Harun Çallı’dan sütte fiyat kıran sanayiciye tepki
07/03/2016 - 16:11:00
Kendisi de bir sanayici olan Ulusal Süt Konseyi (USK) Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı, sütte arz fazlalığını fırsat bilerek, süt üreticisine USK’nın referans fiyatının da altında fiyat verenlere sert çıktı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çiğ sütte arz fazlasından dolayı uygulamaya koyduğu desteklere rağmen üreticinin sütünü ucuza kapatmak isteyenlere bir tepki de Ulusal Süt Konseyi (USK) Başkanı Harun Çallı’dan geldi.
Kendisi de bir sanayici olan Çallı, yaptığı yazılı açıklamada, son dönemde süt fiyatları konusunda kamuoyuna yansıyan değerlendirmeleri dikkatle takip ettiklerini söyledi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın süt fiyatlarında istikrarın sağlanması adına birtakım destekleri devreye soktuğunu vurgulayan Çallı, şöyle devam etti: “Öncelikle şunun altını kalın kalın çizmek isteriz. Bakanlığımız, ülkemiz süt sektöründe sürdürülebilirliğin sağlanması, süt piyasasında istikrarın korunması için üreticisiyle, sanayicisiyle sektör paydaşlarına kulak vermiş, yaşanan sorunlara karşı çözümleri hızla hayata geçirmiştir. Bu kapsamda, Hükümetimizin kararıyla bu yıl beşinci kez uygulanan Okul Sütü Programı kapsamında okul sütünün dağıtımına 8 Şubat’tan itibaren başlanmıştır. Okul Sütü Programı, bir yandan çocuklarımıza süt içme alışkanlığı kazandırılması, bu sayede sağlıklı gelişimlerine katkı veren bir proje olmasının yanı sıra, süt arzının fazla olduğu dönemde üreticinin elindeki fazla sütün çekilmesi bakımından da önemli bir sosyal sorumluluk projesidir. Bu yıl da proje kapsamında, yaklaşık 6 milyon öğrencimizin haftanın üç günü süt içmeleri sağlanmaktadır. Bakanlığımız, Okul Sütü uygulamasının yanı sıra çiğ sütün değerlendirilmesi ve piyasanın regülasyonu noktasında da sektöre her türlü desteği vermektedir.”
Herkes aklını başına alsın!
Üreticinin, sanayicinin dertlerine kulak veren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın uygulamaları karşısında sektörün tüm taraflarının da azami seviyede sorumlu davranması gerektiğinin altını çizen USK Başkanı Harun Çallı, şunları kaydetti: “Herkes aklını başına almalı; üreticinin binbir emek ve zahmetle ürettiği sütün karşılığını alması noktasında sorumlu davranmalıdır. Bu noktada hem üretici hem sanayici kesimi, aynı geminin içinde olduklarını hiç hatırdan çıkarmadan, sağduyulu ve aklıselim hareket etmelidir. Öncelikle, üreticinin sütünü ham madde olarak kullanan süt sanayicisi kısa vadeli düşünmemeli, bugün süt arzının fazla olmasını bir fırsat gibi görüp, üreticinin sütünü ucuza kapatmak gibi bir yola tevessül etmemelidir.
Süt sektörünün tüm taraflarının temsil edildiği Ulusal Süt Konseyi, üretici ve sanayicinin temsilcilerini aynı masada buluşturarak, çiğ sütte referans alım fiyatı üzerinde bir uzlaşı sağlamakta ve bir tavsiye kararı olarak açıklamaktadır. Burada altını çizmek isterim; üreticiye tavsiye fiyatında altında bir fiyatı kabul ettirmeye çalışmak, her şeyden önce insafsızlıktır. Sayın Bakanımızın da söylediği gibi, süt üreticisini düşük fiyata mahkum ve mağdur etmeye, kimsenin hakkı yoktur. Unutmayalım ki, süt arzının fazla olduğu dönemde düşük fiyat sebebiyle hayvanını elinden çıkartarak süt üretimine son verecek her üretici, yarın arzın düştüğü dönemde sanayicinin ham madde tedarikinde sorun yaşaması, yani ‘kendi ayağımıza kurşun sıkmak’ demektir. Dolayısıyla üreticiye gözümüz gibi bakmamız, Bakanlığımızın uygulamalarına sıkı sıkıya destek vermemiz şarttır.
Suçlamaların kimseye faydası yok
Üretici örgütleri de, süt piyasasında istikrarı bozucu davranışlardan kaçınmalıdır. Sektör taraflarının birbirini ‘kuyusunu kazmaya çalışan kesimler’ gibi görmesinden daha büyük yanlış olamaz. Buradan açıkça ifade ediyorum; karşılıklı suçlamaların kimseye bir faydası yoktur. Böyle yapıldığı takdirde, her iki kesimi ilgilendiren sorunların çözümünde yol alamayacağımız gibi sorunları daha da içinden çıkılmaz bir hale getiririz.”
Tüketiciye düşen görev
USK Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı, açıklamasında tüketicilere de seslendi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hayvancılığa verdiği desteklerle Türkiye’nin süt üretiminin 18,6 milyon tona çıktığına dikkat çeken Çallı, bu sayede tüketicilerin sağlıklı beslenmenin önemli yapı taşlarından süt ve süt ürünlerine artık daha kolay ulaşabildiğinin altını çizdi. Çallı, “Buradan tüketicilere sesleniyorum. Çocuklarımızın gazlı içecekler ve abur cubur gıdalar yerine sağlıklı beslenmelerine katkı veren ürünler tüketmelerini istiyorsak, onlara küçük yaşlardan itibaren süt içme alışkanlığını kazandırmalı, peynir, yoğurt, ayran gibi süt ürünleri tüketmelerini sağlamalıyız. Ülkemizde sağlıklı, kaliteli, güvenilir süt ve süt ürünleri üreten süt sektörümüzün devamlılığının sağlanması, geleceğimizin teminatı çocuklarımızın sağlıklı beslenmeleri ve gelişmeleri için de elzemdir” dedi.