Çikolata ve şekerleme endüstrisinde yenilikçi çözümler
04/09/2020 - 15:08:00
Döhler Gıda Laboratuvarı Yöneticisi Gurbet Alkan
Döhler Gıda Laboratuvarı Uzmanı Burcu Kaya
Aroma vericiler ve renkler şekerlemelerde çekiciliği artırıyor
Bahsi geçen yenilikçi yaklaşımları daha iyi algılayabilmek adına, şekerleme ve çikolata endüstrilerinde halihazırda üretilen ve süregelmiş içeriklere sahip ürünlerden bahsetmek faydalı olacaktır. Bu ürünler Türkiye’de ve birçok dünya ülkesinde benzerlik gösterebildiği gibi sadece Türkiye’de üretilen geleneksel şekerlemeler de mevcuttur. Tahin helvası gibi çeşitli helvalar, lokumlar, pekmez, pestil ve cezerye gibi ürünler geleneksel şekerlemelere örnektir. Ayrıca sert/yumuşak şekerler, sakızlar, jelly ve fondan gibi ürünler de endüstrinin diğer ürün çeşitleridir. Fındık, fıstık, meyveler, çikolata ve krema gibi çeşitli dolgular da bu endüstrilerin ürün çeşitliliğini artıran ham maddelerdir. Şekerleme endüstrisi ürünlerini belki de en çok çekici kılan ve ürünlerin müşteri tarafından tercih edilirliğini önemli ölçüde etkileyen ham maddeler aroma vericiler ve renklerdir. Çikolata yapımında en çok kullanılan aroma verici vanilya/vanilinken; şekerlemelerde çilek, portakal, vişne, karışık meyve gibi çeşitli meyve tatlarında aromalar tercih edilmektedir.
Doğal ham maddelerden elde edilen geniş renk yelpazesi
Şekerlemelerde en çok kullanılan renkler her ülkenin gıda tüzüğünde farklı olarak yer alabilen çeşit ve miktardaki yapay renk maddeleridir. Bunlar, verdikleri yoğun renkler ve proses koşullarına dayanıklılıkları sebebiyle üreticiler tarafından tercih edilebiliyor olsa da tüketicide oluşturduğu sağlık endişelerinden ötürü yerini hızlı bir şekilde doğal renk maddelerine bırakmaktadırlar. Döhler Gıda, renklerin gücünü kullanmak ve ürünlerin dahil oldukları pazarda en iyi şekilde konumlandırılmasında üreticileri destekleyerek mükemmel doğal renk çözümlerini üreticiyle buluşturmaktadır. “Geniş bir duygu paleti üzerinden seçiminizi yapın” mottosu ile doğal ham maddeleri işleyerek geniş renk yelpazesine sahip doğal renk ve renk konsantreleri elde etmekte, tüketici trandlerini gözeterek pazar gereksinimlerini karlılamakla kalmayıp aynı zamanda gelecek trendlere yön vermektedir.
Sağlık konseptinde yapılan çalışmalarda ürün etiketlerinde E kodlu asitlik düzenleyiciler yerine limon, portakal gibi doğal meyve suyu konsantrelerinin muadil ürün olarak kullanılarak asitlik düzenleyici görevi görmesi sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bununla beraber Döhler, ürünlere şeker girdisi yapmak yerine sahip olduğu doğal tatlılık seviyesi yüksek meyve pürelerini, meyve suyu konsantrelerini ve deiyonize meyve suyu konsantrelerini, müşterilerinin “clean label” ürünler üretmeleri için durmadan geliştirmekte ve üreticilerin beğenilerine sunmaktadır. Döhler; meyve, meyve püresi, meyve suyu konsantresi ve deiyonize meyve suyu konsantresi gibi çeşitli ham maddeleri sağlamakla kalmayıp aynı zamanda gelişmiş kurutma teknolojileriyle kurutup toz haline getirerek müşterilerinin çeşitli renk, lezzet ve teknik parametrelerde, doğal ve sağlıklı içerikli şekerleme ve çikolatalar geliştirmesine olanak sağlamaktadır.
Bunlara ek olarak doğal antioksidan, polifenol ve C vitamini miktarı standardize edilmiş sağlıklı meyve tozları, sağlıklı ürün çözümleri tavsiyelerimiz arasındadır. Örneğin; en yüksek C vitaminine sahip meyvelerden acerola tozu bu konseptin sıcak gündem maddelerinden biridir. Döhler farklı C vitamini miktarına sahip acerola tozu varyasyonlarını sunabilmektedir. E kodları ile tanımlanmadan sağlıklı ürün etiketlerine yerini alma potansiyeli yüksek bu ürünün şekerleme ürünlerindeki uygulamaları denenmiş ve başta sert şekerlerde olmak üzere başarılı sonuçlar elde edilmiştir.
Son zamanlarda çikolata içeriğinde ve çikolata kaplamalarında sıklıkla kullanılan çıtır meyveler, sağlık konseptine uygun “Bal Tozu”, dolgular, çıtır çikolata/karamel parçacıkları, kuruyemiş parçacıkları da Döhler Gıda portföyünün gözde ham maddelerindendir. Çeşitli tat deneyimleri sunan yeni soluklu ürünler tüketicinin dikkatini çekmektedir. Döhler, “Yeni Çikolata Tatları” konsepti ile çeşitli lezzetlerde dolgular sunarak inovatif çikolata ürünleri üretmek için çikolata endüstrisine ilham vermektedir. Farklı profillerdeki meyve tatlarından peynir, bonbon, çay, kahve gibi tatlara; geleneksel tatlı lezzetlerinden tiramisu, cheesecake gibi modern tatların lezzetlerine kadar çeşitli tat profillerine uyarlanabilecek dolgular ile çikolata endüstrisine, tüketiciyi yepyeni lezzetlerle buluşturabilme imkanı sunmaktadır. Aynı zamanda koşer, vegan, vejetaryen gibi diyetleri olan tüketiciler için de bitkisel kaynaklı çikolata kreasyonları ile çikolata endüstrisinin ulaşmakta zorlandığı tüketiciler için çözümler önermektedir.