Türkiye’de 635 bin ton bakliyat açıkta satılıyor
24/03/2016 - 11:38:00
Ambalaj Sanayicileri Derneği Başkanı Sadettin Korkut, Bakliyat Yılı’nda sağlıklı bakliyat tüketimi için uyarı da bulundu.
Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Korkut, dünyada 800 milyondan fazla insanın yetersiz beslenme gerçeğiyle yüz yüze olduğunu buna karşılık uygun olmayan saklama, depolama, satış koşulları nedeniyle her yıl milyonlarca ton gıdanın çöpe gittiğini söyledi. Zengin besin değerine sahip bakliyatın gıda tüketiminde önemli bir kaynak olduğunu belirten Korkut, uzun süre bozulmadan saklanabilecek bu gıdanın sağlıksız koşullar nedeniyle israf edildiğine dikkat çekti. Korkut şöyle konuştu:
İsrafın önlenmesi için bakliyat ambalaja girmeli
“PAKDER’in (Tarım Ürünleri Hububat, Bakliyat İş ve Paketleme Sanayicileri Derneği) verilerine göre Türkiye’de bakliyat üretimi yılda yaklaşık 1 milyon ton. Yıllık tüketim 1 milyon 50 bin ton olarak hesaplanıyor. Bu miktarın yaklaşık yüzde 35’i ambalaja giriyor. Yani market ve bakkal raflarında satışa çıkan ambalajlı bakliyat miktarı tüketimin yarısının bile çok altında. Türkiye maalesef ambalajlı bakliyatla geç tanıştı. Açıkta satılan bakliyat genellikle marketlerde kapaklı büyük kutularda veya silindir varillerde satışa sunuluyor veya tamamıyla açık olabiliyor. Toz ve haşere ile temas edebiliyor, müşteri dokunabiliyor. Bunlar hijyen açısından büyük sorun. En önemlisi de ürünlerin menşei takip edilemiyor. Raf bilgisi ambalajlı ürünlerde olduğu gibi tüketiciyi güvenilir ve doğru biçimde aydınlatamıyor. Marketlerdeki açıkta satışın da yüzde 15 olduğunu tahmin ediyoruz. Geriye kalan tüketimin yüzde 50’sinin büyük bölümü kayıt dışıdır. Hassasiyetimizin ve uyarımızın sebebi de budur.”
Türkiye’nin ürettiği gıdayı ziyan etme lüksü yok
ASD Yönetim Kurulu Başkanı Korkut, her gıda üreticisinin israfla mücadele bilinciyle faaliyet göstermesi gerektiğini kaydetti. “Beslenmek için ürettiğimiz gıdayı ziyan etme lüksümüz yok” diyen Korkut, sözlerini şöyle sürdürdü: “Uluslararası Bakliyat Yılı nedeniyle bunu özellikle gündeme getirmek istiyoruz; bu kadar değerli bir besini üretip ülkemizin ihtiyacını karşılamak elbette önemli. Ama yetmez. Bu ürünü güvenli şekilde tüketiciye ulaştırmak, bunun için doğru ambalajı seçmek de gerekir.Türkiye’nin ürettiği gıdayı ziyan etme lüksü yok. Doğru ambalaj gıda ürünlerinin çöpe değil sofralara gitmesini sağlar. Türkiye, bakliyat üretiminde dünyanın ilk 10 ülkesi arasında. ‘Sürdürülebilir gelecek için besleyici tohumlar’ sloganını kullanan Uluslararası Bakliyat Yılı çerçevesinde, bakliyatın faydalarının anlatılması, farkındalık yaratılması, üretim ve ticaretinin artırılması gibi hedefler ön planda olacak. Tüm bu çalışmalar sırasında ürünlerin ambalaja girmesi konusunu da gündemde tutmalı, kamuoyu yaratmalı, önemini anlatmalıyız.”
Gelişmiş ülkelerde ambalajsız ürüne rastlanmadığını vurgulayan Sadettin Korkut, “Ambalaj üretiminde hijyen esastır. Ambalaj, ürünün tüketiciye kadar el değmeden hijyenik ortamda hazırlanıp ulaşması anlamına gelir. Ambalajlı tüketim, ürünün tarladan sofraya güvenilir gıda zinciriyle taşınması hedefine katkı sağlar” dedi.