin talebinin ne olduğunu, üretim kapasitesinin bu ürün için uygun olup olmadığını ve benzeri tüm teknik detayları öğrendikten sonra en optimize edilmiş şekliyle ürünü tasarlayıp imalat ve kurulum aşamasına geçebileceklerini söyleyen Yapan. Söz konusu bu sistemlerin Türkiye’nin birçok bölgesinde hizmet verdiğini söyledi.
 
KALİTEYİ DE KAPASİTEYİ DE ARTIRIYOR
MQF Messan Spiral sistemlerinin her bir müşterilerinin ürettiği ürüne göre ayrı ayrı projelendirildiğini, üretim sahalarına ve akışlarına uygun olarak tasarlandığını belirten Erdinç Yapan, HACCP gibi üretim standartlarını göz önünde bulunduran bu ürünlerin her ihtiyaca göre değişik bant ve soğutma kapasiteleri seçenekleriyle sunduklarını ifade etti. MQF Messan Spiral soğutma ve şoklama sistemlerinin özellikle yoğun gıda üretimi yapan firmaların daha az alanda daha yüksek kapasitelerde el değmeden üretimini gerçekleştirmesinde ideal bir seçenek olduğunu kaydeden Yapan, “Spiral soğutma ve şoklama sistemleriyle üretilen ürünün kalitesi de ürün kapasitesiyle beraber doğru oranda artar. Örnek vermek gerekirse;  bir şoklama odasına arabalarla giren ürün toplam ürün giriş tonajının hepsi şoklandığında çıkarılır. Spiral şoklama sistemlerinde ise her bir ürün kendi şoklanma süresinde çıkar. Bu süre ürün yapısı ve kütlesine göre ortalama 15 dk -90 dk arasında değişebilir. Toplu olarak şoklama odasına giren ürünün şoklanma süresi 4 ile 8 saat arasında gerçekleşir” dedi.
 
BİR TERZİ GİBİ BUTİK ÇÖZÜMLER ÜRETİYORUZ
Firma olarak standart ürünleriyle müşterilerinin üretimlerini belirli bir kalıba sokmadıklarını açıklayan Messan Soğutma Genel Müdürü Erdinç Yapan, bunun en önemli özellikleri olduğunu söyledi. İşlerinin projenin oluşturulması safhasında müşterilerin üretim yeri, üreteceği ürünün boyutları, üretim kapasitesi, personel yapısı ve çevresel etmenleri çok iyi analiz etmekle başladığını anlatan Yapan, “Aynı bir terzinin diktiği elbise gibi müşteriye özel çözümler sunmaktayız. MQF Spiral soğutma ve şoklama sistemlerinin, spiral konveyörlerini, soğutma veya şoklama ünitelerini, sandviç panel ve izolasyonlu kapılarının üretimlerinin herbirini kendi bünyesinde gerçekleştiren ve kendi montaj ekibiyle birlikte anahtar teslim müşteriye sunan Türkiye’deki ilk ve tek firmayız. Buradan yola çıkarak Spiral Freezer uygulamalarında tek başına şoklama sisteminde veya konveyör grubunda üretim yapmanın yeterli olmadığı bir gerçektir. Soğutulacak ya da dondurulacak ürünün kütlesine göre yapılan hesaplarla hem konveyör grubunun hem de soğutma sisteminin ve hava yönlendirme isteminin bir bütün olarak düşünülmesi bize göre temel esastır” diye konuştu.
 
 
GIDAYI KORUMANIN ETKİN YOLU ŞOKLAMA
Gıdayı şoklayarak, dondurup muhafaza etme işleminin temel ilkesi, ürünü önce -40 derecede hızlı bir şekilde soğutarak ürünün sahip olduğu hücre özsuyunun hücre zarını çatlatmadan dondurulması ve ürünün daha sonra -18 derecede depolanarak bozulmalara neden olan mikroorganizmaların çalışma ve çoğalma faaliyetlerini en yavaş seviyeye düşürmeye dayanmaktadır” şeklinde konuşan Genel Müdür Erdinç Yapan, “Şoklama sırasında ürün sıcaklığının hızlı bir şekilde düşmesi sağlanarak gıdalarda hücre yapısı içerisindeki özsuyun küçük kristaller halinde donması hedeflenmektedir. Bu uygulama ile ürün çözündürüldüğünde hücre yapısı bozulmadan içerisindeki özsuyu kaybetmeyecek ve doku kalitesiyle ürün tazeye en yakın halde muhafaza edilmiş olacaktır. Bu bilgilerden hareketle ürünün şoklama süresi minimize edilerek ürün kalitesi artırılır” açıklamalarında bulundu.