Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Fındık ve şekerleme sektörlerinden güç birliği

‘Kavuşamayan iki sevgili’ olarak nitelenen fındık ve şekerleme sektörü, kazan-kazan prensibiyle ortak çalıştayda buluştu. ‘Şekerli Mamuller ve Fındık Sektörleri İşbirliği Çalıştayı’ ile hedefler büyüdü. Fındıkta 3 milyar dolar olan 2023 ihracat hedefi, güç birliğiyle 10 milyar dolar olarak öngörüldü. 




fındıklı çikolataDünya fındık üretiminin %75’ine sahip olan Türkiye, bu üründe katma değeri artırabilmek ve küresel anlamda daha etkin olabilmek için kolları sıvadı. İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB), Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Fındık Tanıtım Grubu (FTG), İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ile Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu ilk kez bir araya gelerek ‘Şekerli Mamuller ve Fındık Sektörleri İşbirliği Çalıştayı’ organize etti. Kavuşamayan iki sevgili olarak nitelenen fındık ve şekerleme için bir araya gelen sektör temsilcileri, çalıştayda tüm paydaşlar adına kazan-kazan ilkesiyle hedef büyüttü. Buna göre 2023 yılı için öngörülen 3 milyar dolarlık fındık ihracatının şimdiden yakalanması nedeniyle bu hedef 10 milyar dolar olarak ortaya kondu. 
 
‘Şekerli Mamuller ve Fındık Sektörleri İşbirliği Çalıştayı’nda ‘Kaçan fırsat yok, yakalanacak fırsat var’ anlayışıyla projeler geliştirildi. ‘Ar-Ge ve ürün geliştirme’, ‘Pazarlama, algı yönetimi ve sosyal sorumluluk’, ‘Mevzuatlar’, ‘İhracat’, ‘Üretim stok yönetimi, fiyat istikrarı’ ve ‘Sürdürülebilirlik’ konu başlıklarında gruplara ayrılan sektör temsilcileri, ortaya koydukları fikirleriyle adeta beyin fırtınası yarattı. 
 
Fındıklı ekmek gündemde
Çalıştayda fındık tüketiminin artırılması yönünde görüş birliğine varıldı ve bunun için yurt içinde ve yurt dışında tüketimin artırılabilmesi için fındıklı baklavadan fındıklı ekmeğe ve daha farklı ürünlere odaklanılması gündeme geldi. Ayrıca ABD’de fındığın bademe alternatif olabilmesi için çalışmalar yürütülmesi de dikkat çeken önerilerden biri oldu. Fındığın kaliteli ve sürdürülebilir üretiminden iki sektörün ortak Ar-Ge merkezleri kurarak yeni ürünlere odaklanmasına, pazarlama dilinin yeniden ele alınmasından ürün borsasına, bilim komitesinden ambalaja, sosyal sorumluluk projelerinden devlet desteklerine kadar birçok konu çalıştayda öne çıkan başlıklar arasında yer aldı. 
 
Fındık kalitesi düşmeyecek
İFMİB Başkanı Ali Haydar Gören, şekerleme sektörünün kendileri için önemli olduğunu vurgulayarak ilk kez ortak düzenlenen çalıştayın tüm paydaşlara kazan kazan etkisi yaratacağını dile getirdi. Çikolata ve şekerleme sektörüne seslenen Gören, “Fındıktan vazgeçmeyin. Fındık kalitesi düşmeyecek. Biz size her türlü şartta istediğiniz kalitede fındık temin edeceğiz” diyerek işbirliğinin daha da gelişmesine kapı açtı. FTG Başkanı İlyas Edip Sevinç de serbest piyasa ekonomisinin sektör için önemli olduğunu vurgulayarak, “Biz dertlerimizi çözeriz. Devletten bizi bize bırakmasını isteriz” diyerek birlikte çalışmanın önemine değindi.
 
fındık çalıştayıTürk fındığına devlet desteği yok 
İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete de salatalık ile domatesin devlet desteği aldığını ifade ederek, “Dünyada Türk fındığı diye bir markamız var. Biz katma değeri nasıl artırabiliriz diye çalışıyoruz. Bu çalıştayda bürokrasimiz sesimizi duyar ve ürünlerimizi ihracatta iyi bir noktaya getiririz” diye konuştu. 
 
Fındık ve şekerleme ile özel ürünler geliştirilmeli 
Fındık ile çikolatayı muhteşem ikili olarak tanıtan Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu da “Fındık fiyatlarındaki artış nedeniyle şekerlemede alternatif ürünlere kayış var. Fındık ile şekerleme ürünleri son yıllarda birbirine kavuşamayan iki sevgili gibi. Şekerleme ve fındıkta kendimize özel ürünler, alternatif ürünler gerçekleştirmeliyiz. Bu ikiliyi başarıya ulaştırmalıyız” dedi.
 
Çalıştayla ilgili hazırlanacak sonuç raporu daha sonra ilgili kamu kurumları ile sivil toplum örgütlerine sunularak ele alınan projelerin hayata geçirilmesi için çalışmalar yürütülecek.