Prof. Dr. Erdal Cevher: İlaç ve gıda bir ülkenin stratejik sektörleri
16/12/2019 - 17:28:00
İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Cevher; ilaç sektörünün gıda ve savunma sanayi gibi stratejik öneme sahip olduğunu belirterek, Türkiye’nin inovatif çalışmalarla ilaç üretimine ağırlık vermesi gerektiğini söyledi.
Eurofins Turkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve dergimizin Bilimsel Yayın Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Pala tarafından düzenlenen ve Türkiye gıda sanayinin önde gelen isimlerinin katıldığı 2019 - 2020 döneminin üçüncü Kahvaltı Sohbetleri toplantısı, 26 Kasım Salı günü İstanbul Ataşehir’de bulunan Mardinliler Eğitim ve Dayanışma Vakfı (MAREV) Sosyal Tesisleri’nde yapıldı. Etkinlikte; İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Cevher; “Türkiye’de Sağlık Araştırmaları ve Toplum Sağlığına Bir Bakış” konulu bir konuşma yaptı.
Toplantının açılışında konuşan Prof. Dr. Mehmet Pala, gerek insanların mutluluğu gerekse ekonomik açıdan sağlık konusunun Türkiye’nin çok önemli gündem maddelerinden biri olduğuna dikkat çekti. Sağlık sektörü içinde ilaçların kritik önemi olduğunu vurgulan Mehmet Pala, ancak günümüzde büyük şirketlerin ve lobilerin bu sektörde söz sahibi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Erdal Cevher’in sağlık konusunu en iyi bilen ve temayüz etmiş bilim insanlarından biri olduğunu belirten Pala, “Bu çerçevede hepimizi yakından ilgilendiren sağlık konusunu bir de Değerli Dostumuz Erdal Cevher’den dinlemek ve değerlendirmelerini izlemek bizlere yeni bir bakış açısı kazandıracaktır” dedi.
Türkiye’de 2,3 milyar kutu ilaç satıldı
Türkiye’de 2018 yılında 2,3 milyar kutu ilaç satıldığını ve bunun parasal değerinin 30,1 milyar dolar olduğunu açıklayan Erdal Cevher, bu rakamın küçümsenmemesi gerektiğini ve Türkiye’nin gayri safi milli hasılası dikkate alındığında gayet yüksek bir rakam olduğunu söyledi. İlacın, gıda ve savunma sanayiyle birlikte dünyadaki 3 stratejik alandan biri olduğuna vurgu yapan Cevher, “Bir ülke eğer kendi kendini savunabiliyor, besleyebiliyor ve tedavi edebiliyorsa o zaman bağımsız bir ülke olduğundan söz edebiliriz. Onun için dünyadaki büyük güçler büyük bir rekabet içinde hegemonya kurmaya çalışıyorlar. Aynı durumu gıda sektöründe de görebiliriz. Mesela ülkemizde yerli tohumlarımızı koruyamıyoruz aksine yıllardır genetiği değiştirilmiş ürünleri yemek zorunda kalıyoruz” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Erdal Cevher, yerli ilaca ulaşmak için sadece kamunun gayretinin yeterli olmadığını, AR-GE süreçleri için tüm paydaşların bir araya gelerek yenilikçi bir ekosistem oluşturması gerektiğini söyledi. Ancak inovasyonu öncelik olarak belirleyen bir ekosistemin Türk ilaç sanayisini gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarabileceğini anlatan Cevher, “İnovasyonla ilgili gerekliliklerin yerine getirilmesi lazım. Yenilikçi bir ürün ortaya koymazsanız asla başarılı olamazsınız ve başkalarını taklit edersiniz. Bu yüzden yüzümüzü inovasyona dönmemiz şart” şeklinde konuştu.
En fazla ilaç Amerika’da tüketiliyor
Dünyada en çok satılan 10 ilacın 2018 yılına ilişkin satış rakamlarının 80 milyar dolara ulaştığını açıklayan Prof. Dr. Erdal Cevher, 2020 yılında bu rakamın 100 milyar dolara yükseleceğini ifade etti. Son yıllarda biyoteknolojik ürünlerin hızlı gelişimm göstermesiyle birlikte ilaç sektöründe satış rakamlarının arttığını anlatan Cevher, bununla birlikte yeni araştırmalara ayrılan payların da çok ciddi yükseldiğini söyledi. Öte yandan ilaç tüketiminde büyük artış yaşandığını aktaran Cevher, “İlaca en fazla yatırım yapan ülkeler aynı zamanda en yoğun şekilde ilaç tüketen ülkelerdir. ABD dünyadaki ilacın %41’ini Avrupa Birliği ’ünü, Japonya ise ’sini tüketiyor. Şayet geliştirdiğiniz bir ilacı Amerika’ya satmıyorsanız dünyada yaşama şansınız da çok düşük olacaktır” diye konuştu.