Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Bursa siyah incirinde hedef Japonya pazarı

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ile T.C. Tokyo Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği tarafında birlikte düzenlenen Japonya Pazarı Bilgilendirme toplantısında konuşan UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, “Tarım ürünlerimizin Japonya’ya da ihracı konusunda kiraz ile başlayan çalışmalarımızı siyah incirle sürdürüyoruz. 2025 yılında Bursa siyah incirini Japon marketlerine götürmeyi, Tokyo’daki marketlerde siyah incir satılmasını hedefliyoruz” dedi.




Siyah incirUludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ile T.C. Tokyo Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği tarafında birlikte düzenlenen Japonya Pazarı Bilgilendirme toplantısı çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Toplantıya UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan ile Tokyo Ticaret Başmüşaviri Mukaddes Nur Yılmaz ve Tokyo Büyükelçiliği Müşavir ve Uzmanlarının yanı sıra İzmir Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Dr. Özlem Altındiş ve sektör temsilcileriyle yaş meyve sebze ihracatçıları katıldı.
 
Prof. Dr. Senih Yazgan: "Tokyo’daki marketlerde Bursa siyah incirinin satılmasını hedefliyoruz"
Japonya Pazarı Bilgilendirme toplantısının açılışında konuşan UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, Türk çiftçisinin alın teriyle üretilen yaş meyve ve sebzenin dış pazarlarda yerini alması için yoğun çalışma içinde olduklarını belirtirken, “Tarım ürünlerimizin Japonya’ya da ihracı konusunda kiraz ile başlayan çalışmalarımızı siyah incirle sürdürüyoruz. 2025 yılında Bursa siyah incirini Japon marketlerine götürmeyi, Tokyo’daki marketlerde siyah incir satılmasını hedefliyoruz” dedi.
 
Mukaddes Nur Yılmaz: “Japonya ithal ürünlerde sıkı karantina uyguluyor”
Japonya’nın meyve sebze ithalatında oldukça sıkı karantina tedbirlerinin uyguladığını belirten Tokyo Ticaret Başmüşaviri Mukaddes Nur Yılmaz da, “Bursa siyah incirinin niteliği itibariyle Japonya’da kendi pazarını oluşturabileceğine ve önemli talep yaratabileceğine inanıyoruz. Japonya’ya ihracatın açılmasına yönelik olarak ülkemiz tarafından yapılan bilimsel çalışmaların Japon makamlarınca kabul edilmesiyle Japonya’ya ihracata başlanabilecek ve bu süreçte bir tanıtım etkinliğinin de planlanmasının söz konusu pazar için önemli olacak” dedi. Mukaddes Nur Yılmaz, Japonya’ya yönelik dondurulmuş sebze ve meyve ihracatında hiçbir karantina engeli bulunmadığını ve Japonya’da dondurulmuş ürün pazarının büyüme gösterdiğini söyledi.
 
Japonya pazarında dikkat edilmesi gerekenlerden lojistiğe ve vergi hadlerine kadar farklı konuların ele alındığı toplantıda, katılımcıların soruları cevaplandırılırken, geçmiş yıllarda Japonya’ya meyve sebze dışsatımı gerçekleştiren ihracatçılar da deneyimlerini paylaştılar.