Dr. Neslihan Alper: Amacımız sağlıklı gıda üretimini sürdürülebilir kılmak
24/08/2017 - 17:00:00
Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı V. Dr. Neslihan Alper, gıda katkı madeleri ve bileşenleri konusunda bu yıl içinde gerçekleştirdikleri mevzuat değişiklikleri konusunda Gıda Teknolojisi Dergisi’ne açıklamalarda bulundu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hazırladığı Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddelerinin Spesifikasyonları Hakkında Yönetmelik, 3 Nisan 2017 tarihli Resmi Gazete’nin Mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre; gıda maddelerinde kullanılan renklendiriciler ve tatlandırıcılar ile bunların dışında kalan katkı maddelerinin saflık kriterleri tebliğleri yürürlükten kaldırılarak, gıda katkı maddelerinin spesifikasyonlarına ilişkin kurallar tek bir yönetmelikte toplandı. Yeni yönetmeliğin içeriği hakkında dergimize konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı V. Dr. Neslihan Alper, renklendiriciler, tatlandırıcılar ve bunların dışında kalan katkı maddelerinin spesifikasyonlarını belirleyen bu yönetmeliğin; katkı maddelerinin tanımı, üretim metodu, fiziksel ve kimyasal özellikleri ve saflık kriterlerini içerdiğini söyledi.
YENİ YÖNETMELİK NELER İÇERİYOR?
Söz konusu parametrelerin; katkı maddelerinin gıdalarda kullanımının uygun olup olmadığını belirlediğini, uygun olmayan ve sağlık açısından risk oluşturabilecek olan maddelerin kullanımının önüne geçilmesi açısından önem teşkil ettiğini belirten Alper, “Örneğin, ağır metal miktarı mevzuatta belirtilen oranın üzerinde olan bir katkı maddesinin ya da yönetmelikte belirtilen üretim yönteminden farklı bir şekilde üretilen bir katkı maddesinin gıdalarda kullanılması yasaktır” dedi. Gıda katkıları, yardımcı maddeleri ve bileşenleri konusunda devam eden mevzuat çalışmaları hakkında da bilgi veren Alper, TGK Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına ilişkin bir çalışmanın devam ettiğini, söz konusu çalışmanın ilgili Avrupa Birliği mevzuatındaki değişiklikleri içerdiğini dile getirdi.
Bakanlık olarak 2016 yılında ve bu yılın ilk 7 aylık bölümünde gerçekleştirdikleri denetim ve kontrol çalışmaları hakkında konuşan Dr. Neslihan Alper, “2016 yılında 6 bin 303 kontrol görevlisiyle toplam 893 bin 964; 2017 yılı Temmuz sonu itibarı ile 6 bin 812 kontrol görevlisiyle 566 bin 705 resmi kontrol gerçekleştirildi. 2016 yılında resmi kontrollerde uygulanan idari para cezası sayısı 14 bin 75 adet olup toplam olarak 73 milyon TL üzerinde idari para cezası uygulandı. Gıdalarda kullanılan katkı maddelerine yönelik mevzuata uygunsuzluk tespiti durumunda da 5996 sayılı Kanun çerçevesinde idari işlem uygulanıyor” diye konuştu.
GIDA KATKILARINA DAİR DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı V. Dr. Neslihan Alper, katkı maddeleri ve bileşenleri hususunda doğru bilinen yanlışlar konusuna da değindi. Katkı maddeleri ile ilgili kamuoyuna yansıyan konuların başında; sağlığa zararlı etkilerinin olduğu, ayrıca domuz ve insan kaynaklı katkı maddelerinin gıdalarda kullanıldığı yönünde iddiaların geldiğini anlatan Alper. ayrıca gıda etiketlerinde E kodu ile belirtilen katkıların çok tehlikeli olduğunun ifade edildiğini anımsattı. Alper sözlerine şöyle devam etti: “Gıda katkı maddeleri için kullanılan E kodları, her bir gıda katkı maddesi için Avrupa Birliği tarafından onaylanarak belirlenen kod numarasını ifade ediyor. Avrupa Birliği tarafından onaylanmış her gıda katkı maddesinin kendine ait bir E kodu bulunuyor. ‘E kodu olan katkı maddesi’, kullanılmasına izin verilmeden önce, uzun yıllar bilimsel olarak detaylı bir şekilde incelenmiş ve insani tüketim için kesinlikle güvenli olduğu kanıtlanmış anlamına gelmektedir. Dolayısıyla katkı maddelerinin gıdalarda izin verilen miktarlarda kullanılması halinde insan sağlığı açısından risk oluşturmamaktadır. Domuz kaynaklı katkı maddelerinin gıdalarda, gıda katkı maddelerinde, gıda enzimlerinde ve aroma vericilerinde kullanılması yasaktır. İthalat başta olmak üzere bu konuda her türlü kontroller yapılmaktadır.”
ÜRETİCİLER SORUMLU OLACAK
Katkı maddeleri ve bileşenlerinin kanunlara uygun kullanılması noktasında gıda üreticilerine de önemli görevler düştüğünü vurgulayan Dr. Neslihan Alper, her gıda işletmecisinin 5996 sayılı Kanun gereği; ürettiği tüm ürünlerden sorumlu olduğunu belirterek, “Bu sorumluluğu yerine getirirken ilgili mevzuata uygun üretim yapmalı ve mevzuatta yapılan değişiklikleri takip etmelidir. Kaliteli ve sağlıklı gıda için Bakanlığımız üretim sürecinin her aşamasında üreticiye destek olmakta ve bu sayede halkımızın sağlıklı ve güvenilir gıda tüketmesinde önemli ölçüde katkı sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.