Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Tarım kooperatifleri ekonomik ve kırsal kalkınmanın itici gücü

Gıda ve alt sektörlerin sorunlarını masaya yatırarak çözüm üretmek amaçlı İstanbul Ticaret Borsası ve Güvenilir Ürün Platformu tarafından aylık düzenlenen Borsa Meydanın’nda Sektörler Konuşuyor toplantılarında bu ay kooperatifçilik konuşuldu. 




Kooperatiifİnteraktif soru ve önerilerle herkesin fikirlerini belirttiği toplantıda kooperatiflerin daha başarılı bir yapıya kavuşması adına çözüm önerileri konuşuldu. Açılış konuşmasını İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap’ın yaptığı toplantıya; Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Kooperatifçilik Daire Başkanı Gülsüm Gözde Ayanoğlu, Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kooperatifçilik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nurcan Turan ve Hatay Altınözü Zeytin Emeği Kadın Girişimi Kooperatifi Başkanı Leyla Ayvazoğlu konuşmacı olarak katıldı.
 
Ahmet Bülent Kasap: “Kooperatifliçik sürdürülebilir kalkınma için güçlü bir enstüman”
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap, kooperatifçiliğin ülke ekonomisi için önemine değinirken, tarım kooperatiflerinin, kollektif üretim sayesinde çiftçi gelirlerine yaptığı olumlu etkilerle, ekonomik ve kırsal kalkınmanın itici gücü haline gelebileceğini belirtti. Meclis Başkanı Kasap, “Kooperatifçilik; sürdürülebilir kalkınma ve istihdam politikaları için güçlü bir enstrümandır” dedi.
 
Prof. Dr. Nurcan Turan: “Kooperatifler sırtını devlete yaslamamalı”
Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Kooperatifçilik Daire Başkanı Gülsüm Gözde Ayanoğlu ise kadın kooperatiflerinin yöresel ve coğrafi işaretli ürünler konusunda etkili olmaya başladığına değinerek, bakanlık tarafından başlatılacak olan Kooperatif Eğitim Programının içeriği hakkında bilgi verdi. Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kooperatifçilik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nurcan Turan, kooperatifçiliğin 7 temel ilkesi olduğunu belirterek, bunları; “Gönüllü ve herkese açık üyelik, üyeler tarafından gerçekleştirilen demokratik denetim, üyelerin ekonomik katılımı, özerklik ve bağımsızlık, eğitim öğrenme ve bilgilendirme, kooperatifler arasında iş birliği ve topluma karşı sorumlu olmak” olarak sıraladı. Turan, kooperatiflerin özerk bir yapıya sahip olduklarına değinerek, “Kooperatifler sırtını devlete yaslamamalıdır. Ortaklar kendi güçleriyle nasıl daha iyi olabilirler bunu bulmalıdırlar” diye konuştu.
 
Leyla Ayvazoğlu: “Kooperatifimiz Hatay’daki kadınlar için bir şans kapısı oldu”
Hatay Altınözü Zeytin Emeği Kadın Girişimi Kooperatifi Başkanı Leyla Ayvazoğlu ise, kooperatifin Hatay’daki kadınlar için bir şans kapısı olduğunu ifade ederek, deprem sonrasındaki dönemde e-ticaretin öneminin çok iyi anlaşıldığını belirtti. Ayvazoğlu, “Çiftçilerin ürünlerini satamadığı dönemlerde kooperatifler devreye girerek bu görevi üstlendiler. Biz de kooperatif olarak çiftçilerin ham maddelerinin standardizasyonunu sağlayacak yeni bir sistem kurduk” dedi.
 
Çıktılarının kamuoyu ile paylaşıldığı toplantının videosuna İstanbul Ticaret Borsası Youtube hesabından ulaşılabilir.