Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Sanayiye giden sütün yüzde 12'si Ak Gıda'da işleniyor

Geçtiğimiz yıl Lactalis tarafından satın alınan Ak Gıda, İçim ve Dolcia markalı ürünleri ve her geçen gün artan pazar payıyla markalı süt ürünleri pazarında paya sahip.
 




Ak Gıda fabrika1996 yılında günde yaklaşık 50 ton süt işleyerek üretime başlayan Ak Gıda, bugün 5 bin tonluk kapasitesiyle sektörün en büyük işletmelerinden biri konumunda bulunuyor. Ak Gıda faaliyetlerine İçim ve Dost markalı ürünlerin üretimiyle başlarken, İçim lansmanı yapıldığı zamandan itibaren Türkiye’nin en büyük markaları arasına girdi, pazarın şekillenmesinde ve gelişiminde yaptığı yeniliklerle önemli rol oynadı. İlerleyen yıllarda açtığı dört fabrikayla büyümesini sürdüren Ak Gıda, toplam 5 tesiste ürettiği Dolcia ve Mis markaları ile de üretimini genişletti. Dost ve Mis işletmenin  perakendeci markaları olup, hizmet verilen perakendecilere ait. Ak Gıda, bugün geldiği noktada paketli pazarında yaklaşık olarak tüketilen 4 üründen birini üretiyor. İçim ise markalı pazarda 3. konumda yer alıyor. Firma, İçim ve Dolcia markalı ürünleri ve her geçen gün artan pazar payıyla markalı süt ürünleri pazarında paya sahip. Süt ve süt ürünleri sektöründe, sanayiye giden sütün yaklaşık ’sini Ak Gıda işliyor.  
 
7 KATEGORİDE 324 ÜRÜN 
Ak Gıda’nın sektördeki güçlü duruşu, uluslararası birçok yatırımcının ilgisini çekiyordu. Görüşmeler, çok daha istekli olan Lactalis Grup ile ilerleyip sonuçlandı. Ak Gıda’nın, Lactalis tarafından satın alınarak hakim ortak konumuna geçmesinin üzerinden yaklaşık 1 yıl geçtiğini belirten Ak Gıda Başkanı Ali Sözen, bu süreç içinde karşılıklı olarak şirket iş yapma kültürlerini tanıyıp anlamaya çalıştıklarını söyledi. Ak Gıda’nın Pamukova, Karaman, Lüleburgaz, Kahramanmaraş ve Aydın’da bulunan 5 üretim tesisinde 7 ana kategoride 324 nihai ürün çeşidiyle üretimini sürdürdüğünü anlatan Sözen, “Tüm ülke çapında, özel anlaşmalı olduğumuz 94 distribütörümüz ve 5 direkt dağıtım depomuzla toplamda 75 bin noktaya ulaşmaktayız. Her geçen gün genişleyen lojistik ağımızla daha fazla perakende noktasına ve ev dışı müşterilerine erişmeyi hedefliyoruz” dedi.
 
GÜNLÜK SÜTÜN ÖMRÜNÜ 12 GÜNE ÇIKARDI
İçim markasıyla sütten yoğurda, ayrandan kefire, peynirden hazır pudinge kadar pek çok ürünü tüketicileriyle buluşturduklarını kaydeden Ali Sözen, 2015 itibariyle birçok kategoride 117 ayrı ürün çeşidiyle geniş bir yelpaze sunduklarını söyledi. Her geçen gün yeni ürünlerle tüketicilere çok daha iyi bir hizmet sunmak üzere çalıştıklarını dile getiren Sözen, “Örneğin; pastörize günlük sütü cam şişede tercih eden tüketicilerimiz evde ürünleri stoklayamıyor, raf ömrü kısa olduğu için aldığı ürünü birkaç gün içerisinde tüketmek zorunda kalıyordu. Kısa ömürlü cam şişede satılan sütler raf yönetimi açısından da sorun oluyor, tüketicilerimiz stoksuz raflarla karşılaşabiliyordu. Diğer yandan tüketici araştırmalarına baktığımızda tüketicilerimizin cam ambalajda taze ve günlük süt taleplerinde yoğunluk olduğunu gözlemliyorduk. Bunun sonucunda tüketicilerimizin günlük sütlerden iki temel beklentisini de karşılamayı amaçladık ve sütün çok tüketildiği batı ülkelerinde tercih edilen yeni teknoloji dolum ve pastörizasyon hatlarının kurulumunu gerçekleştirdik. Böylelikle Türkiye’de ilk defa 12 gün raf ömrü olan cam şişe İçim Günlük Süt ürünümüzü raflara sunduk” diye konuştu. 
 
BEYAZ PEYNİRİ DÜNYAYA SEVDİRECEK
Şirket olarak yılda 30 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiklerini aktaran Ali Sözen, “İhracat içerisinde de Labne kategorisinin ayrı bir önemi var. Labne’yi ‘Turkish Labneh’ olarak konumlayarak Orta Doğu pazarında önemli yerlere getirdik. Suudi Arabistan’da %30’luk pazar payı ile lideriz, Kuveyt ve çevresinde ülkelerde ise %29’luk bir payla liderliği zorluyoruz. Şimdi ise Türk beyaz peynirini de dünyaya tanıtmak istiyoruz. Dış ticaretten sağladığımız gelirlerimizi artırmayı hedefliyoruz. Lactalis’in diğer ülkelerde kurulu olan dağıtım alt yapısı ve operasyonlarından yararlanarak ihracat gelirlerimizi artırabileceğiz” açıklamasında bulundu.