KERSIA çiftlikten çatala gıda güvenliği zincirine değer katıyor
18/12/2020 - 14:53:00
Gıda, tarım ve hayvancılık işletmelerine sunduğu temizlik ve dezenfeksiyon ürün ve uygulamalarıyla çiftliktan çatala gıda güvenliği zincirinde değer yaratan Kersia Türkiye’nin faaliyetlerini, Covid-19 sürecinde yaptıkları çalışmaları ve geleceğe yönelik hedeflerini Genel Müdür Veli Yayla ile konuştuk.
Veli Bey ilk olarak sizi tanıyabilir miyiz?
Öncelikle Gıda Teknolojisi Dergisi’ne bu kıymetli röportaj için teşekkür ederek başlamak istiyorum. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’ni tamamladıktan sonra yabancı dil ve yüksek lisans eğitimi için İngiltere’ye taşındım. Londra’da özel bir dil okulunda aldığım İngilizce eğitiminin ardından UEL Business College’de MBA eğitimine başladım. Eğitim süresi boyunca çeşitli işlerde çalıştım ve 2005 yılında Türkiye’ye dönüş yaptım. Askerlik görevimi tamamladıktan sonra Rotem A.Ş.’de hijyen departmanı satış sorumlusu olarak işe başladım. Aynı zamanda BK Giulini Su Şartlandırma Kimyasalları departmanı sorumlusu olduğum bu şirketten, hijyen grubunun Alman yatırım firmasına satılmasıyla ayrıldım. Anti-Germ ve Hypred Hijyen Kimyasalları şirketlerini de içinde barındıran Kersia bünyesinde halen Türkiye Genel Müdürü ve yakın ülkeler sorumlusu olarak görevime devam ediyorum.
120 ülkede faaliyet gösteriyor
Gıda ve tarım biyogüvenliği alanında katma değerli çözümler sunan Kersia Group’u tanıtarak Kersia Kimyevi Ürünler A.Ş.’nin faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Kersia Group 120’den fazla ülkede faaliyet gösteren, yaklaşık 1.800 çalışanı olan, toplamda 50 yılı aşkın tecrübesiyle dünya genelinde ürün ve hizmetler sunan, Hypred®, Antigerm®, LCB Food Safety®, Medentech®, G3®, Holchem®, Sopura® ve Choisy® gibi gıda güvenliği alanında faaliyet gösteren deneyimli kuruluşların resmi olarak bir araya gelmesiyle 2018’de kurulmuştur. Kersia Kimyevi Ürünler A.Ş. daha önceden Türkiye’de faaliyetlerini gıda hijyeni alanında son 20 yıllık çalışmalarıyla Hypred®, Antigerm®, LCB Food Safety®, Kilco® firmalarının birleşmesi sonucunda kurulmuştur. Bünyesinde sektörel deneyime sahip firmalar, tecrübeli teknik personeliyle gıda sektöründe faaliyetlerini sürdürmektedir.
“Gıda güvenliği konusunda çok yönlü hizmetler sunuyoruz”
Gıda ve tarım işletmelerine yönelik portföyünüzde bulunan ürünleriniz ve çözümleriniz nelerdir? Kersia özetle hangi alanlarda faaliyet göstermektedir?
Gıda, tarım ve hayvancılık işletmelerinde en önemli ürünler, temizlik ve dezenfeksiyon ürün ve uygulamalar ile bu ürünlerin kullanımı için sağlanan teknik ekipmanlardır. Her bir ürün ve uygulama alanı için sunulan çözüm odaklı yaklaşımla üreticilere gıda güvenliği süreçlerinde tam destek sunulmaktadır. Firmamız tüm alanlarda çiftlikten çatala uzanan zincirin her bir halkası için tüm uygulamaları kapsayacak portföyler sunmaktadır. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan çiftlikleri, süt toplama merkezleri, kümes hayvancılığı, yumurta üretim tesisleri, kesimhaneler, tarımsal ürün üreticisi sera ve yetiştiriciler, süt ve süt ürünleri işleyen fabrikalar, et ve et ürünleri işleyen fabrikalar, içecek üretimi ve içme suyu üreticileri, unlu mamül üreticileri, hazır yemek sektörü, restoran ve kafeterya işletmeleri, otel ve diğer işletmeler temelde ürünlerimizin kullanım alanlarıdır. Her işletme için uygun olan temizlik ve sanitasyon programlarının oluşturulması, izlenmesi ve uygulamasında teknik uzmanlarımızın yönlendirme ve takipleri doğrultusunda gıda güvenliği sürecinde yaşanabilecek sorunlarda işletmelere ve gerçekleşen üretime, her bir özel uygulamaya özgü çözümler sunmaktayız.
Ürünlerin özellikleri ve kullanım alanları
Ürünlerin özelliklerinden bahsederek gıda sektöründe hangi işlevlerde kullanıldığı hakkında bilgi verebilir misiniz?
Temizlik Ürün ve Uygulamaları: Alkali, asidik ve nötral bileşimlerde her bir özel uygulama için özelleşmiş içerikte yüzeylerde bulunan kirliliklerin temizlenmesi amacıyla kullanılmaktadır. Örneğin temizlik ürünleriyle bir gıda tankının CIP sistemi ile yıkanması, bir içecek dolum makinesinin temizlenmesi, bir cam şişenin ya da geri dönüşümle alınan boş damacana kirliliklerinin giderilmesi sağlanmaktadır
Dezenfeksiyon Ürün ve Uygulamaları: Klorlu, alkol içeren, asidik bileşimler içeren ya da farklı fonksiyonları gerçekleştirecek bileşimler ile birlikte, gıda güvenliğinin sağlanması için mikrobiyolojik yönüyle işletmelere güvence sağlayan ürünlerdir. Örneğin dezenfeksiyon ürünleri ile bir gıda paketleme makinesinin dezenfeksiyonu ya da bir gıda üretim alanının üretim bittikten sonra, ortam havası ile birlikte dezenfeksiyonu sağlanmaktadır.
AQUASEPT® Doğrudan Su Dezenfeksiyonu İçin: Patentli gıda güvenliği çözümü AQUASEPT® dünyada FDA, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı onayları olan, doğrudan içilebilir su dezenfeksiyon ürünüdür. Bu sayede kuyu ve artezyen sularının içilebilir bir nitelik kazanması ile sektör için güvenli bir kullanımı sağlanmaktadır. Ayrıca su ile yıkanarak tüketilen meyve ve sebzelerin dezefeksiyonunda güvenle kullanılmakta olup tarımsal alandan gelebilecek koliform bulaşı tehlikeleri engellenmektedir.
Diğer Özel Uygulama Ürünleri: Her bir sektörde temizlik dışında üretim prosesi ya da genel süreçler için kolaylaştırıcı, gıda güvenliğine uygun olan fonksiyonel ürünlerdir. Örneğin içecek sektöründe şişelerin taşıyıcı bant üzerinde düşmeden kaymasını sağlayan ürünler, hayvan sağlığı alanında hastalıkları ve sütün kalitesinin korunması için sağım öncesi-sonrası meme dezenfektanları gibi. Daha fazla detay ve bilgi için firmamızın web sitesine erişime davet ediyoruz. www.kersia-group.com
“Pandemi sürecinde tam kapasiteyle çalıştık”
Dünyayı ve Türkiye’yi olumsuz etkileyen Covid-19 süreci hijyen konusundaki ürünlerde farkındalıkları artırdı. Kersia olarak hijyen alanında geliştirdiğiniz ve pazara sunduğunuz ürünlerden bahsedebilir misiniz?
Covid-19 süreci gıda üretim zinciri için dünyada ve ülkemizde ciddi ve zorlu bir süreç meydana getirdi. Hijyen uygulamalarında, kişisel hijyenin önemi ve personel hijyeni pandemi öncesi sürece göre daha sıkı uygulanmaya başladı. Firmamız ürün tedariğinin güç olduğu özellikle Şubat-Mart-Nisan 2020 döneminde kişisel hijyen ürünleri başta olmak üzere el sabunu DEPTIL MAINS, el dezenfektanı ORLIN GERMICIDAL ürünlerimizin taleplerine tam kapasite üretimle yanıt verme başarısı göstermiştir. Yine toplu alanlarda ve özellikle fabrikalarda personel alanlarında ortam dezenfeksiyonu önem kazanmış olup bu alanda durulanma gerektirmeyen ve 0 biyo-çözünürlüğe sahip olan, çevre kirlilğine yol açmaksızın virüsidal etki sağlayan Sağlık Bakanlığı onaylı dezenfeksiyon ürünümüz NANO 50 ülke genelinde yaygın bir şekilde kullanılmıştır. Özellikle sokağa çıkma yasaklarının olduğu dönemde dahi tam kapasiteyle üretim yapan gıda üreticisi müşterilerimiz için dezenfeksiyon taleplerinin ve ihtiyacının tamamına yakını karşılanmıştır. Yüzeylerin doğrudan dezenfeksiyonu için AQUASEPT® ile, Coronavirus üzerinde etkinliği akredite olarak laboratuvar testleriyle kanıtlanmış olan uygulamalarımız sonucu tüm yüzeyler için güvenli olarak dezenfeksiyon amacıyla kullanılmaktadır.
“Covid-19 hijyenin önemini net olarak gösterdi”
Salgın döneminde gıda güvenliği ve hijyen konusunda dünyada ve Türkiye’de tespit ettiğiniz eğilimler, değişen uygulamalar ve alışkanlıklardan söz eder misiniz?
Tüketicilerin pandeminin ilk aşamasında evde bulunması, evsel tüketime dönük ürünlerin üretimini ve işleme hacmini artırdı. Bu durum, evsel tüketime yönelik üretim yapan gıda üreticilerine ilk etapta üretim artışı olarak yansıdı. Tam tersi olarak toplu tüketime yönelik çalışan üreticiler ve restoran grubu işletmelerde ise ciddi bir tüketim düşüşü yaşandı. Gıda üreticilerine sunduğumuz teknik hizmetler çoğunlukla uzaktan destek, gerektiğinde sahada uygulamalar yapılması şeklinde süregeldi. İş ortaklarımız ve işletmelerinde hijyen süreçlerini geliştirmek için değişen alışkanlıkları da dikkate alarak; güvenli gıda üretiminin süregelmesi için mücadele etmeyi sürdürüyoruz. Pandemi süreci gözle görülmeyen mikroskobik canlılarla, yani gıda güvenliği riskleri ile mücadelemizin, takiplerin daha sıkı olması gerektiğini, gıda üretiminde hijyenin kaçınılmaz gerekliliğini net şekilde gösterdi; yaşanan süreç et, süt, içecek, unlu mamul üretimi, meyve/sebze işleme sektörlerinin tamamını daha disiplinli hale aldı.
“Doğayı koruyan yeni inovasyonlar üzerinde çalışıyoruz”
AR-GE ve inovasyon şirket olarak çok önem verdiğiniz kavramlar. Bu noktalarda izlediğiniz politikanın detaylarını bizimle paylaşabilir misiniz?
Firmamız “inovasyon doğamızda” çizgisi ile çalışmalarını özellikle Avrupa ve dünyanın farklı ülkelerinde bulunan AR-GE merkezleriyle sürdürmektedir. Bu bağlamda inovatif, doğayı koruyan ve sürdürülebilir çevreye dönük çalışmaların hız kazandığını söyleyebiliriz. Ayrıca etkinliği güçlü temizlik ürünleri ve dezenfektanlar yine inovasyon çizgisinde önem kazanmaktadır. Örneğin bir fabrikanın kullandığı dezenfeksiyon ürünlerinde daha az kullanım sağlandığında çevreye bu oranda daha az yük ve arıtma suyu yükü elde edilebilmektedir. Avrupa Birliği (AB) regülasyonunda olan ve henüz ülkemizde karşılığı tanımlanmamış temizlik ürünlerinde %99-100 biyoregradble ürünlerin entegrasyonuna önem verilmektedir. Bu sayede kullanılan kimyasal bileşimin tamamen parçalanabilir özellikte olmasını ve çevre için yük oluşturmamasını hedeflemekteyiz. Örneğin ortam dezenfeksiyonu yenilikçi olarak 0 parçalanabilir dezenfeksiyon ürünümüz NANO 50 ülkemizde pandemi boyunca en çok tüketimi gerçekleştirilen antiviral dezenfektan olmuştur. Temizlik ve temizlik kimyasalı tüketimi artarken, çevresel yüklerin azaltılarak ilerlenmesi sadece firmamız için değil, tüm çevre ve dünya su örgütlerince sabit olarak iyileştirilmesi için çabalanan bir alandır.
Gıda sektörlerine ve hijyen alanına yönelik üzerinde çalıştığınız ve yakın dönemde piyasaya sunacağınız yeniliklerden bahsedebilir misiniz?
Özellikle su kaynaklarının kazanımı yönünde yenilikçi ürünler önem kazandığı gibi firmamızın yine bu doğrultuda ürünleri devreye alacağını söyleyebiliriz. Ayrıca tek yönlü olarak kullanıp atılan dezenfektanların yerine, döngüde geri kazanılan ve %95 oranında tekrar kullanabilen kapalı sistem dezenfektanlar yakın dönemde kullanıma başlamıştır. Bunun gibi bir süreçte kullanılan dezenfektan madde miktarında ciddi azalma olurken aynı zamanda su kazanımı ile çevreci, işletmelerin operasyon maliyetlerinin azalmasına yardımcı olan çözümleri sunacağız. Ayrıca yakın zamanda kişisel hijyen, el hijyeni konusunda yenilikçi, çevreye duyarlı ve cilt dostu ürünler piyasaya sunulacaktır.
“20’den fazla ülkeye ihracat hedefliyoruz”
Şirket olarak kısa ve uzun vadede Türkiye pazarındaki hedeflerinizi anlatarak, ajandanızda bulunan yatırım ve projeleri açıklayabilir misiniz?
Türkiye’de Kersia son dönemde süregelen çalışmalarıyla önemli bir pazar yaygınlığı ve bilinirliği sağlanmış olup, güvene dayalı bu istikrarlı büyüme sürecimizi; inovasyon, yenilikçi ürünler, çevreci çözüm, işletmeler için iktisadi yönüyle ve performans yönüyle bütünleyici ürünler, teknik servis ve mühendislik hizmetlerimiz ile destekleyerek çalışmalarımızı sürdürmek hedefindeyiz. Yurt içi ve yurt dışında bulunan fabrikamızda gerçekleştirdiğimiz üretimle sağlanan temizlik ve dezenfeksiyon ürünlerimiz ile yakın pazarlarımız olan Türk Cumhuriyetleri, Orta Doğu ve Afrika’da bulunan birçok farklı ülkeye ihracat gerçekleştirmekteyiz. Bu yönüyle çalışmalarımızı farklı uygulamalarla, ülkemiz ile paralel olarak yakın çevremizde bulunan 20’den fazla ülkeye genişletme hedefimiz bulunmaktadır.
Bugünün ve yarının gıda güvenliği sorunlarını, üreticilerin yaşayabileceği tüm sorunları kendi sorunumuz olarak görüyor ve sorunların giderilmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Kersia, dört temel değer üzerine kurulmuştur; şeffaf süreçler yöneterek, gerekli teknik çözümlerin üreticilerle paylaşımını sağlamaktayız, teknik yeterlilik sunan ekiplerimiz, gıda güvenliği sorunlarını öngörü ile henüz yaşanmadan önlemek için çaba gösterir. Tüm ekibimiz ile enerjimizi iş ortaklarımızın temizlik ve dezenfeksiyon süreçlerine desteğe ve katkı sağlamaya adamış durumdayız. Bu anlamda tüm ekibim adına ilginizden dolayı teşekkür ederim.
Röportaj: Özgür Çilek - Gıda Teknolojisi Dergisi