Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Meta Gıda Clean Label reçeteler oluşturmayı hedefliyor

Gıda sektörünün tanınmış isimlerinden Dr. İrfan Demiryol tarafından 2014 yılında kurulan Meta Fonksiyonel Gıda A.Ş., et ve süt ürünleri ile unlu mamul üreticilerine fonkiyonel gıda katkılarının tedariğini yapıyor. Demiryol, “Hedefimiz Clean Label (Temiz Etiket) olarak adlandırılan ve etikette beyan edilmesine gerek olmayan doğal reçeteler oluşturmak” diyor.    
 




irfan_demiryolUzun yıllar gıda ve içecek sanayinde deneyim kazanmış olan bir ekip tarafından 2014 yılında kurulan Meta Fonksiyonel Gıda A.Ş.’nin kuruluş sürecini ve faaliyet alanlarını anlatabilir misiniz?
Meta Fonksiyonel Gıda A.Ş.; süt ve süt ürünleri, meyve-sebze işleme, konserve ve donmuş ürünler, meyve suyu ve konsantresi, meyve suyu üretimi, çikolata, bisküvi kek, fındık işleme sektörlerinde kazandığım deneyimlerimi bu sanayilere ürün sağlayan ve dünyanın önde gelen firmalarından aldığımız destekle Türkiye’deki firmalarla paylaşmak istedim. Bu düşüncelerle yola çıktık ve şirketimizi kurduk. Şirketimiz henüz ilk yılında olmasına rağmen tatmin edici bir performansla yoluna devam ediyor. Temsilciliğini yaptığımız firmaların ürünlerinin ithalatını yapıyor ve çalıştığımız uzman depoculuk ve lojistik firmasının desteğiyle müşterilerimizin yerine kadar ürünlerin ulaşmasını sağlıyoruz.
 
ALANLARINDA TANINMIŞ FİRMALARLA İŞBİRLİĞİ YAPIYORUZ
Gıda ve içecek sanayinde hangi alt sektörlere ne türden çözümler sunuyorsunuz? Bu bağlamda distribütörlüğünü ve temsilciliğini yaptığınız firmalardan söz eder misiniz?
Gıda ve içecek sektörü çok geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Temsilcisi ve dağıtıcısı olarak çalıştığımız grup 1823 yılından beri faaliyet konularını geliştirerek günümüze kadar gelen, hemen her kıtada üretim, araştırma merkezi ve kendi satış  organizasyonlarına sahiptir. Ana grup şirketi kendi fosfat yataklarına sahip gübre, fonksiyonel gıda katkıları ve endüstriyel mineraller üreten, 12 bin çalışanı olan ve yaklaşık 7 milyar Euro cirosu olan ICL grubudur. Grubun cirosunun yaklaşık ’u gıdayla ilgili olup, yeni büyüme stratejisiyle gıda sanayinde yoğunlaşma kararı almıştır. 2014 yılında özellikle et sektöründe değişik baharat ve karışımları ile marinasyon ürünleri üreten Hagesüd firmasını bünyesine kattı. Almanya’da üretim yapan bu şirket, özellikle et mamulleri işleyen tesis ve HORECA alanında büyük bir pazara sahiptir.
 
Alanlarında tanınmış  olan Almanya’dan Rovita ve Avusturya’dan Prolactal firmaları da aynı şemsiyede faaliyet gösterecekler. Bu firmaların her biri 50 yıldır sektörde üretim yapan ve önemli pazarlara sahip kuruluşlar. Bu şirketler klasik süt mamulleri üretmiyorlar. Kuruldukları yerler itibariyle Alp Dağları eteklerinde üretim yapan süt üretim merkezlerinden toplanan sütü işliyorlar. En önemli ürünleri arasında; permeate, süt tozu, peyniraltı suyu tozu var. Özellikle sanayicinin isteğine göre, laztozsuz ve demineralize ürünler, süt proteini konsantreleri, kalsiyum, sodyum ve potasyum kazeinatları ve laktoz bulunuyor. Ayrıca organik süt türevleri de mevcut. Yine organik keçi sütü türevleri özellikle bebek maması sektöründe ve sporcu içecekleri ürünlerinde Avrupa ve Amerika pazarlarında önemli bir yer edinmiştir. Bu süt türevleri; çikolata, bisküvi, bebek mamaları, sporcu içecekleri, mayonez, et mamulleri ve süt ürünlerinde kullanım sahasına da sahiptir. Doğal ve süt esaslı olduklarından birçok reçetede güvenle kullanılmaktadır. Kısaca sütten öte ürünler üretiyorlar.
 
Distribütörlüğünü yaptığımız bir başka firma olan Almanya merkezli BK Giulini GmbH/Food Specialities ise, özellikle et ve mamullerinde kullanılmakta olan fosfatları ve bazı fonksiyonel ürünleri üretiyor. Plasmal, Tari, Fibrisol, Salona ve Jabarot markaları sektörde iyi bilinen ürünleridir. Fosfatlar, fosfor içeren yapılar, beslenmede önemli bir yere sahiptir. Gıda sanayinde geniş bir kullanıma sahip olup, meyve suyu, buzlu çay ve benzeri ürünlerde renk stabilizasyonu için ve mineralce zenginleştirme amacıyla kullanılmaktadır. Diğer fonksiyonel ürünlerimizden Salona düşük sodyum içeren doğal tuzdur. Özellikle süt mamullerinde çok başarılı olan ve düşük yağlı reçetelerin oluşturulduğu ve daha az yağ kullanımına neden olan süt proteini ve bitkisel lif karışımlarımız bulunmaktadır. Bilindiği üzere birçok üründe daha az yağ ve tuz kullanımı pek çok gıda firmasının hedefleri arasında ve bu ürünlere  ilgi gittikçe artıyor. Sucuk ve benzeri et mamulleri içinde düşük sodyum içeren reçeteleri oluşturuyoruz. Unlu mamullerde özel kabartma karışımlarımız hem bisküvi hem de donmuş ürünlerde çok başarılı olarak dünyanın birçok ülkesinde kullanılıyor. Soslar, ketçap, mayonezler, yüksek proteinli süt ürünlerinde, sporcu içecekleri için birçok doğal ürün karışımlarına sahibiz.
 
ALMANYA’DA FİRMAYA ÖZEL AR-GE ÇALIŞMALARI 
Deneyimli bir ekip tarafından geçen yıl kurulmuş yeni bir firmasınız. Bu 1 yıllık süreç sizin açınızdan nasıl geçti? Genel bir değerlendirme yapabilir misiniz?
En önemli özelliğimiz, konularında uzman kişilerden oluşan teknik desteğimiz. Et, süt ürünleri ve unlu mamullerde  uzman personelimiz tüm sanayicilerimize hizmete hazırdır. Her sanayicimiz için bu desteği kendi tesislerinde vermenin yanı sıra, bize en yakın olan ve Almanya’da bulunan pilot tesislerimizde, sanayicimize, üreticimize ve AR-GE çalışanlarına özel çalışma olanakları sağlıyoruz. Burada teknik ekibimizle birlikte firmaya özel reçete ve proses çalışmaları yapıyoruz. Gıda sektöründe kullanılan ürünlerimizde GDO içermiyor ve alerjen değildir. Ürünlerimizin doğal ürünlerden ve karışımlardan olmasına dikkat ediyoruz. Hedefimiz “Clean Label” olarak adlandırılan ve etikette beyan edilmesine gerek olmayan doğal reçeteler oluşturmak. Monosodyumglutomata (MSG) karşı tüketici hassasiyetinin farkındayız, bu nedenle reçetelerimizde MSG içermeyen seçeneklerin yanı sıra ürünlerde aynı tadı oluşturan doğal karışımlara sahibiz. Bunları da üreticilerimizle buluşturmak istiyoruz. 
 
Satış ve pazarlama çalışmalarınız nasıl gidiyor?
Meta Fonksiyonal Gıda A.Ş. olarak bu yıl dağıtım faaliyetlerine başladık. Bu yıl beklentilerimiz doğrultusunda geçiyor, ilk yıl hedeflediğimiz sanayicilere ulaştık. Gelecek yıl pazarımızı yeni ürünlerle daha da geliştirmiş olacağız. İlk aşamada hazır ürünlerin satışına yoğunlaştık, bundan sonra üreticimize özel ve yeni ürünler ile endüstriyel süt türevlerinin satışına da ağırlık vereceğiz.
 
TEMİZ ETİKETLER YAYGINLAŞIYOR
Ülkemizde fonksiyonel gıda sektörünün bugünkü durumu hakkında neler düşünüyorsunuz? Size göre pazar gelecekte nasıl bir seyir izleyecek?
Katkı maddeleri kavramı tüketici tarafından biraz de eksik bilgiyle olumsuz bir algıya sahiptir. Aslında katkı maddeleri, yetkili kurumlarca uzun yıllar incelendikten sonra kullanımına, kullanım miktarına ve kullanılacak ürünlere izin verilmiş ve denetlenen maddelerdir. Bu maddeler, ürünlerin yapılışlarında bazı kolaylıkları sağlayan bir anlamda teknolojik olarak olmazsa Fonksiyonel ürün hem ürünün kalite, raf ömrü ve prosesle ilgili bazı avantajlar üretirken, tüketiciler için güvenli, besin değerini arttırıcı veya beslenmeye ilişkin daha az tuz, yağ vb. sağlıkla ilişkili kavramlarda beklentileri karşılamasını amaçlıyor. Bu ürünlerin bazıları, bilinen E kodu taşıyan katkı maddeleri, bazıları da E kodu olmadan kullanılan doğal ürünler. Tüketiciler bu konulara her geçen gün daha dikkatli yaklaşmakta, bu nedenle fonksiyonel ürünlerin bu beklentilere cevap vermesi için özellikle daha düşük tuz ve yağ içeren ancak alışılmış lezzetleri koruyan, alerjen ve GDO içermeyen, “Temiz Etiket” kavramına uygun olanların öne geçeceğine inanıyoruz. Ancak kaynağı bilinen ve güvenilir ülke ve firmaların ürünleri sanayicimiz ve tüketicilerimiz tarafından kabul görecektir. Biz de bunu yapan firmalarla birlikte hizmet vereceğiz.olmazlar olarak değerlendirilebilir. Fonksiyonel ürünler kavramı, katkı maddeleri anlayışından  farklıdır. 
 
Kısa ve uzun vadedeki hedeflerinizi ve gerçekleştirmeyi planladığınız projelerinizi aktarabilir misiniz?  
Daha  önce de belirttiğim üzere, sanayici ve üreticimizin ürünlerine özel reçeteler hazırlamada ana şirket olarak önemli deneyimlere sahibiz. Özellikle yeni ürün hazırlanmasında onlarla birlikte çalışıyoruz. Hedefimiz, üreticilerimiz için ürün kalitesini artırırken, maliyet avantajlarını da göz ardı etmemek, tüketiciler için ise güvenilir ve sağlıklı ürün oluşturma anlayıcından taviz vermemek. Hedefimiz öncelikle daha çok sayıda sanayicimize ulaşarak, mevcut ve yeni ürün reçetelerinde yer alarak, ürün kalitesinde katkılar sağlayarak büyümek. İş ortaklarımızın kalıcı, güvenilir ve sürekli tedarikçileri olarak onlarla birlikte değer yaratmak ve bu değeri tüketicilerle paylaşmak istiyoruz. Orta vadede hedeflerimiz arasında Türkiye’de üretim tesisini kurmak var. Bu konuda temsilciliğini yaptığımız firma ile tam mutabakatımız da mevcut. Hazırlıklarımızı yapıyoruz. 
 
Son olarak neler eklemek istersiniz?
Bize bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim.
 
GIDA SEKTÖRÜNÜN DUAYEN İSMİ: İRFAN DEMİRYOL 
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım Ürünleri Teknolojisi Bölümü’nü bitiren İrfan Demiryol, aynı yıl fakültenin Süt Teknolojisi Bölümü’nde asistan olarak görev aldı. TUBİTAK tan aldığı proje desteğiyle doktora çalışmasını tamamlayan Demiryol, 1982 yılından sonra özel sektörde çalışmaya başladı, Süt ve süt ürünleri, meyve-sebze işleme, konserve ve donmuş ürünler, meyve suyu ve konsantresi, meyve suyu üretimi, çikolata, bisküvi kek, fındık işleme sektörlerinde üst düzey yönetici olarak görevlerde bulundu. İrfan Demiryol 37 yıldır süren  meslek hayatına şimdi  kendi kurduğu Meta Fonksiyonel Gıda A.Ş.’de devam ediyor.