Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Gıda Mühendisleri Odası’ndan “tarihi geçmiş çay” açıklaması

İzmir'de depremzedelere tarihi geçmiş çay dağıtıldı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Toprak, depremzedelere tarihi geçmiş çay dağıtımına ilişkin yazılı bir basın açıklaması yayımladı.
 




Depremzedelerİzmir’de depremzedelere tarihi geçmiş çay (PKT: 18.03.2016 – SKT: 18.03.2018) dağıtıldı.  Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Toprak, depremzedelere tarihi geçmiş çay dağıtımına ilişkin yazılı bir basın açıklaması yayımladı. Açıklamada, “İzmir’de yaşadığımız depremin üzerinden tam 2 hafta geçmesine rağmen ilgili kamu kurumlarıyla da paylaştığımız Çadır ve Toplanma Alanlarındaki Gıda ve Su Hizmeti Gözlem Raporumuzda yer alan ‘… Tüm ürünler için Son Tüketim Tarihi (STT) ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) kontrolü yapılmalı, uygun olmayan ürünler kabul edilmemelidir …’ önerimiz diğer önerilerimiz gibi ne yazık ki dikkate alınmadı” denildi. 
 
Toprak’ın açıklamasında şu sorular yer aldı: “Bu ürünler ne zaman tedarik edildi? Tarihi 2,5 yılı aşkın bir süre geçmiş bir gıda depoda nasıl bulundurulabiliyor? Gıda depolamada kullanılan en basit kural olan İlk Giren İlk Çıkar kuralı uygulanmıyor mu? Depolarda belirli aralıklarla STT/TETT kontrolü yapılmıyor mu? Depolarda sıcaklık ve nem kontrolü yapılıp kayıt altına alınıyor mu? Yardım için gönderilen ürünler kontrolden geçirilmeden mi yollanıyor? Bu şekilde gönderilen başka ürünler de oldu mu?”
 
“Gıda güvenliği kişi ve kurumların inisiyatifine terk edilmemeli”
Gıda güvenliği ve gıda güvencesinin kişi ve kurumların inisiyatifine terk edilmemesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada şu öneri yer aldı: “Bir kamu kurumunun yardım dağıtımında bile böyle vahim bir durum yaşanabiliyorsa, diğer bireysel ve kurumsal yardımlarda neler yaşanabilir? Gelen hazır yemek dağıtımları, gıda yardımları ve tedariği kamu kurumu niteliğinde bir meslek odası olan Gıda Mühendisleri Odası başta olmak üzere ilgili diğer meslek odalarımızdan temsilcililerle birlikte oluşturulacak komisyonun önerileri doğrultusunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda yapılmalıdır. Bir kez daha tekrarlıyoruz; Sağlıklı, güvenilir gıda ve temiz suya erişimin bir insan hakkı olduğu unutulmamalı, doğal afetten sağ kurtulmuş insanlar, afet alanlarında çalışan arama kurtarma ekipleri ve gönüllü çalışanlar gıda güvenliği kaynaklı bir riske maruz bırakılmamalıdır.”
 
Kaynak: www.sendika.org