Türkiye’nin ilk propolis konferansı gerçekleşti
23/12/2021 - 14:54:00
Gıda Aydınlatma Platformu tarafından BEE’O Propolis'in katkılarıyla düzenlenen 1. Ulusal Propolis Konferansı’na sağlık profesyonelleri büyük ilgi gösterdi.
BEE’O Propolis Kurucusu Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı ise açılış konuşmasında, “2013 yılından bu yana Türkiye’de ilk ve tek yerli inovasyon ödüllü Anadolu propolisi üretimini gerçekleştiren bir girişimci ve bilim insanı olarak yine bir ilke imza atarak 1. Ulusal Propolis Konferansı’nda siz değerli sağlık profesyonelleriyle bir araya gelmekten mutluluk duyuyoruz. Bu değerli günde saygıdeğer hocalarımızla propolis üzerine yürütülen bilimsel çalışmaları sizlerle paylaşacağız. Bugün bizlerle olan tüm doktor, diyetisyen ve eczacılarımıza teşekkür ediyor, keyifli ve bol kazanımlı bir konferans geçmesini diliyoruz” dedi.
Prof. Dr. Tanju Besler: “Propolis güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip tamamen doğal bir arı ürünü”
Prof. Dr. Tanju Besler, bilimsel çalışmalar ile propolisin beslenme bilimi açısından önemini anlattı. İlki gerçekleşen Propolis Konferansı’nda konuşmacı olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Besler, “Anadolu arı ürünlerine verilen değerinin anlaşılmasından ve yapılan bilimsel çalışmaların artmasından da ayrıca mutluyum. Propolis, arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladığı güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip tamamen doğal bir arı ürünüdür. Literatürde propolisin kullanım alanlarını incelediğimizde; kanser, obezite, psikiyatrik hastalıklar, kardiyovasküler sorunlar, ağız ve diş sağlığı gibi birçok yönden fayda sağladığını görüyoruz. Bilimsel çalışmalar, immün sistemi güçlendirmede ve düzenlemede etkili bir arı ürünü olduğunu ispatlıyor” dedi.
Besler, propolis kullanımının inflamatuvar belirteçleri olumlu yönde desteklediği yönünde birçok çalışmayı detaylandırdı. Propolis ve COVID-19 ilişkisini gösteren bilimsel çalışmalarda, COVID-19 aşılarının etkinliğini (adjuvant etki) arttırdığı yönünde sonuçlar ortaya konduğunu belirtti.
Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı: “Her arı ürünü, her propolis birbiriyle aynı değildir”
BEE’O Propolis Kurucusu Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, yürüttüğü ve destek olduğu akademik çalışmaları anlattı. Arı ürünlerinde kalite ve standardizasyon konuları üzerinde durdu. Dr. Tanuğur; “Kariyerimin başlangıcından bu yana arı ürünlerinde yüksek kalitenin sağlanması ve standartların oluşturulması için çalışıyorum. Ulusal ve uluslararası birçok platformda bilimsel yayınlar ve yürüttüğümüz çalışmalarla ilgili bilgilendirmeler yapıyorum. Girişim hikayem oğlumun yaşadığı bağışıklık problemini propolisle çözmemle başladı. Bu ürünlerin Türkiye’de üretilmediğini ve ithal edildiğini gördüğümde kendim üretmeye karar verdim. Bir Ar-Ge projesi olarak başladığımız bu üretim süreci şimdi devlet ve üniversite destekli kocaman bir şirkete evrildi” diye konuştu.
Son olarak pre print olarak yayınlanan Anadolu propolisinin COVID-19’a karşı koruyucu etkisinin gösterildiği bir bilimsel çalışmadan bahseden Aslı Elif Tanuğur Samancı, “Bu çalışmanın sonuçlarında, günde 40 damla Anadolu propolisi kullanılan sağlık çalışanlarında COVID-19’a yakalanma riski %98 oranında azaldığına dair bağımsız araştırmacıların sonuçları paylaşılmıştır” dedi.
Doç. Dr. Engin Celep: “Propolis düzenli tüketim ile bağışıklığı destekliyor”
Konferansta Doç. Dr. Engin Celep, “Eczacılık ve Apiterapi” konusunda bilgilerini paylaştı. Propolisin tarihini, kulanım alanlarını ve faydalarını anlattı. Celep, “İnsanlık tarihi kadar eski bir geçmişi olan arı ürünleri, birçok toplum tarafından kullanılan şifalı besinlerdi. Propolis de Hindistan’dan tutun Anadolu’ya birçok bölgede kullanılan bir besindi. Literatürü incelediğimde; çok uzak coğrafyalara gitmeyeceğim, Anadolu tipi propolis incelendiğinde çok zengin ve çeşitli bir polifenolik bileşen profiline sahip olduğu görülüyor. Bu polifenollere baktığımızda bitkilerde çok sıklıkla karşılaştığımız bileşenler olmadığını da görüyoruz. Propolisi özel ve faydalı yapan da bu oluyor zaten. Propolis, bağışıklığınızı düzenli tüketim ile destekleyebileceğiniz tamamen doğal ve zengin bir arı ürünü. Diğer bir önemli konu olarak propolisi nerden aldığınız ve nasıl üretildiği de çok önemli. Kalite standartları yüksek, doğru ve patentli özütleme yöntemi ile standardize edilmiş yerli propolis üreten ve üniversite destekli firmaların tercih edilmesini öneriyorum. Arı ürünlerinde sahtecilik sıklıkla yapılıyor. Her arı ürünü standart ve yüksek kalitede değil, üstelik koruyucu ve katkı maddeleri de ekleniyor. Satın alırken bunlara dikkat etmeniz gerekiyor” ifadelerini kullandı.