NİSAD’dan yüksek fruktozlu mısır şurubu açıklaması
Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD), 5 Temmuz 2021 tarihinde dergimiz Gıda Teknolojisi’nin web sitesi olan www.gidateknolojisi.com.tr’de yayımlanan “Eski Tadında’dan Doğal Serinleticiler” başlıklı haberde geçen yüksek fruktozlu mısır şurubu konusunda tarafımıza bir açıklama gِönderdi. Derneğًin Genel Sekreteri İsmail Kemaloğًlu tarafından paylaşılan açıklamada, kamuoyunda yanlış algılara yol açacak bilgileri düzeltmek amacıyla nişasta bazlı şeker hakkındaki güncel akademik verilere yer verildiًği kaydedildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Web sitenizde 05.07.2021 tarihinde “Eski Tadında’dan Doğal Serinleticiler” başlığı ile yayınlanan haberde yüksek fruktozlu mısır şurubu hakkında yapılan açıklamayı okuduk. Bu açıklamalarda yer alan yanlış algıya neden olacak bilgileri düzeltmek, kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla, Türkiye nişasta sanayini temsil eden en büyük kuruluş olan Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD) olarak sizinle nişasta bazlı şeker hakkındaki güncel akademik verileri paylaşmak istedik.
İlgili haberde “Katkısız, yerli ve doğal gıdaya odaklanan e-ticaret markası Eski Tadında, soğuk içecek seçeneklerini genişletiyor. Glikoz şurubu, koruyucu, raf ömrü uzatıcı, aroma verici gibi katkı maddelerini içermeyen ürünler, sıcak yaz günlerinde sağlıklı ve lezzetli alternatifler olarak öne çıkıyor. Tamamen evlerimizde yapılageldiği gibi hazırlanan soğuk içeceklerde, Eski Tadında’nın diğer ürünlerinde de olduğu gibi, sadece gereken tariflerde, gerektiği kadar ve yalnızca pancar şekeri kullanılıyor“ ifadesini kullanmış.
Glukoz şurubu nişastanın parçalanması ile elde edilen bir nişasta türevidir. Ülkemizde, tahıl bazlı tarım sayesinde mısırdan yapılır. Nişasta üreticileri ürünlerinde yalnızca geleneksel, GDO içermeyen mahsuller kullanır. Mutfaktaki pek çok uzmanlık alanında bu bileşenin eşsiz kalitesinden yararlanılmaktadır. Hamur işleri, makaronlar, kekler gibi unlu mamullerde; bonbonlar, akide şekerleri ve nugat gibi şekerleme ürünlerinde glukoz şurubu çok önemli bir rol oynar. Glukoz şurubu, toplam şeker miktarının azaltılmasının yanı sıra, iyi bir doku, hacim, parlaklık ve tat kalitesini koruyabilmek için de kullanılmaktadır. Ürünlerin tazeliğini koruyan glukoz şurubu diğer şekerlerle bir araya getirildiğinde çeşitli faydaları ortaya çıkar. Örneğin kek yaparken rafine şeker kullanımı yalnızca tatlılık katarken, glukoz şurubu daha zengin bir doku verebilir. Ayrıca glukoz şurubu bisküvilerin kurumasını önler, keklerin yumuşak kalmasını sağlar, tatlılarda ve reçellerde şekerin ve dondurmalarda suyun kristalleşmesini engeller.
Glukoz şurubu, basit karbonhidrat ailesinin bir parçasıdır. Sakaroz, rafine şeker ve laktoz gibi diğer şekerlerle aynı kalori değerine (4 kcal/g) sahiptir. EFSA (Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi), karbonhidratların toplam enerji alımımızın %45-60'ını oluşturmasını tavsiye ediyor ve “makul miktarda tüketilen tatlandırılmış ürünlerin dengeli bir beslenmeyle uyumlu olduğunu” belirtiyor. Glukoz şurubu, doğal kaynaklı bir şekerdir. Yapılan araştırmalara göre normal miktarlarda şeker tüketiminin tip II diyabet hastalığının gelişmesinde tek başına herhangi bir etkisi yoktur. Rafine şekerde olduğu gibi, sağlıklı ve çeşitliliğe sahip bir beslenme düzeninin bir parçası olarak normal miktarda tüketildiği takdirde, insan sağlığına zararlı olduğuna dair henüz geçerli bilimsel kanıt ortaya konmamıştır. Ancak, birçok besinde olduğu gibi, glukoz şurubu da şeker alımının bir parçasıdır. Bu nedenle yeterli ve dengeli beslenme düzeninde önerilen miktarlarda şeker alımına dikkat edilmelidir.
Ticari bir amaç gütmeden çalışan bir kurum olarak yanlış algılamayı bilimsel gerçeklerle düzeltmeyi ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeyi bir sorumluluk olarak kabul etmekteyiz. Bilimsel kanıtlar çerçevesinde, açıklamaları tekrar gözden geçirmenizi bekliyor ve kamuoyuna karşı sorumluluğunuz kapsamında düzeltmenizi diliyoruz. NİSAD olarak, nişasta ve nişasta ürünleriyle ilgili tüm bilimsel kaynaklarımızı sizinle paylaşmaktan memnuniyet duyacağımızı bilmenizi isteriz.
Saygılarımla,
İsmail Kemaloğlu
NİSAD (Nişasta Sanayicileri Derneği) Genel Sekreteri
REFERANSLAR
WHO, 2015 Sugars intake for adults and children Guideline.
EFSA, 2011 European nutritional guidelines
Lewis et al., 2013 Comparison of 5% versus 15% sucrose intakes as part of a eucaloric diet in overweight and obese subjects [...] doi: 10.1016: