Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Yeni normalleşme süreci başladı

Yeni tip koronavirüs risk değerlendirme haritasına göre, yüksek riskli kentler dışında restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler 07.00-19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasite ile açıldı.
 




Yeni normalleÅ�me dönemiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün akşam ayrıntılarını açıkladığı yeni "kontrollü normalleşme" dönemi İstanbul'da başladı. İstanbul’da lokantalar müşterilerini ağırlamaya başladı. İşletmeciler, müşterilerden sosyal mesafeyi korumalarını isterken, 4 kişilik masalarda en fazla 2 kişinin oturmasına izin veriyor. Bazı işletmeciler müşterilerine, maske taktıktan sonra ödeme yapmak için kasaya yönelmeleri yönünde uyarılarda bulundu. Vatandaşlar da aylar sonra lokantada oturarak rahatça yemek yemenin mutluluğunu yaşadığını belirti.
 
Eğitim öğretime açılan sınıfların öğrencileri de servislerle ve aileleriyle okullarının yolunu tuttu. Beşiktaş ve Beyoğlu'ndaki okullarda öğrencilerin aileleri bir süre kapıda bekledi. Esenyurt ve Beylikdüzü'nde bazı börekçilerde müşteriler yüzde 50 kapasiteye uyarak otururken, bazı işletmeler "kontrollü normalleşme" için hazırlıklarını sürdürüyor. Anadolu Yakası'nda da Kovid-19 tedbirler kapsamında sadece paket servis yapan bazı kafeterya, pastane, lokanta ve restoranlar yüzde 50 kapasiteyle hizmet vermek için masa ve sandalye düzenlemesi yapıyor.
 
Sabah erken saatlerde börekçilerde yoğunluk gözlendi. Bazı vatandaşlar kahvaltılarını oturarak yapmayı tercih ederken, bazı vatandaşlar paket servisten faydalanmayı sürdürdü. Beykoz'daki restoran, kafe ve çay bahçesi gibi yerler "kontrollü normalleşme" hazırlıklarını sürdürürken, bazı işletmeler açık alanlarda müşteri kabul ediyor, bazıları da işletme içerisinde müşterilerini ağırlıyor.
 
Ankara
Başkentin en işlek noktalarından Kızılay'da, lokanta ve kafeler müşterilerini ağırlamaya başladı. İşletmeciler, müşterilerden sosyal mesafeyi korumalarını isterken, 4 kişilik masalarda en fazla 2 kişinin oturmasına izin veriliyor. Bazı lokanta, kafeterya, pastaneler yüzde 50 kapasiteyle müşterilerine hizmet vermeye başlarken, bazı işletmeler "Kontrollü Normalleşme" için hazırlıklarını sürdürüyor.
 
"Devletimizden gıda sektöründe çalışanlar için aşı önceliği talep ediyoruz"
İşletmecilerden Yakup Tekbaş, işletmeler açıldığı için mutlu olduğunu belirterek, "Bu haberi dört gözle bekliyorduk. İnşallah bundan sonra da kapanmaz. Cumhurbaşkanımızın açıklamasından sonra hazırlığımızı yaptık ve hemen işletmemizi açtık. Tüm hijyen kurallarına uyuyoruz. Bundan sonra kapanmaması bizim elimizde." diye konuştu.İşletmeci Ali Yıldırım ise "Bu kararı çoktan bekliyorduk. Hem çalışan hem bizim için çok iyi oldu. Esnaf arkadaşlarıma seslenmek istiyorum. Gerçekten verilen kararlara uyalım. Yüzde 50 kapasiteyle çalışalım, hijyene önem verelim. Bir daha kapanırsa buradan herkes zarar görüyor. Ayrıca devletimizden gıda sektöründe çalışanlar için aşı önceliği talep ediyoruz." ifadelerini kullandı. Müşteriler ise işletmeler açıldığı için mutlu olduklarını, herkesin kurallara uyması gerektiğini dile getirdi.
 
Kırklareli
Kırklareli’nde birçok esnaf sabahın erken saatinde işletmelerine gelerek hazırlıklarını yaptı. İşletmelerini yüzde 50 kapasiteye göre düzenleyen esnaf uzun bir aranın ardından hizmet verecek olmanın mutluluğunu yaşıyor. Kahvehane işletmecisi Muammer Bozkurt, AA muhabirine, iş yerini hizmete açacağı için çok heyecanlı ve mutlu olduğunu söyledi. Yaklaşık 100 gündür tedbirler kapsamında kahvehanesini açmadığını belirten Bozkurt, bundan sonraki süreçte kurallara daha fazla uyarak normalleşmeye çalışacaklarını dile getirdi.
 
"Gelen müşterilerime HES kodu sorgulaması yaparak kahvehaneye alacağım"
Sabahın erken saatinde kahvehanesine gelerek temizlik yaptığını ve çay ocağını hazırladığını aktaran ​​​​​​​Bozkurt, "Gece sabaha kadar uyku uyumadık. Çok sevinçliyim. Gelen müşterilerime HES kodu sorgulaması yaparak kahvehaneye alacağım. Müşterilerin mesafeli oturmalarını sağlayacağız" dedi.
 
Tunceli
Kovid-19 risk değerlendirme haritasına göre, yüksek riskli kentler dışında kalan Tunceli'de yeni normalleşme sürecine geçildi. Kentte uzun bir aranın ardından hizmet verecek olmanın mutluluğunu yaşayan esnaf da güne erken başlayarak işletmelerinin yolunu tuttu. Yeni sürece göre işletmelerini düzenleyen esnaf, kentte 07.00-19.00 saatlerinde yüzde 50 kapasiteyle müşterilerine hizmet verecek.
 
Diyarbakır
Kovid-19 risk değerlendirme haritasına göre, düşük riskli iller arasında bulunan Diyarbakır'da kontrollü normalleşme sürecine geçilmesiyle sabahın erken saatlerinden itibaren özellikle ciğer kebabı ve kahvaltı hizmeti veren işletmelerde yoğunluk yaşandı. Kentte uzun bir aranın ardından hizmet vermenin mutluluğunu yaşayan işletmeler, güne erken başlayarak müşterilerine en güzel hizmeti verebilmek amacıyla iş yerlerini temizledi. Yeni sürece göre işletmelerini düzenleyen esnaf, kentte 07.00-19.00 saatlerinde yüzde 50 kapasiteyle müşterilerine hizmet verebilecek. Merkez Sur ilçesinde de vatandaşlar, ciğer kebabı ve kahvaltı hizmeti veren işletmelerden koronovirüs önlemleri kapsamında alınan tedbirlerle hizmet aldı.
 
"Salgının bitmesini istiyoruz"
Tarihi Sur ilçesinde yaklaşık 30 yıllık ciğer kebabı ustası İsmail Kaplan da salgın sürecinden dolayı kapalı olan iş yerlerini açtıkları için sevincini dile getirdi. Bugün açtıkları iş yerlerine müşterilerinin geldiğini aktaran Kaplan, "Müşterilerimiz ciğerimizi özlemiş. Kapalı olduğumuz sürede mağdur olduk. Salgının bir an önce bitmesini istiyoruz. İşimizin eski günlerdeki gibi olmasını arzu ediyoruz" dedi.
 
Bartın
Bartın'da, Kovid-19 tedbirleri nedeniyle uzun bir aranın ardından iş yerlerinde müşterilerine hizmet verecek esnaf, sabahın erken saatlerinde işletmelerini düzenledi. Kentte 07.00-19.00 saatlerinde yüzde 50 kapasiteyle çalışacak esnaf, müşterileriyle buluşmanın mutluluğunu yaşıyor. Restoran işletmecisi Mehmet Yalçın, yaklaşık 40 yıldır yemek sektöründe hizmet verdiklerini, uzun bir aradan sonra yeniden müşterileriyle buluştukları için sevinçli olduklarını söyledi. Masa ve sandalyeleri sosyal mesafeye göre düzenlediklerini aktaran Yalçın, "Kapalıyken zor bir süreç geçirdik ama bundan sonra işlerimizin yavaş yavaş açılacağını düşünüyoruz. Tüm vatandaşlarımızdan ve esnaf arkadaşlarımızdan kurallara uymalarını istiyorum" dedi.
 
Karabük
Kovid-19 risk değerlendirme haritasına göre, yüksek riskli kentler dışında kalan Karabük'te yeni normalleşme sürecine geçildi. Esnaf, uzun bir aranın ardından güne erken başlayarak işletmelerinin yolunu tuttu. Yeni sürece göre işletmelerini düzenleyen esnaf, kentte 07.00-19.00 saatlerinde yüzde 50 kapasiteyle müşterilerini ağırlayacak. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Safranbolu'daki bir restoranın işletme müdürü İbrahim Parlak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mutlu olduğunu dile getirerek, "Girişlerde HES kodu sorgulayacağız. Masalar arası ve oturmalar birer metre olacak. Bu durum bizi sevindirdi. Süreç daha da iyi olacak. 07.00-19.00 saatlerine rağmen mutluyuz. Müşterilerimizden maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymalarını istiyoruz." diye konuştu.
 
Düzce
Kontrollü normalleşme süreciyle restoran, kafeterya, pastane, kıraathane ve çay bahçesi gibi mekanlar, Düzce'de yüzde 50 kapasiteyle hizmete başladı. Sabahın erken saatlerinden itibaren müşterilerini ağırlamak için iş yerlerinde hazırlıklara başlayan esnaf, müşterilerini beklemeye başladı.
 
Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Düzce Lokantacılar Odası Başkanı Atilla Şişman, gazetecilere, alınan karardan mutluluk duyduklarını söyledi. Şişman, "Bu karar hiç yoklukta bizim için bir umuttur. 97 gündür kapalı esnafımız var. Yarı açık olan, paket servis yapanlar var. Hazırlıklarımızı yapıyoruz. Halkımızın rahat edebileceği şekilde kurallara göre çalışıyoruz. İnşallah daha iyi oluruz" ifadesini kullandı.