Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Cam en sağlıklı ambalajların başında geliyor

Doğru dolum teknikleriyle üretilen ve cam şişelerde muhafaza edilen gıda ürünlerinin hem tüketiciye hem de üreticiye fayda sağladığına dikkat çeken Gürallar Cam Ambalaj (GCA) Genel Müdürü Abdullah Gayret, “İçecek ve gıda kategorilerine hitap eden cam şişe ve kavanoz ürünlerimizin mekanik dayanımını koruyarak ağırlığını hafifletmek öncelikli hedefimiz olacak” diyor.
 




GCAAmbalaj sektörünün güçlü oyuncularından Gürallar Cam Ambalaj’ı tanıtarak sektöründeki konumu ve faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Dünyanın altıncı büyük üreticisi konumunda olan ve Türkiye’de 20 yılı aşkın süredir sofra camı üretimi yapan Gürallar Grubu’nun çatısı altındaki Gürallar Cam Ambalaj (GCA), cam konusundaki uzmanlığını kullanarak 2015 yılında Kütahya’da kurulan bir cam ambalaj şirketidir. GCA, kalite ve güvenlik standartları çerçevesinde üretim aşamalarının tamamında sürdürülebilirliği, çevreye ve insana saygıyı daima ön planda tutmaktadır. Ürün ve hizmette en yüksek kaliteyi hedefleyerek ülke ekonomisine, cam ambalaj sektörüne ve iş ortaklarına değer katan adımlar atmaktadır. Üretim, beyaz cam olan flint cam şişe ve kavanozlardan oluşmakta ve her gün, ülkenin cam ambalaj ihtiyacının ’unu karşılayan yaklaşık bir buçuk milyon cam şişe ve kavanoz üretilmektedir. Üretim sistemlerimiz BRC IoP ürün güvenliği sistemine göre tasarlanmış ve sertifikalandırılmıştır. Bu sertifika; sistemden çıkan ürünlerin fiziksel veya kimyasal olarak herhangi bir bulaşma olmaksızın iş ortaklarına
direkt sunulduğunu garanti etmektedir.
 
“GCA logosu global bakış açımızı gösteriyor”
Üretim tesisiniz ve tesisinizde kurulu teknolojik alt yapınız hakkında bilgi vererek, kalite politikanızdan söz edebilir misiniz?
Üretim tesisimiz hammaddeden depolamaya kadar tüm sistemlerin otomasyon ile yönetildiği, tüm sonuçların özel yazılımlarda saklandığı, düşük iş yükü ile yüksek üretim adetli ve ürünlere 0 otomatik kalite kontrolün yapıldığı son teknoloji ile donatılmış bir fabrikadır. Kalite ve ürün güvenliği politikamızın hedefleri ise; Müşteri isteklerine ve yasal mevzuata uygun pazar beklentilerini aşan mükemmellikte güvenli ürün ve hizmet sunmak, katma değerli ürünler oluşturmak, sahip olduğumuz teknolojik üstünlüğü devam ettirmek, global pazarlarda söz sahibi olmaktır. Ürünlerimizin üzerindeki “GCA” amblemi müşterilerimize verdiğimiz güveni, sürekli gösterdiğimiz gayreti ve global bakış akışımızı simgelemektedir.
 
GCA Genel Müd. Abdullah GayretGıda sektörüne yönelik ürettiğiniz ambalaj ürünleri nelerdir? Bu ambalajların özellikleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Sektörde hangi firmalar ambalajlarınızı tercih ediyor?
Gürallar Cam Ambalaj olarak ürettiğimiz cam şişe ve kavanozlardan oluşan cam ambalaj ürünlerimiz, gıda ve içecek sektöründe çok çeşitli segmentlere hitap etmektedir. Su, meyve suyu, gazoz gibi gazlı ve gazsız içecekler ile turşu, salça, zeytin, reçel, bal, krem çikolata, tahin, pekmez gibi cam ambalaj kullanan neredeyse tüm gıda ve içecek kategorilerine ürünlerimizi temin etmekteyiz. Cam, içine konulan gıda malzemesi ile hiçbir kimyasal tepkimeye girmediği için en sağlıklı ambalaj malzemelerinden biridir. Şeffaf olduğu için de ürünü en iyi şekilde tüketiciler ile raflarda buluşturan ve premium algısıyla marka konumlandırılması ve duruşuna da destek olan bir malzemedir. Tamamen ve sonsuz kez geri dönüştürülebilen cam, doğal malzemelerden üretilmekte olup, yine cam ambalaja geri dönüştürülerek çevrenin korunmasına katkıda bulunmaya yardımcı olmaktadır. Bununla birlikte, sektörümüzde bir hizmet inovasyonu niteliği taşıyan “Müşteri Proje Koordinatörlüğü” uygulamamız ile farklı bölümlerde çalışan mühendislerimiz; iş ortaklarımız ile sürekli ve etkin iletişimde kalmakta, iş ortaklarımızın işletmedeki sözcüsü ve yakın takipçisi olmaktadır.
 
Süt ürünleri kategorisinde yer alan ürünler süt ve süt ürünleri endüstrisine hangi ambalajları sunuyorsunuz? Bu ambalajlar özellikle süt gibi çabuk bozulan bir gıda ürününde üreticilere ve tüketicilere ne yönden avantajlar sağlıyor? 
Şu anda süt ve süt ürünleri endüstrisine 250 ml, 500 ml ve 1 litrelik cam şişelerimizle hitap ediyoruz. Doğru dolum teknikleriyle üretilen ve cam şişelerde muhafaza edilen ürünler hem tüketiciye hem de üreticiye fayda sağlamaktadır. Üreticiler için kendi markalarını ayrıştırmak, ürünlerini premium’laştırmak için yardımcı olurken; tüketiciler için ürünü ambalajının içinde görmeye ve sağlıklı bir ürün tükettiklerinden emin olmaya yardımcı olmaktadır. Türkiye’de ve global pazarda cam ambalajın fayda katacağı daha birçok sektör bulunmaktadır. Yoğurt ve yoğurtlu içecekler, peynir ve peynir ürünleri bu sektörlerden birkaçıdır. GCA olarak hem yurt içi hem de yurt dışı fuar ve organizasyonları yakından takip ederek, iş ortaklarımıza daha yüksek değer katacak çalışmalara zemin olması amacıyla sürekli kendimizi geliştiriyoruz. Ödüllü tasarımları bulunan ekibimiz, iş ortaklarımız olan müşterilerimize tüm ihtiyaçlarına uygun cam şişe ve kavanoz tasarımları geliştirecek donanımdadır.
 
“Mercan ve Topuz serisini pazara sunduk”
Gıda sektörüne yönelik bu yıl pazara sunduğunuz ya da sunmayı planladığınız ürünleriniz neler?
Bu sene şişe kategorisinde özellikle su sektöründe 10’dan fazla yeni farklı ürün ve hacim tasarımını hayata geçirmiş bulunmaktayız. Kavanoz kategorisinde ise çeşitli gıda sektörlerinde hizmet veren müşterilerimizin 8 ayrı ürününü üretmeye başlıyoruz. Bununla birlikte, 2018 yılında ürün kataloğumuza standart ürünlerimizden Mercan serimiz için 500cc ve 320cc kavanozlarımız ile yeni ürün serimiz olan Topaz için 340cc hacimli kavanozumuzu eklemiş bulunuyoruz.
 
“Yüksek otomasyona dayalı teknoloji kullanıyoruz”
Akıllı ambalaj, üretim süreçlerinde dijitalleşme ve otomasyon alanında şirket olarak yaptığınız çalışmalardan söz eder misiniz?
Fabrikamızda üretim, kontrol ve veri takip-raporlama aşamalarında yüksek otomasyona dayalı teknolojiler kullanılmaktadır. İnsan hatalarının minimuma indirilmesi amacıyla, proses içi ekipmanlar ve prosesler birbiriyle dijital olarak haberleşebilmektedir. Bu bağlamda, raporlar da manuel işlem gerekmeksizin oluşmaktadır. Sonrasında uygun ara yüzlerle raporlar kişiselleştirilmektedir. Ek olarak, Endüstri 4.0 uygulamalarını ülkemiz için kaçırılmaması gereken bir fırsat olarak gören ekibimiz, şu anda devam eden projelerinde de üretimde otokontrol ve müdahale üzerine fabrikamıza özgü dijital dönüşüm çalışmalarını sürdürmektedir. 
 
Türk tüketicisinin tercihi cam ambalaj 
Günümüzde gıda ve içecek ambalajlarında öne çıkan trendlerden söz edebilir misiniz?
Türkiye’de de dünyada olduğu gibi gıda ve içecek ambalajlarında doğala yönelim dikkat çekmektedir. Tüketiciler ürünlerin içeriğini gösterecek ambalaj malzemeleri seçmek; kendi yaşam tarzlarını yansıtacak ürünleri kullanmak istemektedir. Bu kapsamda tüketiciler sağlık, sürdürülebilirlik ve etik konularını göz önüne alarak gıda tercihlerinde daha duyarlı davranmaktadır. Avrupa Cam Ambalajcılar Derneği - Feve ve Feve’nin sosyal platformu olan Friends of Glass iş birliğinde Türkiye dahil 12 Avrupa ülkesinde gerçekleştirdiğimiz tüketici anketi sonuçlarına göre; Türk tüketicilerin %76’sının alışveriş alışkanlıkları, deniz ve okyanusların gittikçe daha fazla atıkla doluyor olmasından etkilenmiştir. Türk tüketicilerin %80’i ilk sırada cam ambalajı tercih etmektedir ve %72’si camı en deniz ve okyanus dostu ambalaj malzemesi olarak görmektedir. Tüketiciler nezdinde her geçen gün geri dönüşüme olan ilgi ve verilen önem artmaktadır. Bu da hem sektörümüzü hem de ülke ekonomisini olumlu yönde etkilemektedir.
 
Gürallar Cam Ambalaj olarak geleceğe yönelik hedefleriniz ve yeni yatırımlarınız neler olacak?
AR-GE ve inovatif çalışmalarımızın arasında içecek ve gıda kategorilerine hitap eden cam şişe ve kavanoz ürünlerimizin mekanik dayanımını koruyarak ağırlığını hafifletmek; bunu gerçekleştirmeye yardımcı olacak endüstriyel tasarımları yapmak bulunmaktadır. Ürünlerdeki bu ağırlık azalışı, hem tüketicilerimiz hem iş ortaklarımız hem de çevremiz için olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Aynı zamanda üretimde gerekli hammadde ve enerji ihtiyacını düşürerek, lojistik ve üretim maliyetlerini olumlu yönde etkilemektedir. Sektörümüzün doğaya ve çevreye bıraktığı ayak izi azalmaktadır.
 
Gürallar Cam Ambalaj üretim tesisinin altyapısı birden çok cam üretim fırınıyla üretim yapabilecek ve cam ambalaj üretim kapasitesini artırabilecek şekilde tasarlanmıştır. Bugün GCA’nın bir adet cam fırını bulunmakta olup, yakın dönemde bir fırın yatırımı daha yapılması planlanmaktadır. Teknoloji boyutunda, endüstrideki dijital dönüşümün ana aktörleri makine öğrenmesi (machine learning) ve yapay zeka araçlarının tüm süreçlerde etkin bir rol oynayacağına, böylelikle yeni müşteri deneyimleri ve ihtiyaçları yaratabileceğimize inanıyoruz.