Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
DÖHLER ile yüksek katma değerli süt ve süt ürünleri

Yazarlar: Döhler Gıda İçecek Laboratuvarı Müdürü Buket Orhan ve Döhler Gıda Gıda Laboratuvarı Uzmanı Gamze Çelik






Döhler yoğurtGünümüzde tüketicilerin bilinçlenmesiyle birlikte kaliteli, sağlıklı ve yeterli miktarda gıda tüketim alışkanlığı da oldukça önemli hale geldi. Dolayısıyla vücudumuzun ihtiyacı olan enerji ve besin öğelerinin günlük ihtiyaç duyulan miktarlarda alınmasını sağlayan besin grupları da önemini her geçen gün artırıyor. Bu ürün grupları arasında süt ve sütten elde edilen ürünler ise sağlığa faydaları dolayısıyla ilk sıralarda yer alıyor. Sütü ve sütten elde edilen ürünleri bu kadar önemli bir besin maddesi yapan şüphesiz içeriğindeki kalsiyum ve fosfor başta olmak üzere bazı önemli mineraller, protein ve riboflavin gibi bazı B grubu vitaminleridir.
 
Döhler ürün yelpazesiSüt direkt tüketilebildiği gibi meyveli süt, aromalı süt, sütlü-meyveli içecek (Milky Juice), soğuk kahve gibi formlarda da tüketici tercihine sunulabiliyor. Bunlar arasında soğuk kahve, özellikle kahve alışkanlığından vazgeçemeyen tüketicilerin sıcak yaz günlerinde diğer soğuk içeceklere alternatif olarak tükettiği bir ürün olarak karşımıza çıkıyor. Meyveli sütler ise, özellikle çocukların süt tüketim alışkanlığı kazanması açısından önem teşkil ediyor. Yiyecek ve içecek endüstrisi için doğal içerikler, içerik sistemleri ve entegre çözümler sağlamada dünyanın önde gelen üretici ve tedarikçileri arasında olan Döhler Gıda, portföyünde bulunan çeşitli aroma, bitki ekstraktları, meyve suyu konsantreleri, meyve püre/püre konsantreleri ve içerik sistemleri (B2B çözümleri) ile süt ürünleri kategorisindeki ürünlerin katma değerini artıran yönde bir portföy sunmaktadır.
 
Yoğurt ise süt ve süt ürünleri arasında en çok tercih edilen önemli bir probiyotik ürün olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizde sofraların da ayrılmaz bir parçası olan yoğurt, Türk Gıda Kodeksi’nde; fermentasyonda spesifik olarak Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus’un simbiyotik kültürlerinin kullanıldığı fermente süt ürünü olarak tanımlanır. Yoğurdun insan sağlığı üzerine olumlu etkilerinin tespit edilmesi, yoğurdun çeşitlendirilerek farklı ürün tipleri ile de hayatımızda yerini almasını sağlamıştır. Mevcut yoğurt tüketimini artırmak için, sade yoğurdun yanısıra yeni bir ürün çeşidi olarak meyveli, aromalı, çeşitli bitki tohum ve ekstraktları içeren yoğurt tiplerinin geliştirilmesi hem süt hem de yoğurt tüketme alışkanlığı olmayanlar için yoğurdun cazip hale getirilmesi açısından oldukça önemlidir. Diğer yandan sağlık konsepti çerçevesinde şeker ilavesiz ya da ilave şekeri azaltılmış yoğurt ürünleri için de çözümler mevcuttur. Bu noktada Döhler Gıda; meyve ve/veya meyve parçacıkları içeren, doğal renk çözümleri sunan, doğal aroma ve çeşitli bitki ekstraktlarıyla desteklenen meyve preparat ve sosları portföyüyle, yenilikçi işleme teknolojilerini kullanarak “all in one” dediğimiz sistemiyle sektöre pratik çözümler sunmaktadır. 
 
Bir diğer probiyotik ürün olan kefir de sağlıklı fermente süt ürünleri arasında önemli bir yere sahiptir. Kefir, esansiyel amino asitleri ve bazı yağ asitlerini, vücudun temel fonksiyonları ve çeşitli faaliyetlerini sürdürmesi için gerekli olan yararlı bakterileri içerir. Tam da bu yönü ile probiyotik ürünler arasında yoğurt ve fermente sütler dışında önemli bir yer teşkil eder. Tüketimi her geçen gün artmakla birlikte, halen olması beklenen tüketim rakamlarından uzak olduğu görülmektedir. Tüketimin daha da artırılması adına tıpkı meyveli/aromalı yoğurtlar gibi meyveli/aromalı kefirler de oldukça üzerinde durulan bir ürün tipi olarak karşımıza çıkıyor. Meyveli kefir gibi sağlıklı ürünlerin tüketiminde şüphesiz ürünün içerindeki şekerin azaltılarak kalorisinin düşürülmesi de üzerinde durulan noktalardan birisidir. 
 
Döhler dondurmaDondurma artık her mevsim tüketilen, hem lezzetli hem de besleyici özellikleri nedeniyle her yaş grubu tarafından tercih edilen bir besindir. Özellikle artan dondurma tüketiminin tetiklenmesinin en önemli sebeplerinden biri içerdiği zengin vitamin ve mineral bileşimi, yağ ve protein açısından zengin oluşu iken bir diğer sebebi de  içerikteki zenginleşmenin ve çeşitliliğin artması ile farklı tüketici beklentilerine cevap verebilmesidir. Örneğin, vegan dondurma dünyada bir trend olarak yükseliştedir ve badem ve hindistan cevizi sütleri başta olmak üzere çeşitli kaynaklar ile vegan dondurmalar raflarda yerini almıştır. İçerikte kullanılan meyve-sebze girdilerinin çeşitliliği, botanik girdilerin ve doğal aroma çözümlerinin varlığı, doğal renk çözümlerinden özellikle antosiyaninin ve betaninin dondurma içeriği, kaplamalar ve dondurma külahlarında kullanılabilmesi, vegan dondurma alternatifleri gibi çözümlerle Döhler Gıda,  dondurma sektörüne de hareket kazandırmaktadır. 
 
Döhler sürdürülebilirlikDöhler Gıda, sağlık açısından oldukça faydalı olan süt ve süt ürünlerinin katma değerini artırmak adına gıda sektörüne destek veren bir firma olarak konumlanmıştır. Daha önce de vurgulandığı gibi sağlıklı, doğal ve sürdürülebilir gıda maddeleri her geçen gün daha da önemli hale geliyor. Özellikle Döhler Gıda portföyündeki doğal renk maddeleri, doğal aromalar, meyve suyu konsantreleri, meyve püre ve konsantreleri, meyve preparatları, bitkisel ekstraklar & sağlık bileşenleri gibi hammaddeler ile süt, yoğurt, kefir, dondurma vb. süt ürünleri üreticilerine katma değer sağlayan çözümler sunar. Böylelikle süt ve süt bazlı ürünlerin tüketimlerinin artması noktasında da pek çok üretici ile işbirliği içerisinde bulunmaktadır.