Karma Grup, Süt Akademisi'nde sektörü buluşturdu
03/06/2023 - 16:25:00
Gıda ve içecek sektörüne özel eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile öne çıkan Karma Grup, 1 Haziran Dünya Süt Günü etkinlikleri kapsamında Süt Akademisi 2023’ün yeni eğitim programını düzenledi. Sektör temsilcilerini bir araya getiren etkinlikte, Dünya Süt Günü sağlık deposu süt içerek kutlandı. Karma Grup’un akademi ile süt endüstrisi arasında inovasyon köprüsü kuran projesi Süt Akademisi’nde sektörü ileriye taşıyacak güncel sorunlar ve çözüm önerileri de tartışıldı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından 1 Haziran 2001 yılında kutlanmaya başlayan Dünya Süt Günü, sütü küresel bir gıda olarak tanıtmayı ve insan beslenmesindeki katkılarını geniş kitlelere yaymayı hedefliyor. Dünya genelinde 1 milyarı aşkın üretici süt üretimi ile geçimini sağlarken 2022 yılında küresel çiğ süt üretimi yaklaşık 930 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Bu denli büyük ölçekli bir tarımsal pratiğin yarattığı ekonomik, çevresel ve sosyal etkiler ile beslenme yetersizliğine etkin çözüm sunma potansiyeli her yıl Dünya Süt Günü aracılığı ile tartışılıyor. Süt sektörünün su ve karbon ayak izini azaltma çabaları, 2023 yılı Dünya Süt Günü’nün ana teması olarak belirlenmiş durumda.
Karma Grup’un sanayiye ışık tutan konuları gündeme taşıdığı Süt Akademisi’nin bu yılki ikinci etkinliği Dünya Süt Günü kutlamaları ile eş zamanlı olarak hayata geçirildi. Cemile Sultan Korusu’nda 2 Haziran 2023 günü gerçekleşen Süt Akademisi’ne; Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü temsilcileri, akademisyenler, süt sanayinin önde gelen isimleri ve sektörde regülasyonlardan sorumlu yöneticiler katıldı. Katılımcılar, sağlık için faydalı pek çok bileşeni içeren süt ve süt ürünlerinden bolca tüketmeyi ihmal etmedi.
Sütteki ulusal ve uluslararası mevzuatlar ile coğrafi işaretli ürünler konularının ele alındığı Süt Akademisi’nin yeni eğitim programı, Karma Grup tarafından Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü iş birliği ile hazırlandı. Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) ile Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) de etkinliğe destek veren kurumlar olarak yer aldı.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barbaros Özer’in Koordinatörlüğü’nü üstlendiği Süt Akademisi’nde; Prof. Dr. Barbaros Özer, İTO Hayvansal Gıda Ürünleri Meslek Komitesi Başkanı Kemal Altınkılıç, Tarım ve Orman Bakanlığı İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Müdür Yardımcısı Nazif Koca, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden Cengiz Alpsoy ve Zuhra Tepe, YÜciTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Pınar Süt’ten Birol Delibaş ve Karma Grup Regülasyon Bölümü Direktörü Didem Altuntaş, yaptıkları konuşmalarda katılımcılarla değerli bilgiler paylaştılar. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi ve Süt Akademisi Eğitim Koordinatörü Prof. Dr. Barbaros Özer, Dünya Süt Günü kapsamında düzenlenen Süt Akademisi’nin yeni programı ile mevcut ulusal ve uluslararası yönetmeliklerin yenilikçilik ve uluslararası ticaretin sürdürülebilirliğindeki rolünü değerlendirmeyi hedeflediğini belirtti.
Prof. Dr. Barrbaros Özer: "Çiğ süt üretiminde kayıt dışılık ve yüksek girdi maliyetleri sorun olmaya devam ediyor"
Sağlıklı ve güvenilir süt tüketiminin önemini vurgulayarak 1 Haziran Dünya Süt Gününü kutlayan Prof. Dr. Barbaros Özer, şunları söyledi: “Sütün besleyici niteliği, özellikle bebek ve çocuk beslenmesinde eşsiz rolünün yanı sıra çok yaygın bir tarımsal ve endüstriyel faaliyet konusu olması değerini daha da artırıyor. Çiğ süt üretiminde Dünya ve Avrupa sıralamasında üstlerde yer alan Türkiye’nin 2022 yılındaki toplam çiğ süt üretimi, TÜİK verilerine göre 21,6 milyon ton seviyesinde. Ülkemizde, kişi başına düşen süt tüketim miktarı yaklaşık 146 litre olup bunun 23 litresi içme sütü, kalanı ise süt ürünleri eşdeğeri olarak tanımlanıyor. Bu değerler ABD’de 292 litre, AB’de ise 342,5 litre dolayında. Sağlıklı nesillerin yetişmesinde önemli bir rolü olan süt ve süt ürünlerinin tüketiminin artırılmasına yönelik çabaların yoğunlaştırılması gerekiyor. Bu noktada, Okul Sütü programının yıl boyuna yayılacak şekilde uygulamaya konulması, kalite kontrol ve denetim süreçlerinden geçen süt ve süt ürünlerinin tüketimine yönelik desteklerin arttırılması ve ekonomik yetersizlikler nedeniyle süt ve süt ürünleri tüketemeyen bebek ve çocuklara destek sağlanması önem arz ediyor. Ülkemizde süt üretiminde ciddi yapısal ve finansal zorluklar bulunmasına karşın süt endüstrisinin teknoloji kullanım düzeyi oldukça iyi bir noktada. Ancak, çiğ süt üretimindeki kayıt dışılığın giderilmesi ve süt üretimindeki girdi maliyetlerinin düşürülmesi için etkin adımlar atılmaması durumunda güvenli süt ve süt ürünlerine erişimin giderek zorlaşacağı unutulmamalı. AB’de çiğ sütün yüzde 97’si kayıtlı olarak sanayi ölçeğinde işlenirken ülkemizde bu oran yaklaşık yüzde 45-50 dolayında. Bir anlamda üretilen çiğ sütün yaklaşık yarısı kayıt dışı olarak pazarlanıyor ya da çiftlik düzeyinde kullanılıyor. Sağlıklı ve güvenilir süt tüketiminin önemini bir kez daha hatırlatarak Dünya Süt Günü’nü kutluyoruz.”
Sinem Bahçekapılı: "Amacımız sütçülük sektörüne en büyük faydayı sağlayacak programlar hazırlamak"
Karma Grup Satış ve Pazarlama Koordinatörü Sinem Bahçekapılı ise Süt Akademisi’nin 2023 yılındaki son programının “Mevzuat" başlığıyla gerçekleştirildiğini ve Dünya Süt Günü’nde sektörü bir araya getirdiğini belirterek, “Cemile Sultan Korusu’nda gerçekleştirdiğimiz programa ev sahipliği yapan İTO Hayvansal Gıda Ürünleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Kemal Altınkılıç, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Müdür Yardımcısı Nazif Koca ve tüm katılımcılarımıza değerli katkılarından dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz. Sektörde yoğun ilgi gören Süt Akademisi 2023 eğitimlerimizi başarıyla tamamladık. Ekim ayında ise endüstri ve akademi temsilcilerini 3. Ulusal Sütçülük Kongresi’nde bir araya getireceğiz. Karma Grup ekibi ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü öğretim üyeleri ile Prof. Dr. Barbaros Özer'in Koordinatörlüğünde 2024 yılında yeniden başlayacak olan Süt Akademisi’nin içerik çalışmalarına da devam edeceğiz. Amacımız sektöre en büyük faydayı sağlayacak programlar hazırlamak” diye konuştu.